زردی پا ممکن است به دلیل کم خونی، زردی یا کاروتنمی رخ دهد. زردی پوست علل متفاوتی دارد که تشخیص آن از عهده ی بیمار خارج است. پینه یکی از شایع ترین دلایلی است که افراد به زردی پا مبتلا می شوند. با ما همراه باشید.
سلامتی و پای زرد را جدی بگیرید. زرد شدن پوست دست و پا، که در علم پزشکی به آن یرقان می گویند، از بالا رفتن سطح بیلی روبین در خون نشأت میگیرد؛ زرد شدن پوست کف پا تقریباً شایع است اما بیشتر افراد به ندرت متوجه آن میشوند. زردی پوست پا حالت ناخوشایندی است . با ما همراه باشید.
سلامتی و پای زرد
بسیاری از شرایط پزشکی مختلف می توانند باعث شوند پاهای شما به رنگ زرد تبدیل شوند. برخی، مانند پینه ، به راحتی درمان می شوند، در حالی که برخی دیگر، مانند مشکلات کبد، بسیار جدی تر هستند. محل تغییر رنگ روی پای شما و هر گونه علائم همراه می تواند به تعیین اهمیت زردی پا کمک کند.
در این مقاله شایعترین دلایل زردی در پاهای شما توضیح داده میشود و توضیح میدهد که چه زمانی باید نگران باشید.
علت زرد شدن پوست پا
شناسایی علائم و معنی زردی پا
شناسایی ناحیه ای از پا که زرد شده است، و همچنین علائم دیگری که وجود دارد، می تواند به شما در کشف علت تغییر رنگ کمک کند. برخی از شایع ترین دلایل زردی پا در زیر توضیح داده شده است.
پینه بسته، پاهای زرد
پینه یکی از شایع ترین دلایلی است که افراد به زردی پا مبتلا می شوند. این وضعیت زمانی رخ می دهد که اصطکاک یا فشار مزمن باعث ضخیم شدن، سفت شدن و رنگ زرد شدن پوست پیر شود. این عمدتا در قسمت پایین پا در نواحی استخوانی مانند پاشنه پا و پایه انگشتان پا (سرهای متاتارس) رخ می دهد.
پوست سفت و زرد نیز ممکن است در امتداد پدهای انگشتان پا ایجاد شود، در حالی که پینه ها ممکن است ناخوشایند به نظر برسند، اما در واقع یک مکانیسم محافظتی هستند که توسط بدن شما برای جلوگیری از آسیب در ناحیه تحت فشار استفاده می شود.
کم خونی
کم خونی یکی دیگر از دلایل بالقوه زردی در پاها است. این وضعیت زمانی رخ می دهد که تعداد کافی گلبول قرمز سالم نداشته باشید یا گلبول های قرمز شما به درستی کار نکنند. در این موارد، خون شما قادر به حمل صحیح اکسیژن در سراسر بدن نیست و ممکن است علائم متعددی ایجاد شود.
این موارد عبارتند از:
- پوست رنگ پریده یا زرد (روی پاها و سراسر بدن)
- دست یا پاهای سرد
- ضعف
- تنگی نفس
- سرگیجه
- ضربان قلب نامنظم یا تند
- سردرد
- درد قفسه سینه
برخی از انواع کم خونی قابل پیشگیری هستند و می توان با خوردن غذاهای غنی از ویتامین B-12 ، آهن و اسید فولیک (ویتامین B9) از آنها جلوگیری کرد . انواع دیگر ژنتیکی هستند یا ناشی از نگرانی های جدی تری مانند از دست دادن خون، بیماری مزمن، کم خونی آپلاستیک (مغز استخوان تولید سلول های خونی را متوقف می کند) یا بیماری کلیوی.
اگر مشکوک به کم خونی هستید، مهم است که با یک متخصص پزشکی کار کنید تا علت اصلی را تعیین کنید.
