هدف اولیه از طراحی اکواریوم ایجاد منظره ای هنرمندانه در زیر آب میباشد، جنبه های تکنیکی نگهداری از گیاهان اکواریومی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
کاشت گیاه آکواریومی به دو روش کاشت در گلدان و کاشت در داخل آکواریوم انجام میگیرد. گیاهان آکواریومی به همان آب و دمایی نیاز دارند که ماهیان زینتی احتیاج دارند.
گیاه آکواریومی
احتمالا شما هم آکواریوم های پر از گیاهان زیبا و جذاب را دیده اید که با گونههای مختلف این گیاهان تزئیین شدهاند. آکواریومهای گیاهی امروزه بسیار پرطرفدار شدهاند و بسیاری از افراد داشتن این نوع آکواریوم را نسبت به آکواریومهای ساده ترجیح میدهند. در این مطلب قصد داریم شما را با روش کاشت گیاهان آکواریومی، بستر کاشت مناسب، نوع گیاه و شرایط نگهداری از آنها آشنا کنیم. با ستاره همراه شوید.
اصول کاشت گیاهان آکواریومی
برای داشتن آکواریوم گیاهی نیاز به برخی تجهیزات است تا بتوانید بستر و شرایط مناسب برای رشد و توسعه این گونه از گیاهان آبزی را فراهم کنید. تجهیزات مورد نیاز برای کاشت گیاهان آکواریومی عبارتند از:
آکواریوم
فیلتر و مواد فیلتری مناسب
کود مخصوص گیاهان آبزی
بستر کاشت مناسب
لامپ آکواریوم
سیستم گاز دی اکسید کربن
محلولهای مورد نیاز ضد جلبک و …
بخاری و چیلر
سایر لوازم مورد نیاز مانند شلنگ، رابط، دستگاه سختی سنج آب، پ هاش متر و …
روش کاشت گیاه آکواریومی
به منظور داشتن یک اکواریوم گیاهی دو روش اصلی وجود دارد:
روش اول: کاشت گیاه آکواریومی در داخل گلدانهای کوچک
در این روش ابتدا ظروفی کوچک مانند تشت یا گلدان را انتخاب و آن را با بستر مناسب (کوکوپیت) پر کنید.
بذر گیاه آکواریومی را روی بستر بپاشید و مجددا به آرامی آب بدهید .
درب گلدان را با نایلون شفاف کاملا ببندید تا رطوبت و گرمای محیط حفظ شود.
گلدان را در محلی با دمای بالای ۱۸ درجه سانتیگراد بگذارید و تا جوانه زدن بذرها نایلون را بر ندارید.
در این مدت لازم است سطح خاک خشک نشود و وقتی جوانه ها کمی بزرگ شدند میتوانید آنهارا به آکواریوم خود انتقال بدهید.
روش دوم: کاشت گیاه آکواریومی در داخل آکواریوم
در این روش کل کف آکواریوم را با بستر مناسب میپوشانند و بعد گیاه را داخل آن میکارند. با توجه به اینکه گیاهان آبزی که به این منظور استفاده میشوند، عمق متفاوتی از ریشه ها را دارند، لازم است در این روش، عمق بستر در یک طرف آکواریوم زیاد باشد و به تدریج به طرف دیگر شیب پیدا کرده و عمق آن کمتر شود. بنابراین در زمان کاشت، گیاهانی که ریشه عمیق دارند، در قسمت عمیق بستر کشت می شوند و گیاهانی که ریشه کوچک دارند در قسمت کم عمق کاشته میشوند.
نکات مهم در زمینه نگهداری گیاهان آکواریومی
لازم است قبل از کاشت گیاه آکواریومی ماسه های بستر کاشت کاملا شسته شوند.
توجه داشته باشید، هنگام آبگیری آکواریوم به منظور جلوگیری از بهم نخوردن شیب ماسه ها و جابجا شدن آنها یک بشقاب یا سینی روی آنها قرار دهید.
