انسان هر انچه در این دنیا انجام داده است در ان دنیا شاهد تمام کار های خود خواهد بود .اگر کار خوب کرده باشد اعمال نیک خود را به صورت نعمتهای بهشتی خواهد دید .تجسم اعمال در برزخ را دراین بخش خواهد دید.
شاید بار ها از عالم برزخ چیز هایی شنیده باشید . عالم برزخ جایی میان دو دنیاست .جایی که فرد بعد از فوت در ان انجا قرار میگیرد. انسان با انجام هر عملی که انجام میدهد در عالم برزخ شکل ان عمل را خواهد دید. فرد وارد عالم برزخ و آخرت میشود پرده ها کنار رفته و شاهد اعمال خودش می باشد . تجسم اعمال در برزخ را در نیک صالحی ببینید.
تجسم اعمال در برزخ
خداوند به انسان دو رسول عنایت فرموده: یکی عقل که رسول باطن است و همیشه با انسان است و دیگر رسول ظاهر که پیامبر اوست و انسان را به دعوترسول باطن وا میدارد و ترغیب می نماید.بنابراین، اگر انسان راه حقّ را طیّ ننمود و سرپوش روی رسول باطن گذارد و رسول ظاهر را هم ردّکرد، تقصیر خود اوست.«ذَلِکَ بِمَا قَدَّمَتْ أَیْدِیکُمْ وَ أَنَّ اللَهَ لَیْسَ بِظَلاَّمٍ لِلْعَبِیدِ؛ این نتائج عمل، همان است که دست های شما پیشفرستاده است و خداوند نسبت به بندگان خود ستم نمی کند» (آیه ۱۸۲ سوره آل عمران و آیه ۵۱ سورهانفال).
انسان می گوید: بار پروردگارا چرا جزای مرا این چنین مقرَّر داشتی؟ در پاسخ میگوید: این اعمال خود شماست کهقبلاً فرستاده اید و در دستگاه منظّم و دقیق ما ثبت و ضبط شده؛ این واکنش و عکس العمل خودشماست، نفسِ عمل شماست که در این عالم بدین صورت در آمده است، نه آنکه من ظلم نمودم و شمارا به عقوبتی بیش از عمل شما مبتلا ساختم؛ نفسِ عمل شما در دنیا خراب بود حالا آن خرابی ظهورکرده؛ و اعمال صالحه مۆمن در دنیا خوب بود حالا آن خوبی ظهور نموده است.
عالم آخرت و تجسم اعمال
وقتی چیزی بسیار کوچک است انسان با این چشم های عادی نمی تواند آنرا ببیند؛ میکروب را با چشم غیرمسلّح به سلاح میکروسکوپ نمی توان دید، ولی وقتی که در زیر ذرّه بین های قوی آن را یک هزاربرابر یا بیشتر بزرگ می نمایند قابل رۆیت میشود.در این عالم مادّه و طبع، اعمال انسان از نقطه نظر صحّت و فساد، ریا و خودنمائی و خودآرائی وشخصیّت طلبی و حبّ نفس، یا برای تقرّب به خدا و وصول به مقام لقاء و رضوان، مختفی است.
این جهات در شکم اعمال و در بطون اعمال است و مختفی است.ظاهر عمل بروز و ظهور دارد ولی جان و روح آن پنهان است؛اگر انسان راه حقّ را طیّ ننمود وسرپوش روی رسول باطن گذارد و رسول ظاهر را هم ردّ کرد، تقصیر خود اوستدر کتاب «محاسن » برقیبا سند خود از أبوبصیر نقل می کند از یکی از صادقین علیهما السّلام (امام باقر علیه السلام و امام صادق علیه السلام) که چون بنده مۆمن بمیرد در قبر او با او شش صورت داخل می شوند که یکیذ از آنها از همه سیمایش نیکوتر و هیئتش جمیل تر و بویش پاکیزه تر و صورتش نظیف تر می باشد.
یکی از آن صورت ها در طرف راست او می ایستد، و دیگری در طرف چپ، و دیگری در مقابلاو، و دیگری پشت سر او، و دیگری در نزد پای او، و آن صورتی که از همه نیکوتر استدر بالای سر او می ایستد.در این حال اگر از جانب راست مانعی برای او رسد آن صورتی که در طرف راست است آن مانعرا دفع میکند؛ و همینطور در هر یک از جهات ششگانه اگر مانعی برسد آن صورتی که در آن جهت است دفع می نماید.