کاروتنمی
کاروتنمی زمانی اتفاق میافتد که سطوح بیش از حد ترکیبی به نام کاروتن در بدن انباشته میشود و پوست شما را به رنگ زرد متمایل به نارنجی تبدیل میکند. تغییرات رنگ پوست مرتبط با این بیماری منحصراً در پاها دیده نمی شود. در عوض، رنگ زرد یا نارنجی معمولاً در سراسر بدن گسترده است.
شایع ترین علت این عارضه مصرف زیاد غذاهای غنی از کاروتن است. از جمله رایج ترین آنها عبارتند از:
- سیب
- پرتقال
- هویج
- کدو تنبل
- کلم بروکسل
- گوجه فرنگی
- کدو حلوایی
- انبه
در موارد بسیار نادرتر، چندین بیماری سیستمیک نیز ممکن است منجر به تجمع کاروتن در بدن شود. این شرایط عبارتند از:
- دیابت شیرین
- کم کاری تیروئید
- بیماری کلیوی
- بی اشتهایی عصبی
- زردی و سلامتی
زردی زمانی رخ می دهد که سطوح بیش از حد بیلی روبین ، یک ترکیب زرد رنگ موجود در صفرا، در بدن تجمع یابد. این وضعیت زمانی ایجاد می شود که کبد، کیسه صفرا یا پانکراس قادر به تجزیه و پاکسازی موثر بیلی روبین نباشند.
علت زردی کف پا و دست
زردی علاوه بر زردی گسترده پوست (از جمله در پاها) و زرد شدن صلبیه، معمولاً علائم زیر را نیز ایجاد میکند :
- زرد شدن در داخل دهان
- ادرار تیره رنگ، از جمله قهوه ای
- خارش پوست
- مدفوع کم رنگ یا خاکستری رنگ
- مراقبت اولیه از پا
در مورد پینه، استفاده از برخی راهکارهای اساسی مراقبت از پا می تواند زردی پا را بهبود بخشد. هنگامی که فشار در یک منطقه کاهش می یابد، به طور طبیعی اندازه پینه ها کاهش می یابد. پوشیدن بالشتک می تواند کمک کننده باشد. همچنین می توان از سنگ پا برای از بین بردن پوست سفت و زرد رنگ پاها استفاده کرد. ۱
در مورد دیابت، مراقبت منظم از پا نیز بسیار مهم است. استراتژی های پیشنهادی عبارتند از:
روزانه پاهای خود را از نظر بریدگی، ترک و تغییر رنگ مانند قرمزی بررسی کنید.
از راه رفتن با پای برهنه یا بدون جوراب رفتن خودداری کنید.
کفشی بپوشید که مناسب باشد و خیلی منقبض نباشد.
ناخن های پا را کوتاه نگه دارید.
معاینات منظم پا را با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی برنامه ریزی کنید.
عوارض ناشی از علائم درمان نشده
برخی از علل زردی پا، مانند پینه یا کاروتنمی ناشی از رژیم غذایی، نسبتاً خوش خیم هستند و معمولاً با حداقل نگرانی های طولانی مدت درمان نشده باقی می مانند. با این حال، برخی دیگر بسیار جدی تر هستند و باید مورد توجه قرار گیرند.
کم خونی درمان نشده ممکن است منجر به ایجاد مشکلات قلبی یا حتی مرگ در موارد نادر شود.
زردی ناشی از اختلال عملکرد کبد ممکن است با تورم قابل توجه در شکم یا پاها همراه باشد و همچنین می تواند بدون مداخله پزشکی کشنده باشد.
اگر پای شما زرد است و از علت آن مطمئن نیستید، مهم است که با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.
در حالی که رنگ مایل به زرد در این ناحیه معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست، علائم شما باید به سرعت ارزیابی شوند. انجام این کار تضمین می کند که هر گونه علت نادر اما جدی زردی پا رد می شود و درمان های خاصی که در اختیار شما است مشخص می شود.