آرتروز زانو و هر آنچه که پیرامون آن باید بدانید (افراد چاق بخوانند)

آرتروز زانو هیچ درمان قطعی ندارد. متخصصین و پزشکان تنها با کمک متدهای موجود از شدت علائم و درد بیمار کم میکنند.اگر که اخیرا متوجه درد شدیدی در زانوهای خود شدهاید، در حین راه رفتن احساس ناتوانی میکنید و یا به طور کلی برخی از علائمی که بالاتر به آنها اشاره کردیم را دارید پیشنهاد میکنیم که به یک دکتر ارتوپدی مراجعه کنید.
زانوها یکی از اساسیترین عضوهای بدن در انجام کارهای روزانه هستند. شما هر کاری که بخواهید انجام دهید باید از زانوهایتان کمک بگیرید. از نشستن گرفته تا بلند شدن، پریدن، راه رفتن و… یکی از شایعترین بیماریها و مشکلاتی که بزرگترین مفصل موجود در بدن ما را تهدید میکند چیزی نیست جز آرتروز. بیماری دردناک که با گذشت زمان تنها شدت و وخامت آن بیشتر میشود. در این مطلب قصد داریم تا بیشتر در رابطه با آرتروز زانو و هر آنچه که پیرامون آن باید بدانید صحبت کنیم. همچنین در رابطه با چاقی و درد زانو هم صحبت خواهیم کرد. پیشنهاد میکنیم این مطلب را از دست ندهید.
آرتروز چیست؟
قبل از هر چیز ابتدا اجازه دهید ببینیم که اصلا آرتروز چیست و دقیقا چه پیامدهایی برای فرد به همراه دارد.
آرتروز یا همان Arthritis به التهاب مفاصل گفته میشود. التهابی که میتواند یک یا چندین مفصل را درگیر کند. این بیماری عموما درد، تورم و سفتی مفصل درگیر را به همراه دارد. همان طور که بالاتر هم گفتیم مفصل زانو بزرگترین مفصل موجود در بدن ماست که اغلب اوقات بیشترین شانس درگیری با آرتروز را دارد.
این بیماری به قدری جدی بوده که میتواند توانایی و قدرت فرد برای راه رفتن و انجام کارهای ساده را به کلی مختل کند.
به علاوه اینکه درمان قطعی برای آرتروز زانو وجود ندارد و تنها میتوان به کمک متدهای موجود علائم را کمتر و میزان پیشرفت بیماری را کند کرد.
انواع مختلف آرتروز زانو را بشناسید
شاید باورش سخت باشد اما در دنیای پزشکی بالغ بر ۱۰۰ نوع آرتروز داریم. از میان این لیست بلند بالا آنهایی که مفصل زانو را درگیر میکنند و از همه شایعتر هم هستند شامل استئوآرتریت، آرتروز بعد از سانحه و آرتریت روماتوئید میباشند.
استئوآرتریت
استئوآرتریت(Osteoarthritis) که شایعترین نوع آرتروز بوده غضروف مفصل زانو را به کلی از بین میبرد. غضروفی که به عنوان یک بالشتک محافظ از بهم برخورد کردن استخوانها جلوگیری میکند. درد شدید و محدودیت حرکتی از جمله علائم این مدل بوده که تنها با گذشت زمان بدتر میشوند.
آرتروز بعد از سانحه
مدل دیگری از آرتروز که مفاصل زانو را درگیر میکند آرتروز بعد از سانحه(Post-traumatic arthritis) است. همان طور که از نام این نوع مشخص است در این مدل بعد از سانحهای مانند آسیب دیدگی ورزشی یا حتی تصادف، بالشتک موجود در مفصل زانو شروع به نازک شدن میکند تا جایی که بعد از مدتی به طور کلی از بین میرود.
آرتریت روماتوئید
آخرین مورد آرتریت روماتوئید(Rheumatoid arthritis) است. نوعی از آرتروز که به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته میشود. همان طور که میدانید هدف سیستم ایمنی بدن حفاظت از ما در برابر عفونتها و مهاجمهای خارجی است. یکی از نشانههای این حفاظت ایجاد التهاب در بخشهای مختلف بدن است. اما زمانی که سیستم ایمنی مختل شود بدن ما حتی در صورتی که عفونت و مهاجمی هم وجود نداشته باشد شروع به ایجاد التهاب میکند. التهابی که ممکن است در مفاصل زانو هم دیده شود و در نهایت بیماری آرتریت روماتوئید پدیدار میشود.
علت آرتروز زانو چیست؟
به طور کلی علت دقیق این بیماری مشخص نیست. با این حال فاکتورهایی هستند که احتمال پیدایش آن را افزایش میدهند. از این فاکتورها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
سن
آرتروز زانو اغلب بجای اینکه در افراد جوان و کودکان دیده شود در افراد بالای ۵۰ سال تشخیص داده میشود.
