دوقلوها هم مانند دیگر کودکان هستند و دارای شخصیت و رفتار خاص و متفاوتی نیستند و باید با آنها مانند دیگر بچه ها رفتار کرد
اکثر پدر و مادرهایی که دوقلو دارند فکر می کنند که باید کاملا یکسان و برابر با دوقلوهایشان برخورد کنند در حالی محققان به این نتیجه رسیده اند که دوقلوها هرچقدر هم از نظر ظاهر شبیه هم باشند دارای شخصیت های مستقل و جداگانه ای هستند و نباید یکسان با انها برخورد کرد. در این مطلب درباره رفتار با دوقلوها بیشتر توضیح می دهیم.
رفتار با دوقلوها
یک روانپزشک در یزد با اشاره به اینکه رفتار با دوقلوها باید عادلانه باشد نه مساوی، گفت: دوقلوها حتی اگر
همسان هستند باید به عنوان دو فرد مستقل با هویت جداگانه و تفاوتهای فردی پذیرفته شوند و رفتار با آنها
باید کاملا مستقل از همدیگر باشد.
دکتر قاسم دستجردی گفت: تمامی اصول فرزندپروری و تربیت کودک که در مورد سایر کودکان وجود
دارد با حساسیت و دقت بیشتری بدون استثناء در مورد دوقلوها نیز اعمال می شود.
وی افزود: دوقلوهای یکسان از نظر ظاهر و ژنتیک و بسیاری مسائل رفتاری خیلی شبیه به هم هستند هرچند که
آنها یکی نیستند ولی در مورد دوقلوهای ناهمسان میزان شباهت و قل نسبت به هم همانند سایر خواهر و برادرهاست.
وی ادامه داد: تولد دوقلوها علاوه بر نکات مثبتی که می تواند داشته باشد استرس زیادی را به خانواده به
ویژه مادر تحمیل می کند و مادر دچار خستگی و بی نظمی در خواب و غیره خواهد شد که این
موضوع می تواند افزایش تعارض در خانواده را موجب شود.
دکتر دستجردی گفت: در این میان همسر خانواده با رابطه عاطفی که با همسر خود برقرار می کند می تواند
در کاهش استرس به مادر خانواده کمک کند.
چگونگی رفتار با دوقلوها
همچنین اگر محیط خانواده شلوغ باشد احتمال سوء رفتار از طرف مادر و یا اطرافیان مطرح است، بنابراین اطرافیان نزدیک
توجه و انرژی مضاعفی به این مادر و فرزند داشته باشند تا عواقب روانشناختی بر دوقلوها و مادر کمتر شود.
وی در خصوص نکات تربیتی دوقلوها، نیز گفت: هیچ گاه نباید دوقلوها را مقایسه کرده و آنها را با صفات
خاصی صدا زد حتی اگر مثبت باشد چرا که ممکن است باعث تنش در آنها شود.
آنها باید با نام خودشان صدا زده شوند حتی از عبارت دوقلوها در موردشان پرهیز شود.
وی تصریح کرد: متاسفانه مقایسه در مورد دوقلوها زیاد اتفاق می افتد به همین دلیل باید در کلاس و مدرسه
یکسان نباشند تا ضمن عدم مقایسه یاد بگیرند شبکه ارتباطی شان را گسترده تر کنند و مهارتهای ارتباطی شان را
با دیگران قویتر کنند.
وی اضافه کرد: تاکید بر یکی بودن و مثل هم رفتار کردن در مورد دوقلوها غلط است و خانوادهها باید
در راستای انفرادی و مستقل بودن آنها گام بردارند.
در انتخاب لباس، وسایل شخصی و حتی نوع کلاسهای تفریحی از آنها نظرخواهی شود.
همچنین توصیه می شود در جشن ها به ویژه جشن تولد عکسهای تکی داشته باشند و در عکسهای مشترک جایگاه
خودشان را داشته باشند.
دکتر دستجردی خاطرنشان کرد: والدین نباید در مشاجرات، اختلاف نظرها و دعواهای دوقلوها دخالت کنند و قضاوت هم نکنند مگر
اینکه موضوع خیلی جدی باشد.
همچنین باید سعی شود از وابستگی آنها به هم پرهیز کنند.
آنچه والدین برای تربیت صحیح فرزندان دوقلو باید بدانند
به مسائل روانشناختی و نکات مربوط به دوقلو ها و تربیت خاص آنها کمتر از حد لازم پرداخت می شود. این در حالی است که والدینی که فرزندان دوقلودارند با مشکلات تربیتی، حمایتی، اقتصادی و روانشناختی بسیاری در رابطه با بزرگ کردن فرزندان خود مواجه هستند. توجه به سه موضع شخصیت، تربیت و محیط در فرزندپروری دوقلو ها ضروری است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه خراسان، نقش تربیتی والدین ، نقش آموزش در مدرسه ، اجتماعی شدن، محیط، نقش اطرافیان در زندگی دوقلوها، استعدادها، توانایی ها، بررسی هیجانات و… ، همه و همه از جمله مسائلی است که با تربیت خاص دوقلو ها گره خورده است. لذا امنیت و آسایش هرچه بیشتر این کودکان با مطالعه، پیگیری ویژه و کمک های روانشناختی تا حد بسیار زیادی تأمین می شود. از این رو ضرورت و اهمیت پرداختن به این موضوع احساس می شود.
