
هنرمندان مشهوری در سالی که آخرین روزهایش را سپری می کنیم از میان ما رفتند و با آثار خود نقش مهمی در تاریخ هنر ایران ایفا کردند و یاد و خاطره آنها همواره در دل دوستداران هنر زنده خواهد ماند و این داغ ها غمی سنگین بر دل جامعه هنری و هنردوستان کشور گذاشت.
درگذشت هنرمندان همواره ضایعهای تلخ برای جامعه هنری و دوستداران هنر بوده است. در سالهای اخیر، تعدادی از هنرمندان برجسته ایرانی و بینالمللی از میان ما رفتند. در ادامه تصاویری از هنرمندان فوت شده در ۱۴۰۳ را در نیک صالحی مشاهده کنید.
هنرمندان فوت شده در ۱۴۰۳
سالی که پشتسر گذاشتیم در کنار همه اتفاقات تلخ و شیرینش، با درگذشت تعدادی از هنرمندان نامآشنا و نیز هنرمندان کمتر شناختهشده کشورمان همراه شد، هنرمندانی که برخی، موی سپید کرده بودند و بعضی در آغاز راه بودند و درگذشت هر کدام، غمی سنگین بر دل جامعه هنری و هنردوستان کشور گذاشت.
به گزارش ایسنا، در این نوشتار که همزمان با آخرین پنجشنبه سال جاری منتشر میشود، یادی میکنیم از هنرمندان تئاتر و سینما که امسال آنان را به دیار باقی بدرقه کردیم.
هنوز چند روزی از شروع سال جاری آغاز نشده بود که اهالی هنر با خبر درگذشت رضا داود نژاد، بازیگر جوان سینما و تلویزیون در بهت و اندوهی عمیق فرو رفتند.
علاقهمندان هنرهای نمایشی میدانستند که این بازیگر جوان مدتها با بیماری و ناراحتی از ناحیه کبد مبازره کرد و در ماههای پایانی زندگیاش به دلیل عفونت خونی در بیمارستان به سر میبرد. با این حال، این موضوع، چیزی از غمانگیز بودن درگذشت او کم نکرد.
او سیزدهم فروردین ماه در سن ۴۳ سالگی درگذشت.
رضا داودنژاد که متولد اردیبهشت سال ۱۳۵۹ بود، سال ۱۳۹۱ عمل پیوند کبد انجام داد و پس از آن با بهبود شرایط جسمی فعالیتهای هنری خود را از سر گرفت.
او در طول سالهای کاری خود در فیلمهای متعددی همچون «مصائب شیرین»، «کلاس هنرپیشگی»، «هوو»، «بچههای بد»، «لامینور»، «هشتپا» و «بیرو» بازی کرده بود.
درگذشت مادر لیلا حاتمی
زهرا خوشکام از هنرمندان فوت شده در ۱۴۰۳ ، بازیگر قدیمی سینما دیگر هنرمندی بود که بهار امسال برای همیشه از میانمان رفت. او که همسر علی حاتمی و مادر لیلا حاتمی بود، ۲۸ اردیبهشتماه در ۷۷ سالگی درگذشت.
این هنرمند متولد سال ۱۳۲۶، بیشتر فعالیتهایش در دهه ۵۰ خورشیدی بود و در سالهای اخیر در فیلمهایی همچون «شعلهور»، «طلاخون»، «در دنیای تو ساعت چند است» و «سیمای زنی در دوردست» بازی کرده بود.
او در سریالهای «هزاردستان» و «سلطان صاحبقران» به کارگردانی همسرش علی حاتمی نیز بازی داشت.
سعید راد، یکی از بازیگران نامآشنایی بود که تابستان امسال با فرشته مرگ همراه شد. او اول مرداد ماه در سن ۷۹ سالگی درگذشت.
وی که در دهه ۵۰ به عنوان یکی از بازیگران پرکار سینما شناخته میشد، بعد از مدتی زندگی در خارج از کشور، اواخر دهه ۷۰ به ایران برگشت و پس از سالها دوری از بازیگری با فیلم «دوئل» احمدرضا درویش به سینما بازگشت.
