بار ها در تاریخ شنیده یا خوانده اید که افرادی بوده اند که سخرانی ا و احادیث امام ها را تحریف میکردند .ما دراین مجموعه راه شناخت احادیث جعلی را به شما نشان داده ایم مطالب ما را دنبال کنید .
ما در زندگی روزمره ی خود در مورد احادیث زیاد شنیده ایم و احادیث زیادی از حضرت علی شنیده ایم .و انها را الگوی خود قرار داده ایم .از راه های تشخیص احادیث واقعی با جعلی مقایسه با قران می باشد . هر حدیثی باید از نظر دلالت و سند باید درست باشد . ما دراین مجموعه راه شناخت احادیث جعلی را برای شما بیان کرده ایم .ملاک صحت یا جعلی بودن حدیث را در نیک صالحی ببینید.
راه شناخت احادیث جعلی
روند جعل احادیث و روایات و نسبت دادن آن به انبیاء و معصومین همواره در تاریخ رواج داشته و در سالهای اخیر نیز این مسأله با پیشرفت تکنولوژی و وسایل ارتباطی از طریق شبکههایاجتماعی ادامه پیدا کرده است، البته انگیزه افراد از جعل یک سری اقوال و نسبت دادن آن به بزرگان مختلفاست و گاهی دشمنان و معاندان از بغض و کینه سخنی را جعل میکنند و گاهی هم دوستان از سرغفلت و ناآگاهی این کار را انجام میدهند.
با گسترش شبکههای اجتماعی، موج جدیدی از مطالب بدون سند تولید شده و میان کاربران دست به دست میشود.یکی از مطالبی که تحت عنوان سخن امام علی(ع) این روزها و شبها در صفحات مجازی نقل میشود، این است:«ای مالک! اگر شب هنگام کسی را در حال گناه دیدی، فردای آن روز او را با آن چشم نگاهنکن … شاید سحرگاه توبه کرده باشد و تو از آن بیخبری».
این حدیث ساختگی است برای یافتن سند این حدیث سراغ مصطفی دلشاد تهرانی و بخشعلی قنبری، دو تن از مترجمان و شارحان نهجالبلاغه رفتیم.دلشاد تهرانی با اشاره به اینکه در نامه امام علی(ع) خطاب به مالک اشتر (نامه ۵۳ نهجالبلاغه) چنین عباراتی وجودندارد، ابراز داشت: این حدیث ساختگی است و به هیچ وجه وجود خارجی ندارد، حتی نقل مضمون بخشی از نامه
۵۳ هم نیست.
روش های تشخیص احادیث صحیح
حدیثی با این واژهها وجود نداردقنبری نیز با بیان اینکه روایتی با این واژهها در کلام امیرالمؤمنین(ع) یافت نمیشود، اظهار داشت: ولی مفاهیمی با اینمضمون در سیره اهل بیت به خصوص امام علی(ع) وجود دارد، آنجایی که پای رابطه انسان با خدا و یارابطه انسان با خود مطرح است، همیشه درهای توبه و بخشش باز است و میتوان امیدوار بود بنده از گناهخود توبه کند.
وی افزود: ولی برخی گناهان که شامل رابطه انسان با انسان است و به عبارتی حقالناس است، در اینجا دیگراغماض جایز نیست، زیرا تا هنگامی که حق مردم پرداخت نشود، بخشش الهی صورت نمیگیرد.عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین چنین روایتی وجود ندارد، اما به لحاظ مفهمومی میتواندر سیره امیرالمؤمنین(ع) مشاهده کرد.
فارس