
کودکانی که از سنین پایین با موسیقی آشنا شده اند باهوش تر هستند و قدرت یادگیری آنها بالاتر است
تقریبا همه والدین دوست دارند کودکانی باهوش داشته باشند و حتی برخی از والدین برای اینکه به این امر دست پیدا کنند کارهای مختلفی انجام می دهند. امروز در نیک صالحی می خواهیم درباره نحوه تاثیر موسیقی در یادگیری کودکان صحبت کنیم. با ما همراه باشید
مهمترین تاثیر موسیقی در یادگیری کودکان
آموزش موسیقی به کودک به طور فیزیکی بخشی از سمت چپ مغز را که با پردازش زبان درگیر است،
توسعه میدهد و به عبارتی مدارهای عصبی مغز را به روش خاصی به هم پیوند میدهد.
همچنین پیوند دادن اطلاعات جدید با آهنگهای آشنا باعث میشود اطلاعات جدید بهتر
در ذهن کودکان ثبت شود.
تاثیر موسیقی در یادگیری کودکان و آموزش آن
داشتن یک فرزند باهوش آرزوی هر پدر و مادری است. خیلی ها اعتقاد دارند که هوش کودکان
یک اتفاق ژنی است. عده ای دیگر از والدین با استفاده از کلاس های کمک آموزشی و صرف
هزینه های هنگفت می خواهند فرزندشان را تبدیل به یک نابغه کنند. اما یک راه میانبر
دیگر هم وجود دارد که مطالعات مختلف آن را به اثبات رسانده و آن راه میانبر و سریع برای
نابغه شدن فرزندتان چیزی نیست جز موسیقی.
نوزاد و موسیقی
نوزادان قبل از اینکه قادر به درک کلمات باشند، ملودی یک آواز را کاملا درک می کنند. آنها سعی می کنند که آواها را تقلید کنند. استفاده از یک موزیک آرام خصوصا در هنگام خواب نوزادان می تواند باعث آرامش آنها شود. اگر قرار است برای نوزاد آوازی به شکل لالایی بخوانید سعی کنید آوازتان کوتاه و ساده و در عین حال نرم و کمی بلند باشد ن آن قدر که باعث برهم خوردن آرامش او شود. اگر او را به حمام می برید و یا در حال پوشاندن لباس به نوزاد هستید در حد یک و دو جمله شعری کوتاه در مورد حمام کردن و یا لباس پوشاندن برایش بخوانید و به این ترتیب موسیقی را در تمامی جنبه های زندگی فرزندتان دخیل کنید.
مزایای آموزش و تاثیر موسیقی در یادگیری کودکان
بهبود عملکرد مغز
مطالعات نشان میدهد مغز موسیقیدانها، حتی یک موسیقیدان جوان و تازه کار متفاوت از مغز افراد معمولی عمل میکند. دکتر ادیک راسموسن (Eric Rasmussen) استاد دانشگاه جان هاپکینز میگوید: تحقیقات ارزشمندی در زمینه علوم اعصاب وجود دارد که نشان میدهد کودکانی که آموزش موسیقی دیدهاند نسبت به کودکانی که آموزشهای مشابهی را تجربه نکردهاند فعالیت عصبی بیشتری دارند. در واقع نکته اینجا است که یک موسیقیدان برای نواختن یک ابزار موسیقی نیاز دارد بیشتر از مغز خود برای هماهنگی چشمها، گوشها و عضلات خود استفاده کند.
در یکی از مطالعات، به کودکان ۱۵ ماه به صورت هفتگی آموزش موسیقی ارائه شد سپس از مغز
آنها عکسبرداری شد. نتیجه اسکن مغزی کودکانی که آموزش موسیقی دریافت کرده بودند نشان داد
شبکههای عصبی مغز آنها با توجه به تواناییهای آنها در نواختن موسیقی گستردهتر شده است.
تقویت اعتماد به نفس
یکی از بزرگ ترین مزایایی که استفاده از موسیقی برای کودکان به همراه می آورد تقویت اعتماد به نفس در آنهاست. وقتی کودک قادر به نواختن یک ساز باشد و بتواند در خلال نواختن شعر کوتاهی را نیز بخواند احساس غروب خاصی کرده درنتیجه به خود و توانایی هایش ایمان پیدا خواهدکرد. این اتفاق اعتماد به نفس خوبی را در او خواهد پروراند. علاوه بر این نواختن یک آلت موسیقی حس جسارت و شجاعت را در کودک پرورش خواهدداد چون مطمئنا مواقعی پیش خواهدآمد که او در مقابل شما و یا دوستان و اقوام به هنرنمایی بپردازد و درنتیجه چنین کودکی هرگز تبدیل به یک فرد کم رو نخواهد شد.