ناهنجاریهای استخوانی
اگر که به صورت مادرزادی ناهنجاریهای استخوانی داشته باشید بیشتر در معرض خطر آرتروز زانو قرار دارید.
نقرس
نقرس هم یکی از انواع مختلف آرتروز التهابی بوده که ممکن است در نهایت منجر به آرتروز زانو شود.
آسیب
آسیب، ضربه و شکستگیهایی که در زانو و مفاصل آن به وجود میآیند احتمال بروز آرتروز زانو را افزایش میدهند.
استرس
منظور از استرس وارد کردن فشار بیش از اندازه به مفصل زانو است. از جمله ورزشهای تهاجمی و سرپا ایستادنهای طولانی مدت همگی از جمله فشارها و استرسهایی هستند که باعث بروز التهاب در مفصل زانو میشوند.
وزن
وزن بالا یکی از علل رایج بروز آرتروز زانو بوده که در چنین شرایطی فشار بیش از اندازهای به زانوها وارد میشود.
نقش چاقی در پیدایش آرتروز زانو چیست؟
مفاصل ما، مخصوصا مفاصل زانو تحمل یک فشار طبیعی و مشخصی را دارند. وزن هر فرد میتواند نقش موثری در تعیین این فشار داشته باشد. اگر که فرد دچار چاقی و اضافه وزن غیر طبیعی باشد در نتیجه فشار بیش از اندازهای به مفاصل زانو وارد میشود. این فشار در حین ایستادن و پریدن بیشتر هم میشود.
به دلیل اینکه مفاصل تحت فشار و استرس زیادی قرار میگیرند ملتهب شده، که این التهاب در نهایت باعث از بین رفتن غضروفهای بین استخوانی میشود. زمانی هم که این غضروفها از بین بروند عملا هیچ محافظی بین استخوانها وجود ندارد و آنها به طور مستقیم به یکدیگر ساییده میشوند. در نتیجه این اتفاق فرد درد شدید و تورم موضعی را تجربه خواهد کرد. همچنین در کف پا یکی از رایجترین علائم فشار مضاعف بر روی مفاصل زانو است. اگر به دنبال علت درد کف پا هستید نگاهی به بلاگ درمانکده بیندازید.
به همین خاطر بوده که اغلب اوقات پزشکان توصیه میکنند به عنوان اولین قدم در کاهش علائم این بیماری شروع به کم کردن وزن کنید.
علائم آرتروز زانو کداماند؟
- پوست گرم زانوها
- قرمزی پوست زانوها
- تورم موضعی در زانوها
- قفل شدن زانوها در حین حرکت
- درد زانوها که به صورت ناگهانی شدید شده
- صدای کلیک کردن یا ضربه خوردن در حین راه رفتن
- و درد مفصلی که با عوض شدن آب و هوا تغییر میکند
از رایجترین علائم این بیماری هستند.
چه زمانی به دکتر مراجعه کنید؟
اگر که اخیرا متوجه درد شدیدی در زانوهای خود شدهاید، در حین راه رفتن احساس ناتوانی میکنید و یا به طور کلی برخی از علائمی که بالاتر به آنها اشاره کردیم را دارید پیشنهاد میکنیم که به یک دکتر ارتوپدی مراجعه کنید.
درمان آرتروز زانو
آرتروز زانو هیچ درمان قطعی ندارد. متخصصین و پزشکان تنها با کمک متدهای موجود از شدت علائم و درد بیمار کم میکنند. به طور کلی روشهای زیر میتوانند در کاهش علائم موثر باشند:
- جراحی
- فیزیوتراپی
- دارو درمانی
- کاهش وزن
- ورزشهای سبک
- استفاده از کمپرس گرم یا سرد
- استفاده از زانوبند در صورت تشخیص پزشک
به منظور کاهش وزن علمی و متناسب با ساختار بدنتان میتوانید از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید. به علاوه اینکه عملکرد صحیح دستگاه گوارش در حفظ وزن ایدهآل نقش بسزایی دارد. اگر که به دنبال متخصص در این زمینه هستید از دکتر گوارش درمانکده کمک بگیرید.
سخن پایانی
این بود تمام چیزی که باید در رابطه با آرتروز زانو میدانستید. همان طور که گفتیم کاهش وزن تاثیر بسزایی در کم کردن علائم و حتی شانس ابتلا به آرتروز زانو دارد. به طور کلی کاهش وزن نه تنها از آرتروز زانو بلکه از پیدایش بسیاری بیماریها جلوگیری میکند. در نتیجه پیشنهاد میکنیم سبک زندگی سالمی را دنبال کنید، تغذیه خوبی داشته باشید و متناسب با فیزیک بدنیتان ورزش کنید.