غذای نوزاد؛ دستورالعملهایی برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب

دراین مطلب به نکات حرفه ای برای آغاز برنامه غذایی کودک و نوزاد و دستورالعملهایی برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب خواهیم پرداخت .
سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که استفاده از غذای نوزاد به صورت جامد در کنار تغذیه از شیر مادر یا شیر خشک را باید در حدود ۶ ماهگی آغاز کرد.
شروع استفاده از غذاهای جامد زمان هیجان انگیزی برای شما و کودکتان خواهد بود، از همین رو برنامه هایی را در نظر بگیرید که به شما در درک انتقال غذا از حالت مایع به مواد جامد نرم کمک کند.
با توجه به این موضوع لازم است با پزشک اطفال مشورت کنید تا بدانید که نوزاد شما چه زمانی آماده شروع مصرف غذاهای جامد است.
بافت و قوام غذا برای کودک در مرحله رشد
تغییر بافت غذای نوزاد جهت رشد حرکتی دهان آنها و به منظور یادگیری مهارتهای مورد نیاز مانند جویدن و کمک به پذیرش بافتهای مختلف غذایی، ضروری است.
موارد زیر میتواند به عنوان راهنمای مناسبی جهت تهیه غذاهایی با بافت مختلف، برای کودکان زیر ۱ سال مورد استفاده قرار گیرد:
- از حدود ۶ ماهگی غذاهای درشت پوره شده را ارائه دهید.
- تا ۸ ماهگی برای تشویق کودکان به شروع تغذیه خود، غذاهای خردشده و انگشتی بسیار مناسب است.
- تا ۱۲ ماهگی نیز غذاهایی را از منوی معمولی با طعمها و بافتهای مختلف در اندازه های مناسب برای کودکان مورد استفاده قرار دهید.
نوزاد من چقدر باید غذا بخورد؟
هنگامی که برنامه غذایی نوزاد تغییر میکند، در این زمان کودک در معرض دنیای جدیدی از طعمها و مواد مغذی متنوع قرار میگیرد.
از همین رو میزان تغذیه هر نوزاد متفاوت بوده و مقداری که کودک شما غذا میخورد امکان دارد روز به روز تغییر کند البته این را هم در نظر بگیرید که ممکن است فرزند شما بیشتر یا کمتر از سایر نوزادان غذا بخورد.
در واقع شما مسئول غذاهایی هستید که در زمان و مکان مشخصی به کودک ارائه میشود و نوزاد نیز مسئول این است که آیا غذا میخورد یا تمایلی به آن ندارد.
این دوران یکی از تاثیرگذارترین زمانها در رشد چشایی کودک شما بوده و نوزاد در این سن به راحتی سعی میکند انواع غذاها را بپذیرد، بنابراین ارائه طعم های مختلف و تنوع غذایی بسیار مهم است.
نکات حرفه ای برای آغاز برنامه غذایی کودک
تغذیه کودک با استفاده از غذاهای جامد در سن ۶ ماهگی بیشتر به این دلیل انجام میشود که به کودک اجازه دهید طعمها و بافتهای جدید را کشف کند.
این در حالی است که شیر مادر یا شیر خشک منبع اصلی تغذیه کودک شما در طول سال اول باقی خواهد ماند، بنابراین نباید آن را قطع کنید.
با استفاده از غذاهای مختلف و پیشرفتن این روند، کودک شما با نزدیک شدن به یک سالگی، شروع به کاهش تغذیه از شیر خشک یا شیر مادر میکند.
برای نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، مصرف مواد جامد در ۶ ماهگی به او اجازه میدهد تا مواد مغذی خاصی را به اندازه کافی دریافت کند.
بر همین اساس در این سن آهن ذخیره شده در بدن کودک شروع به کاهش میکند و از آنجایی که شیر مادر منبع خوبی برای این عنصر نیست، برنامه غذایی کودک ۶ ماهه باید حاوی غذاهای غنی از آهن باشد.
پس در نظر داشته باشید که غذای نوزاد در این دوران باید شامل خوراکی هایی مانند غلات و گوشت های پوره شده باشد تا مواد مغذی لازم را به اندازه کافی برای کودک تامین کند.
برنامه غذایی کودکان در این دوران باید چگونه باشد؟
بهتر است ۳ تا ۵ روز قبل از معرفی غذای جدید، کمی صبر کنید تا مطمئن شوید که کودک شما نسبت به آنها حساسیت یا عدم تحمل نداشته باشد.