«صبح روز چهارم» به کارگردانی کامران شیردل، «خداحافظ رفیق» به کارگردانی امیر نادری، «صادق کرده» به کارگردانی ناصر تقوایی، «سفر سنگ» و «خط قرمز» به کارگردانی مسعود کیمیایی، «عقابها» به کارگردانی ساموئل خاچکیان، «چ» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا و «پایان خدمت» به کارگردانی حمید زرگرنژاد از جمله آثار این بازیگر در سینما هستند.
سریالهای «گیلدخت»، «سرزمین مادری» و «در چشم باد» هم با بازی این هنرمند از تلویزیون پخش شده است.
معرفی هنرمندان فوت شده در ۱۴۰۳
اما فتح الله طاهری ـ بازیگر قدیمی سینما تئاتر و تلویزیون، و تعزیهخوان ـ روز ۱۹ مرداد ماه در سن ۷۳ سالگی درگذشت.
او که در کارنامه هنری خود همکاریهای متعددی با داود فتحعلیبیگی در نمایشهای ایرانی داشت، به دلیل وخیم شدن عوارض ناشی از بیماری گوارشی که از مدتی قبل به آن مبتلا شده بود، درگذشت.
اما هوشنگ حریرچیان که مرداد ماه ۱۳۱۱ به دنیا آمده، در ۲۹ مرداد ماه ۱۴۰۳ در حالی در سن ۹۲ سالگی از دنیا رفت که دوست داشت، ۱۰۰ سال دیگر زنده باشد.
هوشنگ حریرچیان هنرمند پیشکسوت اصفهانی متولد ۲۰ مرداد ۱۳۱۱ بود که سال ۱۳۴۸ اولین تجربه تلویزیونی خود را به نام «عکاس باشی» انجام داد و فعالیت سینمایی خود را با بازی در فیلم «جعفر خان» به کارگردانی زندهیاد علی حاتمی آغاز کرد.
این بازیگر قدیمی در آثار سینمایی چون «عزیز میلیون دلاری»، «قاعده بازی»، «یک بوس کوچولو»، «فرش باد»، «گاهی به آسمان نگاه کن»، «جعفرخان از فرنگ برگشته» و… بازی کرد.
مجموعههای تلویزیونی چون «خاتون»، «آشپزباشی»، «ساختمان پزشکان»، «سایه سلطان»، «پژمان»، «تفنگ سرپر»، «یکی بود یکی نبود»، «هشت، بهشت» و.. از او به یادگار مانده است.
حسین خانی بیک بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون نیز ۳۰ مرداد ماه از دنیا رفت. این بازیگر به دلیل بیماری آلزایمر در سالهای اخیر خانهنشین شده بود. او زاده ۱۸ مردادماه سال ۱۳۲۰ بود و چند روز پس از تولدش در سن ۸۳ سالگی درگذشت.
خبر درگذشت زهره حمیدی
در نخستین روزهای شهریور ماه انتشار خبر درگذشت زهره حمیدی، کام دوستان و نزدیکان او را تلخ کرد. این بازیگر سینما و تلویزیون روز ۴ شهریور ماه به دلیل ابتلا به سرطان در ۶۷ سالگی درگذشت.
وی که متولد ۸ اردیبهشت سال ۱۳۳۶ بود، در آثاری چون «شوق پرواز»، «خوش خیال»، «کاراگاه»، «بهشت گمشده»، «تولدی دیگر»، «من و شارمین»، «خداداد»، «فرشتگان بی بال»، «لبه تیغ»، «پس کوچههای شمرون» ، «نرگس» ، «دردسر والدین» و … به ایفای نقش پرداخت.
او با بازی در فیلم سینمایی «دلاوران کوچه دلگشا» به کارگردانی حسن هدایت کارش را در سینما آغاز کرد و در آثار سینمایی دیگری چون «رستاخیز»، «ورود آقایان ممنوع»، «بوی کافور عطر یاس»،« قدمگاه»,« عصر روز دهم» و … نیز بازی کرد.
پری صابری، کارگردان باسابقه تئاتر هم که در چند سال اخیر درگیر بیماری بود، روز ۲۰ شهریور ماه برای همیشه صحنه زندگی را ترک کرد.
وی از جمله کارگردانان باسابقه تئاتر و زاده سال ۱۳۱۱ بود و یکی از موسسان گروه تئاتر پازارگاد و از جمله هنرمندانی بود که در راهاندازی تئاتر مولوی کوشید.
