مصرف قرص های مکمل در بارداری و ارتباط آن با بیماری اوتیسم!

کودکان مبتلا به اوتیسم کودکان سرکشی نیستند که خود رفتارهایشان را انتخاب کرده باشند. اوتیسم به دلیل داشتن والدین بد ایجاد نمی گردد، به علاوه هیچ عامل روان شناختی خاصی در خصوص تأخیر رشد کودک شناخته نشده است.
آیا مصرف مکملها قبل و در طول بارداری خطر تولد نوزاد مبتلا به بیماری اوتیسم را کاهش میدهد؟ این سوال فوق العاده بحث برانگیز است. در ایالات متحده از هر ۶۸ کودک یک نفر با اختلالات طیفی اوتیستیک (ASDs) به دنیا میآید. البته این آمار رو به افزایش است.با این وجود، دلایل و عوامل خطر این بیماری هنوز به طور دقیق مشخص نیست. هیچ کس نمیداند چرا اوتیسم رخ میدهد و چطور میتوان از بروز این بیماری جلوگیری کرد؟
درباره بیماری اوتیسم بیشتر بدانید
در طول این سالها، مطالعات متعددی در خصوص ارتباط وضعیت تعذیهی مادر و تواناییهای شناختی فرزند انجام شده است. تا امروز، نتایج مطالعات پاسخ دقیقی به این سوال ندادهاند اما دانشمندان عقیده دارند این مطالعات به حل معمای اوتیسم کمک میکنند.به عنوان مثال، مطالعهی گذشته نشان داد بین کمبود ویتامین D مادری و بروز اوتیسم ارتباط وجود دارد. به طور مشابه با مصرف بیشتر اسید فولیک می توان از نقص لولههای عصبی (نقص در مغز و نخاع که در اوایل بارداری رخ میدهد) جلوگیری کرد.
به این دلایل به مادران باردار توصیه میشود، به مقدار استادارد مولتی ویتامین و اسید فولیک مصرف کنند. از آنجا که ارتباط متناقضی میان مصرف مکملهای ویتامین و اسید فولیک و بروز اوتیسم وجود دارد، این مطالعه در JAMA منتشر شد تا به سوالها پاسخ دهد.
بررسی ارتباط مکملها و بیماری اوتیسم
مطالعهی اخیر به سرپرستی Stephen Z. Levine، Ph.D از دانشگاهIsrael ، Haifa انجام شد. دادههای این تحقیق از ۴۵ هزار و ۳۰۰ کودک که در سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ به دنیا آمده یودند جمعآوری شد، وضعیت این کودکان تا سال ۲۰۱۵ دنبال میشد. دانشمندان اطلاعات مربوط به مکملهای مصرفی مادر قبل از بارداری (۵۴۰-۲۷۱ روز قبل از زایمان) و در طول دوران بارداری (۲۷۰ روز قبل از زایمان تا زایمان) گردآوری کردند. از ۴۵ هزار و ۳۰۰ کودک متولد شده از ۲۶ هزار و ۷۰۲ مادر، ۵۷۲ کودک مبتلا به اوتیسم تشخیص داده شدند.
محققان نتیجه گرفتند اگر مادران قبل از بارداری و در آن دوره مکملهای ویتامین و اسید فولیک دریافت کنند، احتمال تولد فرزند مبتلا به اوتیسم کاهش مییابد. اثر محافظتی مکملها هم در دختر و هم در پسر بررسی شد، تعداد دختران مبتلا به اوتیسم به نسبت کمتر بود. در این میان خطر تولد کودک مبتلا به اوتیسم در میان مادران مبتلا به بیماریهای روانی تغییر نکرد. اگرچه اندازهی نمونه نسبتا کم بود.
نتیجه مطالعات دانشمندان درباره بیماری اوتیسم و مصرف مکمل
نتایج مطالعهی جدید، یافتههای مطالعهی قبلی که در نروژ انجام شده بود تایید میکند. محققان در مطالعهی نروژ به این نتیجه رسیدند که مصرف اسید فولیک از ۴ هفته قبل از بارداری و ۸ هفته در طول دورهی بارداری موجب کاهش خطر اوتیسم میشود. اگرچه این نتایج با یافتههای برخی از مطالعات همخوانی دارد اما همهی مطالعات پیشین چنین اثری را بیان نمیکنند.