برخی از غذاهایی که اغلب با آلرژی همراه هستند مانند تخم مرغ، سویا، بادام زمینی، آجیل، گندم، ماهی و شیر گاو باید با احتیاط مصرف شوند.
البته باید این را در نظر بگیرید که نوشیدن شیر گاو قبل از ۱۲ ماهگی توصیه نمیشود، اما میتوان آن را به مقدار کم و به صورت پخته استفاده کرد.
کودک حتی میتواند از دیگر لبنیات همچون ماست و پنیر استفاده کند و مصرف این مواد غذایی تا زمانی انجام میشود که حساسیت یا عدم تحمل برای او به همراه نداشته باشد.
برای شروع غذای نوزاد در ۶ ماهگی چه مقدار لازم است؟
در حدود ۶ ماهگی، میتوانید با ارائه ۲ قاشق غذاخوری و به صورت یک تا ۲ بار در روز تغذیه نوزاد خود را شروع کنید.
هنگامی که کودک شما حوصله غذاخوردن را پیدا کرد و علاقه بیشتری نسبتبه آن نشان داد، به آرامی ارائه غذاها را به حدود یک چهارم تا یک دوم فنجان و به صورت ۲ تا ۳ بار در روز افزایش دهید.
هنگامی که کودک شما برای تغذیه راحتتر بود، بافت غذایی را تغییر دهید و در ابتدا با غذاهای رقیق و پوره شده شروع کنید و با عادت کردن کودک، آنها را کمی غلیظ کنید.
در ادامه همین روند بعد از غذاهای رقیق می توانید به سراغ غذاهای له شده بروید و به دنبال آن خوراکی های ریز و نرم را در اختیار کودک خود قرار دهید.
برنامه غذایی کودک ۶ ماهه
در هر وعده غذایی میتوانید از مواد مختلفی استفاده کنید تا برای کودک تنوع داشته باشد، از همین رو غذای کمکی نوزاد ۶ ماهه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- پوره سبزیجات
- سوپ بدون ادویه
- میوه های له شده
- غلات غنی شده
- فرنی
در این زمان بیشتر نیاز کودک آهن است که می توانید در کنار مواد غذایی از مکمل های مجاز به صورت قطره نیز استفاده کنید.
برنامه غذایی در سن ۷ تا ۹ ماهگی
استفاده از انواع سبزیجات مانند هویج پوره شده، کدو تنبل، اسفناج و برخی دیگر موارد میتواند برای کودک شما در این دوران مفید باشد.
اگر از زمان شروع تغذیه فرزندتان با غذای جامد از سبزیجات استفاده کرده باشید پس لازم است که در این سن منوی سبزیجات را گسترش دهید.
کلم بروکلی و گل کلم نیز گزینه های مناسبی برای استفاده از سبزیجاتی است که قابل له کردن هستند و منابع خوبی از ویتامین C به شمار میروند.
در مورد انواع میوه ها نیز ممکن است کودک شما از طعم ترش میوههایی مانند گیلاس یا آلو لذت ببرد، بنابراین سعی کنید به فرزند خود مقداری خوراکی ترش بدهید.
برنامه غذایی کودک ۹ تا ۱۲ ماهه
از جمله غذاهایی که میتوانید در این سن مورد استفاده قرار دهید شامل غلات غنی شده، شیر کامل گاو، ماست ساده پرچرب، تخم مرغ پخته و پنیر بدون نمک و رنده شده برای مصرف میوه نیز میتوانید میوه های نرم همچون موز، هلو، هندوانه بدون هسته، طالبی، آلو، سیب رنده شده و کیوی را انتخاب کنید.
استفاده از گوشت چرخکرده یا خردشده مانند گوشت بره، گوساله یا گاو نیز میتواند مواد مغذی مورد نیاز کودک شما را به خوبی تامین کند، البته در این سن می توانید از ماهی نیز استفاده کنید.
استفاده از غذای نوزاد به صورت جامد از سن ۶ ماهگی در کنار مصرف شیر مادر یا شیر خشک و با انتخاب خوراکیهای نرم و له شده آغاز میشود.
هدف از انجام این کار علاوهبر آشنایی کودک با طعمها و بافتهای مختلف، این است که مواد مغذی مورد نیاز را در اختیار او قرار دهد.
از ۶ ماهگی میتوانید با در اختیارگذاشتن ۱ تا ۲ قاشق غذای پوره شده، برنامه غذایی کودک خود را شروع کنید و به مرور با افزایش مقدار مصرف و استفاده از انواع سبزیجات، میوه ها و گوشت این روند را تا ۱ سالگی ادامه دهید.