بد نیست بدانید دلیل دلزدگی کودک از موسیقی چیست
در بعضی از کشورها رایج ترین ساز برای یادگیری کودکان ۶ تا ۹ سال پیانو است. اغلب هم والدین با
اشتیاق به دنبال آموزش فرزند خود هستند چرا از دید آنها او باید با موسیقی آشنا شود و
هم خود کودکان به شروع کلاس ها علاقه مند هستند.
شروع این کلاس ها در این سنین برای کودکان لازم و ضروری می نماید و آنها هم
به راحتی موسیقی را می آموزند و اجرا می کنند.
با این حال گاه آنها از کلاس های موسیقی به دلایل مختلف خسته می شوند؛ از جمله
سخت گیر بودن مربی، تمرین های نوشتاری سنگین و غیره برای آنها اصلا خوشایند نیست
علاوه بر تکلیف مدرسه مجبور به نوشتن نت ها و الفبای موسیقی هم باشند. اگر توقع مربی
زیاد از حد باشد موجب دلسردی کودک و دلزدگی او میشود.
در اینجا والدین بر سر دو راهی قرار میگیرند، از یک طرف نمی خواهند با کودک خود سر یاد گرفتن موسیقی درگیری داشته باشند و از سوی دیگر دوست ندارند به راحتی موسیقی را رها کند.
اغلب والدینی که در کودکی خود به آموختن موسیقی مشغول بودهاند و آن را رها کردهاند حالا پشیمان هستند و دوست ندارند کودکشان هم همین اشتباه را مرتکب شود.
اغلب برای کودکان سخت است که بتوانند خود در این مورد تصمیمی بگیرند و اغلب باید والدین برای آنها تصمیم بگیرند. سپس آنها می توانند ادعا کنند هر کاری که از دستشان ساخته بوده برای او انجام دادهاند. اول والدین باید با در نظر گرفتن فاکتورهایی مثل شخصیت، متانت و انتظارات یک مربی، او را برگزینند و اگر از مربی سابق ناراضی هستند به دنبال یک مربی جدید باشند. مربی باید از کار با کودک لذت ببرد و صبر و تحمل بالایی داشته باشد و با تغییر مهارت ها و علائق کودکان با صبوری برخورد کند.
دلیل دلزدگی کودک از موسیقی
اغلب درگیری های بین والدین و کودکان بر سر انجام تمرین های موسیقی است. کودکان معمولا از کلاس های هفتگی لذت می برند ولی هیچ علاقه ای به انجام تمرین در خانه به طور انفرادی ندارند. اگر والدین کودک را برای انجام این تمرین زیادی تحت فشار میبینند طوری که او از موسیقی دل زده می شود باید در انجام تمرین های زیاد، تجدید نظر کنند.
کودک میتواند فقط با هفته ای نیم ساعت تمرین در طول هفته و در میان درس هایش نواختن هر نوع سازی را بیاموزد. اغلب والدین به جای اینکه کودک به طور کلی موسیقی را کنار بگذارد به او اجازه میدهند کمتر یا موقت موسیقی را کنار بگذارند.
با برداشتن فشار از روی کودک برای انجام تمرین او به زودی دوباره از انجام آنها لذت خواهد برد.
اغلب آنها یا خود به تنهایی یا با هماهنگی مربی به تمرین ادامه میدهند. اما اگر مربی آنقدر انعطافپذیر نباشد که به کودکی که جسته گریخته تمرین می کند، آموزش دهد باید به دنبال یک مربی انعطافپذیر باشید.
بسیاری از والدین در کنار کودکان خود می نشینند و او را در هنگام تمرین کردن تشویق و تحسین میکنند.
به این ترتیب آنها بخشی از مشکل بی علاقگی کودکشان را برطرف میکنند؛ به علاوه والدین میتوانند با تأکید بر لذت حاصل از نواختن و یادگیری موسیقی آن را به یک عادت روزمره در زندگی آنها تبدیل کنند.
مستقل آنلاین و روانشناسی خانواده