
خانه مناف زاده از جاهای دیدنی و گردشگری شهر اردبیل است. هر ساله تعداد زیادی از گردشگران برای دیدن از این بنای تاریخی به شهر اردبیل سفر می کنند. عمارت مناف زاده بسیار با ارزش و قدیمی است.
خانه مناف زاده مکانی دیدنی و قدیمی است. این بنای تاریخی در اردبیل قرار دارد. خانه مناف زاده استقامت زیادی دارد که در برابر زلزله ۸ ریشتری دچار آسیب جدی نشده است. مساحت خانه مناف زاده ۱۳۰۳ متر است که توسط حاج محمدعلی معماری برای حسین قلی صادقی ساخته شده است. در قسمت زیر تصاویر جالب از خانه مناف زاده اردبیل را قرار داده ایم. برای مشاهده این تصاویر در نیک صالحی همراه ما باشید.
خانه مناف زاده اردبیل
تصاویری از خانه مناف زاده عمارت قدیمی و گردشگری را مشاهده کنید.
معرفی خانه مناف زاده
خانۀ مناف زاده، حدود یکصد سال پیش به درخواست حسین قلی صادقی و به دست هنرمند معمار حاج محمد علی ساخته شده است. این خانه در یکی از محلههای مرکزی اردبیل، یعنی محلۀ سرچشمه، کوچۀ رحمانی بنا شده است. این خانۀ تاریخی برای شیوۀ معماری و استقامت بینظیرزش شهرت دارد. حسین قلی صادقی پس از مدتی خانه را به بهداری و سپس به بانک ملی اجاره داده است و پس از آن بانک ملی اجاره را به سازمان امنیت یا ساواک سابق واگذار نمود.
معماری خانه به شکلی است که از یک طرف دو طبقه و از سمت دیگر یک طبقه به نظر میرسد. در واقع طبقۀ همکف از سوی دیگر زیرزمین به نظر میآید. همسایهها معتقدند به همین دلیل و این که صدا از ساختمان خارج نمیشود، ساواک از این خانه به عنوان شکنجهگاه استفاده میکرده است. در سال ۵۴ خانوادۀ مناف زاده، خانه را از حسین قلی صادقی میخرند و در سال ۸۱ آن را به ثبت فهرست آثار ملی میرسانند. در سال ۸۲ این خانه به حوزۀ هنری استان فروخته میشود و هماکنون در اختیار آن است.
تاریخچه عمارت قدیمی اردبیل
خانه مناف زاده مربوط به دوره پهلوی اول است و در اردبیل، میدان سرچشمه، کوچه رحمانی واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۴۰۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این خانه با عمری نزدیک به ۱۰۰ سال و با مساحتی بیش از هزار متر مربع، توسط معمار حاج محمدعلی معماری و به سفارش حسین قلی صادقی، در بخش مرکزی اردبیل ساخته شد و یکی از معروفترین بناها از لحاظ معماری و نوع ساخت در آن زمان به شمار میرفت. این عمارت کوشکمانند، دارای پلانی مستطیل شکل است که تزیینات بهکار رفته در آن شامل هرهچینی آجری، دوالبندی و طرح و نقشهای هندسی نما میشود.
ویژگی های بنای تاریخی خانه مناف زاده
استان اردبیل با قدمت تاریخی کهن و جاذبه های دیدنی فراوان مانند بقعه شیخ صفی الدین و دریاچه شورابیل یکی از مقاصد گردشگری ایران می باشد که سالانه میزبان گردشگران فراوانی از اقصی نقاط جهان می باشد. خانه مناف زاده اردبیل با مساحت ۱۳۰۳ متر توسط حاج محمدعلی معماری برای شخص حسین قلی صادقی ساخته شد.
بنای این ساختمان به صورت کوشک مانند طراحی شده است و دارای پلانی مستطیل شکل می باشد. نکته جالب توجه در رابطه با این بنا طراحی بخش شمالی و جنوبی آن با اختلاف سطح می باشد که این اختلاف سطح به وسیله ۹ پله صورت گرفته است و همین موضوع باعث گردیده تا بخش جنوبی بنا یک طبقه و بخش شمالی آن دو طبقه به نظر آید. همین ویژگی در خانه مناف زاده اردبیل باعث شده است که طبقه اول بنا از یک سمت مانند زیرزمین و از سمت دیگر طبقه همکف شناخته شود.
استقامت بالای عمارت مناف زاده
خانه مناف زاده بخشی از هویت اجتماعی و فرهنگی شهر اردبیل را نشان میدهد، استقامت، ویژگی مردمان بارز مردم آذربایجان در این خانه خود را نشان میدهد چرا که تاریخی پر فراز و نشیب را پشت سر گذاشته اما همچنان سالم و پابرجاست. این خانه زلزلهای ۸ ریشتری را بدون خسارت تحمل کرده و در سرما و گرما پایدار بوده است و امروزه میتواند میزبان گردشگرانی باشند که علاقهمند به تاریخ و فرهنگ این شهر هستند. این خانه پلانی مستطیلی شکل دارد و حیاط آن حالت کوشک دارد و بین سطح شمالی و جنوبی خانه در حیاط، اختلاف سطحی به چشم میخورد که باعث میشود خانه از سمات شمال دوطبقه و از سطح جنوبی یک طبقه به نظر برسد. طرحها و نقوش هندسی، گره چینی با آجر غیره از مهمترین تزئینات این بنا به شمار میروند.
ویکی پدیا , سلطان سفر , هتل باشی