این هنرمند در کارنامه هنری خود اجرای نمایشهایی همچون «من به باغ عرفان»، «بیژن و منیژه»، «شمس پرنده»، «من از کجا عشق از کجا»، «هفت شهر عشق»، «باغ دلگشا»،«رند خلوت نشین»، «یوسف و زلیخا» و …. را در کنار شماری از نمایشنامههای خارجی همچون «شش شخصیت در جستجوی نویسنده»، «آنتیگونه» و … را روی صحنه برد. او سالها پیش نشان شوالیه فرانسه را دریافت کرد.
صدرالدین حجازی از هنرمندان فوت شده در ۱۴۰۳
به فاصله اندکی، جامعه هنری به سوگ صدرالدین حجازی نشست.
این بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون که از مدتی قبل به دلیل عوارض سرطان پیشرفته و نیز سکته مغزی در بیمارستان بستری بود و در شرایط کما به سر میبرد، روز ۲۴ شهریورماه درگذشت.
از میان فیلمهای سینمایی صدرالدین حجازی به نقشآفرینی او در «ناخدا خورشید»، «روز شیطان»، «مزاحم»، «سنتوری»، «تردید» و «خرس» میتوان اشاره کرد.
«کوچک جنگلی»، «روزی روزگاری»، «تنهاترین سردار»، «تفنگ سرپر»، «زیرزمین»، «ساعت شنی»، «مرد دو هزار چهره»، «چار دیواری»، «مختارنامه»، «نابرده رنج»، «کیمیا» و «بانوی سردار» نیز از جمله سریالهای آشنا و پرخاطره این بازیگر بودند.
امیرمحمد صادقی، بازیگر جوان تئاتر که زاده اسفند سال ۱۳۸۳ بود، جمعه نهم آذر ماه بر اثر سقوط از کوه از دنیا رفت. او بعد از اتمام دوره هنرستان هنرهای زیبا مشغول تحصیل در رشته تئاتر بود.
از جمله کارهایی که او در آن بازی کرده بود، میتوان به نمایشهای «نامههایی بر دوش تندباد» به کارگردانی علی اتحاد، «هله هین هان هلا» به کارگردانی مشترک حمید پورآذری و لیلی رشیدی، «گندم و گرگ ناقلا» به کارگردانی توران عبادی و … اشاره کرد.
به فاصله چند روز، حسین توشه، بازیگر باسابقه سینما، تلویزیون و تئاتر که بر اثر بیماری در یکی از بیمارستانهای شهر رشت بستری بود، روز یازدهم آذر در ۷۰ سالگی درگذشت.
این بازیگر متولد بیرجند بود و نخستین بار در تلویزیون در سال ۱۳۷۷ در سریال «دنیای شیرین دریا» به کارگردانی منوچهر شمسایی و بهروز بقایی بازی کرد.
در کارنامه هنری توشه، بازی در سریالهای «دنیای شیرین دریا»، «پس از باران»، «محکومین»، «به رنگ خاک»، «تاراز»، «بچههای گروهان بلال»، «راه و بیراه»، «برادر»، «مامور بدرقه» و آثاری دیگر به چشم میخورد.
درگذشت ژاله علو هنرمند پیشکسوت
از هنرمندان فوت شده در ۱۴۰۳ شروع زمستان امسال با درگذشت ژاله علو یکی از بزرگان هنر کشورمان همراه شد.
این هنرمند تئاتر، سینما، رادیو و تلویزیون روز ۳ دی ماه در سن ۹۷ سالگی درگذشت.
علو سال ۱۳۰۶ در محله سنگلج و در خانوادهای زاده شد که فرهنگ برایشان اهمیت داشت. او از دانشسرای مقدماتی مستقیما وارد رادیو شد و اعلام برنامه میکرد. او از سال ۲۷ به طور جدیتری کار خود را در رادیو ادامه داد.
اولین نمایش رادیوییاش با پرویز خطیبی بود و بعد از آن با مهدی قاسمی، نصرت الله محتشم، عزیز الله حاتمی هم همکاری کرد. در همکاری با محتشم برنامه «داستان شب» را پایهریزی کردند.
شهرام میراب اقدم مستندساز هم دیگر هنرمندی بود که آخرین روز دی ماه به دلیل سکته قلبی درگذشت.