محققان این مطالعه برای نخستین بار از حلقههای ارتباطی دورتر سخن میگویند:
مصرف مکملها دو سال قبل از بارداری به کاهش بروز اوتیسم کمک میکند. البته نویسندگان به محدودیتهای این مطالعه چون عدم وجود گروه کنترل همنژاد اشاره میکنند. علاوه براین، اطلاعات مربوط به مصرف مکملها از نسخههای بیماران جمعآوری شده احتمال دارد برخی از مادران بدون نسخه مکمل خریده باشند که در آنالیزهای مطالعه محاسبه نشده است. این مطالعه صرفا مشاهدهای است، به این معنی که نمیتوان رابطهی علی معلولی تعیین کرد. بنابراین به مطالعات بیشتری در این حوزه نیاز است.
هرآنچه باید راجع به بیماری اوتیسم بدانید
اوتیسم یک ناتوانی طولانی مدت است که منجر به اختلال عملکرد عصبی – روانی در فرد می شود. گر چه به نظر می رسد که اوتیسم عارضه نادری است اما اطلاعات اخیر گویای آن است که شیوع اوتیسم حتی تا۲۰ مورد در هر۱۰۰۰۰ تولد زنده می رسد. اوتیسم در پسران۳ – ۴ برابر بیشتر از دختران دیده می شود.
اگر چه علت اصلی آن کاملاً شناخته شده نیست، اما در سال های اخیر تحقیقات و مطالعات بسیاری در این زمینه صورت گرفته است.تحقیقات تأکید زیادی بر منشاء زیست شناختی و عصب شناختی در مغز دارد . در بسیاری از خانواده ها سابقه اوتیسم و یا اختلالات مربوط به آن وجود داشته است که ریشه ژنتیک را مطرح می کند اگر چه تا به حال ژن خاصی که مربوط به اوتیسم باشد شناخته نشده است . پژوهشگران در مورد نقش ژنتیک در علت شناسی اوتیسم اختلاف نظر دارند و عده ای از آنها ترکیب چندین ژن را به عنوان علت اختلال مطرح می کنند . چندین نظریه درباره اوتیسم مطرح شده که هیچیک به طور دقیق اثبات نشده است.
اوتیسم یک بیماری روانی نیست
کودکان مبتلا به اوتیسم کودکان سرکشی نیستند که خود رفتارهایشان را انتخاب کرده باشند.
اوتیسم به دلیل داشتن والدین بد ایجاد نمی گردد، به علاوه هیچ عامل روان شناختی خاصی در خصوص تأخیر رشد کودک شناخته نشده است.
علائم اوتیسم چیست ؟
افراد مبتلا به اوتیسم معمولاً حداقل نصف علائمی را که در زیر عنوان شده است نشان می دهند . این نشانه ها از خفیف تا شدید متغیر هستند . در موقعیت های کاملاً متفاوت، رفتارهایی که با سن کودک تطابق ندارد مشاهده می گردد.
• اصرار به یکسانی داشته و در مقابل تغییر مقاوم هستند.
مشکلات شدید تکلمی دارند.
در بیان نیازها مشکل دارند و از اشارات و حرکات به جای کلمات استفاده می کنند.
اغلب از ضمایر استفاده معکوس می کنند ، به جای استفاده از ” من” از ” تو” استفاده می کنند .
کلمات و یا جملات دیگران را تکرار می کنند.
خنده و گریه بی دلیل دارند و یا بدون علت مشخص نگران و مضطرب می شوند.
قشقرق به پا می کنند و به دلایلی که برای دیگران آشکار نیست شدیداً پریشان می شوند.
قادر نیستند با دیگران رابطه برقرار کنند.
دوست ندارند در آغوش گرفته شوند و یا دیگران را در بغل گیرند.
تماس چشمی ندارند یا تماس چشمی آنها اندک است.
به روش آموزش معمول پاسخ نمی دهند.
با اسباب بازی، درست بازی نمی کنند.
چرخیدن و تاب خوردن را خیلی دوست دارند.
احساس درد کمتر یا بیشتر از حد دارند.
از خطرات نمی ترسند.
پر تحرک یا کم تحرک هستند.
به صحبتها و یا صداها پاسخ نمی دهند به طوری که به نظر می آید ناشنوا هستند اگر چه حس شنوایی سالم است.
۷۰ % کودکان مبتلا به اوتیسم، ناتوانی هوشی دارند.
مجله دکتر مجازی – باشگاه خبرنگاران جوان