گاهی افراد به دنبال علت خرو پف هستند . ادله زیادی دارد ولی گاه بی علت این اتفاق می افتد . ولی معمولا خروپف در مردان بیشتر از زنان است و در کودکان می باشد.
شاید بارها در اطرافیان و یا خودتان صداهای ازار دهنده ای در خواب ایجاد شود که شما دنبال علل ان هستید . به این صداهای ازار دهنده خرو پف میگویند.
علل و درمان خروپف دلیل های زیادی دارد و معمولا در بینی و حلقشان بافت اضافی دارند .بهترین راه حل برای درمان خروپف و روش های خانگی را در نیک صالحی ببینید.
علل و درمان خروپف
بر اساس تحقیقات انجام شده در ۲۰ تا ۲۵ درصد از افراد بالاى۵۰ سال (در زنان با شیوع کمتر)،خرخر در حین خواب با درجات مختلف رخ مى دهد.یکى از متخصصین گوش و حلق و بینى با بیان این مطلب گفت: بیشترین حجم تنفس در حین خواب ازراه بینى و حجم تنفسى کمترى هم از راه دهان انجام مى شود که هر دو آنها در حلق یکى مى شوند.
وى افزود: چنانچه به هر علت راه هوایى حلقى باریک شود عبور جریان هوا باعث لرزش زبان، کام نرم وچین هاى حلق شده که شدت این لرزش ها همان پدیده خرخر است.وى درباره عوامل موثر در پیدایش و شدت خرخر توضیح داد: شلى عضلات، کام نرم و عضلات دیواره حلق باعثباریک شدن راه هوایى حلق شده که با بالا رفتن سن، مصرف داروهاى شل کننده عضلات، الکل، مورفین و سیگار افزایش مى یابد.
وى ادامه داد: کاهش جریان هوایى از طریق بینى که به علت عوامل انسدادى در بینى شامل انحراف تیغه بینى،پولیپ و آلرژى است در نتیجه باعث افزایش حجم جریان هوایى از طریق دهان مى شود.این متخصص با بیان اینکه عقب افتادگى فک تحتانى که در موقع خواب بیشتر شده و باعث عقب افتادگى زبانو باریک شدن راه هوایى و شدت خرخر مى شود، علل و درمان خروپف اظهار داشت: باریک شدن راه هوایى حلقى در اثر عواملداخلى مثل بزرگى لوزتین، لوزه زبانى، لوزه سوم، بزرگى زبان کوچک و شلى عضلات داخلى حلق و عوامل خارجى حلق شامل کوتاهى و چاقى گردن باعث شدت خرخر در حین خواب مى شود.وى تصریح کرد: چاقى مفرط و بزرگى شکم که به علت فشار احشا شکم به حجاب دیافراگم از فعالیت فیزیکى مناسب قفسه سینه جلوگیرى مى کند که این امر باعث کاهش سطح اکسیژن و در نتیجه افزایش شلى عضلات خواهد شد.
دلایل خروپف
این متخصص و جراح گوش و حلق و بینى با بیان اینکه خرخر در حین خواب سبب مزاحمت براى اطرافیان مى شود، اذعان داشت: ۲۰ تا ۲۵ درصد از افرادى که مبتلا به خرخر در حین خواب هستند دچار عارضهجدى کاهش میزان اکسیژن خون در حین خواب مى شوند.همچنین ۵/۳ تا ۵ درصد از مرگ و میر در حین خواب به علت قطع تنفس رخ مى دهد.
وى با بیان این که چنانچه در حین خواب دامنه تنفس به میزان ۵۰ درصد کاهش یابد و جریان تنفسبه مدت ۲۰ ثانیه قطع شود باعث عوارض جدى کاهش میزان اکسیژن در حین خواب خواهد شد، تصریح کرد: بیدارشدن ناگهانى از خواب با احساس تنگى نفس و خشکى دهان و حلق، احساس سنگینى سر و سردرد خفیفدر ساعات اولیه روز، خواب آلودگى در طى روز به خاطر نداشتن کیفیت مناسب خواب از عوارض آن است.
این متخصص به عوارض دیگر کاهش میزان اکسیژن در حین خواب اشاره کرد و افزود: کاهش دقت در کارهاى روزمره،عدم تمرکز و فراموشى به درجات مختلف (اختلافات حسابرسى)، دفع ادرار به دفعات در طى شب (به غیراز بیماران دیابتى و پروستاتى)، افزایش فشار خون و درد قفسه سینه در حین خواب و افزایش اولیه ضربان قلب و سپس کاهش ثانویه ضربان قلب، نارسایى و ایست قلبى از عوارض آن است.وى مطمئن ترین و تنها روش اندازه گیرى خرخر و عوارض ناشى از آن را روش پلى سونوگرافى عنوان واعلام کرد: انجام تست پلى سونوگرافى باید در بیمارستان انجام شود و چنانچه بیمار قابل انتقال به بیمارستان نباشد انجاماین تست به صورت پرتابل در منزل امکان پذیر است.
وى با بیان اینکه علل مساعد کننده و یا شدت دهنده خرخر اهمیت خاص داشته، بیماران را دردرمان به پنج گروه تقسیم و خاطرنشان کرد: گروه اول، افرادى که فقط در حالت طاق باز و کمتر از دو سال خرخرمى کنند، گروه دوم افرادى که فقط در حالت طاق باز و بیش از دو سال خرخر مى کنند، گروهسوم افرادى که در تمام وضعیت هاى خواب خرخر مى کنند و عوارض خفیف قلبى و آپنه داشته، گروه چهارمافرادى که در تمام وضعیت خرخر مى کنند و عوارض شدید آپنه داشته و گروه پنجم افرادى که خرخر نداشته ولى داراى عوارض کاهش اکسیژن خون و علائم آپنه مى باشند.
وى ادامه داد: از این ۵ گروه فقط گروه اول نیاز به درمان پلى سونوگرافى ندار د.این عضو هیات علمى دانشگاه علوم پزشکى تهران درباره روش هاى درمانى خاطرنشان کرد: استفاده از پروتزهاى درمانى و بینى،استفاده از داروها که در گروه محدودى از بیماران نتیجه بخش است، استفاده از دستگاه کمک تنفسى و برقرارى راههوایى مناسب با روشهاى مختلف جراحى از جمله لیزر مى توانند در درمان خرخر و اختلالات خواب موثر باشند.وى در پایان توصیه کرد که قبل از شناسایى دقیق علت خرخر و عوارض ناشى از آن هیچ گاه اقدام به جراحى نشود.
مجله پزشکی