اعمال انسان
آن صورتی که از همه نیکوتر است به آن صورت های دیگر می گوید: کیستید شما؟ خدا شما را جزایخیر دهد از من.آن صورتی که در طرف راست است در پاسخ می گوید: من نماز هستم، و صورتی که در طرف چپ است می گوید: من زکات هستم، و صورتی که در مقابل و روبروی اوست می گوید: من روزه هستم، وصورتی که در پشت سر اوست می گوید: من حجّ و عمره هستم، و صورتی که در نزد دو پای اوست می گوید: من بِرّ و نیکوئی هستم که از طرف تو به برادرانت رسیده است.
و سپس این صورت ها به آن صورت نیکوتر می گویند تو کیستی؟ تو که از همه ما صورتت زیباتر،و بویت پاکیزه تر، و هیئت و شکلت جالب تر است.در پاسخ آنها می گوید: من ولایت آل محمّد صلواتُ الله علیهم أجمَعین هستم.(محاسن، ج ۱، ص ۲۸۸) بهشت و دوزخ برزخی در آیات و روایاتاز جمله آیاتی که بر وجود بهشت و جهنم و ثواب و عقاب در دوزخ اشاره دارد، آیات یکصد و پنجم تا یکصد و هشتم، از سوره هود می باشد که می فرماید: «روزی میرسد که هیچ صاحب نفس و جانداری بدون اذن خدا نمیتواند تکلم کند؛ و در آن روزمردم به دو گروه سعید و شقی قسمت میشوند.
در این عالم مادّه و طبع، اعمال انسان از نقطه نظر صحّت و فساد، ریا و خودنمائی و خودآرائی وشخصیّت طلبی و حبّ نفس، یا برای تقرّب به خدا و وصول به مقام لقاء و رضوان، مختفی است.
این جهات در شکم اعمال و در بطون اعمال است و مختفی است.ظاهر عمل بروز و ظهور دارد ولی جان و روح آن پنهان استاما آن کسانی که شقی و بدعاقبتند، آنان در آتش خواهند بود و زفیر و شهیق آتش که همان شعلههای فروزان و لهیب و زبانههای افروخته آنست آنانرا فرا خواهد گرفت.
اعمال انسان از نیک و بد
(و ممکن است گفته شود که زفیر و شهیق جهنم، از خود جهنمیان است چنانکه لفظ لهم بر آن دلالتدارد) آنان در میان آتش تا هنگامی که آسمان و زمین بر پاست جاودانه زیست خواهند نمود مگر اینکه پروردگارتو بخواهد؛ و حقاً که پروردگار تو به هر کاری که اراده کند تواناست.و اما آن کسانیکه سعید و پیروزند، آنان در بهشت خواهند بود و در آنجا تا هنگامی که آسمان و
زمین بر پاست مخلد و جاوید خواهند بود مگر آنکه پروردگار تو بخواهد؛ و این عطای غیر مقطوعی است که به آنان خواهد رسید».
علی بن ابراهیم قمی در تفسیرش گوید: این آیات راجع به برزخ است یعنی قبل از بر پا شدن قیامت.خلود در آتش، خلود در آتش دنیاست تا وقتیکه آسمانها و زمین هستند؛ و خلود در بهشت، یعنی بهشت دنیوی که ارواح مۆمنان بدانجا انتقال مییابند و مراد از غیر مقطوع بودن عطای بهشتیان، آنست که این بهشت برزخی متصلمی شود به بهشت قیامتی.و این آیات رد کسانی است که عذاب قبر را منکرند، و عقاب و ثواب را در برزخ دنیاقبل از قیام قیامت قبول ندارند (تفسیر علی بن ابراهیم، طبع سنگی ۱۳۱۳، ص ۳۱۵-۳۱۴).
همانطور که در کلام این مرد بزرگ ظاهر است مراد از بهشت و جهنم دنیوی، بهشت و جهنم برزخی است؛و چون عالم برزخ از تتمه عالم دنیاست و در آنجا از صورت و کم و کیف وجود دارد لذااز آن به دنیا نیز تعبیر کنند.و نیز علی بن إبراهیم قمی در مقدمه تفسیرش در رد کسانیکه انکار ثواب و عقاب را مینمایند، می افزایدکه این آیات دلالت دارد بر آنکه عذاب آنها مقرون به دوام آسمانها و زمین است، و این راجع به برزخ دنیاست چون وقتی قیامت برپا گردد آسمانها و زمین دگرگون میشوند.
پرسمان