یکسان رفتار نکنید
معمولا کودکان دوقلو، توجه اطرافیان را به خود جلب می کنند، اما در کنار این جالب توجه بودن، تصور نگهداری از آنها و تأمین نیاز هایشان، والدین را با استرس مواجه می سازد.
تربیت دوقلوها
تربیت دوقلوها به گونه ای که شخصیت های مستقل و متفاوت از یکدیگر به دست آورند کاری بس حساس و دشوار است که برنامه ریزی و توجه روانشناختی ویژه ای را می طلبد. چرا که شخصیت تحت تأثیر تربیت و محیط شکل می گیرد. باید دوقلوها را به یک اندازه دوست داشت، اما در یک حد از آنها انتظار نداشت ، زیرا از آن جا که حتی دو برگ یک درخت نیز مانند یکدیگر نیستند، هر یک از دوقلوها هم ممکن است استعداد ها و توانایی های متفاوتی داشته باشند. لذا باید به آنها یکسان نگریست، اما با آنها یکسان رفتار نکرد و همچنین لازم است همیشه به یاد داشته باشیم که شباهت به معنای تساوی نیست، درست است که قل ها به هم شبیه اند، اما در حقیقت آنها دو شخصیت کاملاً مستقل از یکدیگر هستند که والدین نقش بسزایی در شکل گیری آنها به عهده دارند.
بزرگ ترین آرزوی هر پدر و مادری این است که ببینند فرزندشان در زندگی به موفقیت رسیده است. با این حال، چند تن از ما درک می کنیم که مستقیم ترین راه رسیدن به موفقیت این است که به او بیاموزیم ” خودش را چگونه بشناسد” ؟ پس از آن لازم است عشق، محبت، معنویت و توفیقات غیر مادی دیگر را به آنها بیاموزیم تا در سایه شناختی که از خود و آگاهی که از این موهبت ها به دست می آورند بتوانند به اساسی ترین مسائل حیاتی خود بپردازند و بهترین انتخاب های مسئولانه را در زندگی اتخاذ کنند.
اصول رفتار با دوقلوها
از طرفی به طور کلی، مراقبت، کنترل، حمایت و نظارت مراحلی است که ما در فرزندپروری کودکانمان ( دوقلو و غیر دوقلو ) لازم است در پیش گیریم که هر یک بحث مختص به خود را دارد.آشنا شدن با نیاز های خاص دوقلو ها تا حد زیادی از طریق مشاهده به دست می آید. تجربه و علم هر دو نشان می دهند که کودکان با رفتارشان با ما سخن می گویند. ما هم با رفتارمان با آنها ارتباط برقرار می کنیم و بیشترین تأثیر را در شکل گیری شخصیت آنها خواهیم گذاشت. برخی والدین تمام زندگی شان را وقف فرزند خود می کنند و همه تلاش شان این است که برایشان کاری انجام دهند و خوشحالشان کنند ، دریغ از اینکه گاهی فرزندان نیاز دارند، کاری برایشان انجام ندهیم و بگذاریم ناراحت شوند! بگذاریم طعم نیاز و تلاش کردن را بچشند.
لذا تربیت صحیح ، حفظ تعادل است ، نه صرفاً سنگ تمام گذاشتن در همه امور. توجه به دوقلو ها نیز گرچه باید بیشتر از دیگر کودکان باشد، اما نباید مانع از رشد بهنجار آنها و بهانه ای برای به خطر افتادن سلامت روانی و عاطفی اعضای خانواده، به ویژه رضایتمندی والدین ( پدر و مادر از یکدیگر ) شود. تفاوت در شکل گیری شخصیت کودکان دوقلو و دقت و ظرافتی که در تربیت آنان باید به خرج داد اهمیت موضوع پرداختن به کسب اطلاعات در این زمینه را دوچندان می کند.
شاید مهم ترین موضوع درباره تربیت دوقلوها این است که تفاوت «تشابه» و «تساوی» را درک کنیم و بدانیم که مخلوقات خداوند هر یک منحصر به فرد هستند و دوقلو ها نیز همچون دیگر مخلوقات در عین تشابه فوق العاده ای که ممکن است داشته باشند باید دو مخلوق کاملاً متفاوت از یکدیگر انگاشته شوند، چرا که برای رسیدن به موفقیت در تربیت فرزندان دوقلو رمز اصلی، درک و توجه به همین استقلال شخصیت در آنهاست.
ایسنا و سلامت نیوز