او متولد سال ۱۳۵۸ در تهران، کارگردان، تهیه کننده و تدوینگر سینما و تلویزیون بود و از مهمترین آثارش که بیشتر در حوزه سینمای مستند فعال بود، میتوان فیلمهای «گرمابان»، «روزی روزگاری سینما»، «خیابان شاعر»، «آرامستان»، «ده کیلومتر دورتر»، «وادی خاموشان»، «بارگاه»، «دماغ» و … را برشمرد.
دوبلور مشهور از هنرمندان فوت شده در ۱۴۰۳
ایرج رضایی، دوبلور و مدیر دوبلاژ باسابقه کشورمان نیز از دیگر چهرههای هنری بود که ۲۹ بهمن ماه در ۸۹ سالگی به علت کهولت سن درگذشت.
او سال ۱۳۱۴ متولد شد و فعالیت دوبله را از سال ۱۳۳۸ آغاز کرد.
وی به جای بازیگران مطرحی چون باد اسپنسر در فیلم «آس برنده»، رابرت دووال در فیلم «شهامت واقعی»، ریچارد هریس در فیلم «رابین و ماریان» و پیتر سلرز در فیلم «پارتی» صحبت کرده است.
صدای زندهیاد رضایی به جای هرکول پوارو در سریال «پوارو» با بازی دیوید سوشی، «محمدبن حنفیه» با بازی محمدرضا شریفینیا در سریال «مختارنامه»، «آلبرت فواره» با بازی برنارد هپتون در سریال «ارتش سری» و نقش معاون کلانتر در انیمیشن به همین نام در خاطرهها مانده است.
این دوبلور پیشکسوت همچنین نگارش فیلمنامه آثار سینمایی از جمله «بهار در پاییز»، «حریص» و «قصه ماهان» را در کارنامه دارد.
مرحوم رضایی سرپرست گویندگی فیلمهای سینمای ایرانی از جمله «بلندیهای صفر»، «بازیچه»، «تماس شیطانی»، «وسوسه»، «مسافران مهتاب»، «بیپناه»، «پدربزرگ»، «فرمان» و «مرز» را برعهده داشته است.
سرپرستی گویندگی فیلمهای سینمایی خارجی از جمله «جدال در اوکی کرال»، «برفهای کلیمانجارو»، «آسمانخراش جهنمی» نیز از دیگر فعالیتهای وی طی سالها حضور در عرصه دوبله بوده است.
درگذشت منوچهر والی زاده
هنوز جامعه هنری در اندوه از دست دادن ایرج رضایی بود که با درگذشت منوچهر والیزاده، دیگر دوبلور و بازیگر پیشکسوت کشورمان، یک صدای خاطرهانگیز دیگر خاموش شد و او به جمع هنرمندان فوت شده در ۱۴۰۳ پیوست.
وی که مدتی درگیر بیماری بود، روز یکم اسفند ماه در ۸۴ سالگی برای همیشه چشمانش را بر این جهان بست.
منوچهر والی زاده با نام اصلی «منوچهر والیزاده طهرانی» چهارم تیر ماه ۱۳۱۹ او در محله لاله زار، تهران زاده شد. او در سالهای ۱۳۳۸–۱۳۳۷ از دوران دبیرستان بعد از چند تئاتر آماتوری به تئاتر تهران راه یافت و در یک نمایشنامه به کارگردانی خانم مورین نقش کوتاهی به عهده گرفت و پس از همکاری در چند فیلم کوتاه، به علی کسمایی معرفی شد و تا سال ۱۳۵۷ـ ۱۳۵۶ نزدیک به ۱۸ فیلم سینمایی بازی کرد.
او بیشتر به خاطر صداپیشگی بهجای شخصیت کارتونی «لوک خوش شانس» و «مایکل اسکافیلد» در مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان» شناخته میشود. همکاری با برنامه «صبح جمعه با شما» در رادیو هم از جمله فعالیتهای مهم این هنرمند به شمار میرود.
والیزاده همچنین به جای بازیگرانی چون تام هنکس، جان تراولتا، تام کروز، هریسون فورد، نیکلاس کیج، جیسون استاتهام، جیم کری، ویل اسمیت، ادی مورفی، رابرت واگنر و الویس پریسلی صداپیشگی کرد.
اما دیگر چهره هنری که اسفند امسال از میانمان رفت، منوچهر امیری، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون اهل لاهیجان بود که روز ۱۱ اسفند در سن ۷۵ سالگی دارفانی را وداع گفته است.
ایسنا