زمان کاشت کاشت بذر گیاه آکواریومی فصل خاصی ندارد و شما میتوانید در هر زمان از سال این بذرها را بکارید.
در موقع کاشت گیاهان آکواریومی بهتر است ابتدا گیاهان بزرگتر کاشته شوند و در انتها کوچکترین گیاهان را کشت کنید. همچنین دقت کنید گیاهان بزرگتر در قسمت عقب و گیاهان کوچکتر در قسمت جلوِی آکواریوم کاشته شوند، در چنین وضعی گیاهان بزرگتر جلوی تابش نور به گیاهان کوچکتر را نخواهند گرفت .
اگر تمایل دارید از سنگها و مرجانهای تزئینی برای آکواریوم خود استفاده کنید، لازم است قبل از کاشت گیاهان آنها را جایگزاری نمایید.
دقت کنید تا فضای کافی برای حرکت ماهی باقی بگزارید لذا از پر کردن تمام بستر اکواریوم با گیاهان خودداری کنید.
یکی دیگر از مسائل مهم در زمینه نگهداری آکواریومی گیاهی، ضد عفونی کردن آن است. به این منظور ابتدا ماهیهای داخل آکواریوم را خارج کنید و به ازای هر لیتر آب آکواریوم ۱۵ میلیگرم پر منگنات پتاسیم محلول به آب اضافه کنید. بعد از دو ساعت باید آب محتوی پرمنگنات تخلیه و به جای آن آب تمیز به آکواریوم اضافه شود.
چه گیاهانی برای کاشت در آکواریوم مناسبند؟
برخی از انواع گیاهان آبزی کوچک برای این منظور مناسبند. این گیاهان به سه دسته زیر آبی، میان آبی و رو آبی تقسیم بندی میشوند. برخی از مهمترین گونه های گیاهان اکواریومی خزه کریسمس، پرطاووسی سنبلهای، علف ستارهای، دم گربهای، کرفسی، کابومبا سبز، علف مویی، آزولا و … است.
شرایط نگهداری گیاهان آکواریومی چیست؟
گیاهان آکواریومی به همان آب و دمایی احتیاج دارند که ماهیان زینتی (ماهیان آب گرم و شیرین) احتیاج دارند . دمای ۲۲ تا ۲۷ درجه و پهاش خنثی برای نگهداری این گیاهان مناسبترین شرایط است، همچنین دریافت نور طبیعی مناسب تر از نور مهتابی است و گیاه در شرایط طبیعی به رشد مطلوب خود میرسد.
بستر مناسب برای کاشت گیاه آکواریومی کدام است؟
بهترین بستر برای کاشت این گیاهان مخلوط شن و ماسه شسته شده با سنگریزه است. کاربرد شن و ماسه به تنهایی باعث تهویه کم بستر و کمبود اکسیژن گیاه میشود از این رو وجود سنگریزه ضروری است. توجه داشته باشید که سنگریزهها بزرگ و با زاویههای خشن نباشند، چرا که باعث پارگی ریشه گیاه می شوند. کاربرد خاک علی رغم مواد مغذی بیشتر آن نسبت به ماسه، توصیه نمی شود زیرا باعث گل آلوده شدن آکواریوم و مرگ ماهیها میشود.
بد نیست درباره آکواریوم گیاهی بیشتر بدانبد
با توجه به پیشرفت های موجود در سالهای اخیر در زمینه راه اندازی آکواریوم های گیاهی همه روزه اطلاعات متنوع در این زمینه در منابع موجود ارائه میشود و بسیاری از این اطلاعات به اندازه کافی قابل اطمینان نیستند، بنابراین امکان معرفی آنها به صورت قانونی امکانپذیر نمیباشد. در ابتدا توجه شما را به این نکته جلب می نماییم که آکواریوم مجموعه ای متشکل از لوازم ومتعلقات (مانند شیشه، فیلتر و سایر لوازم) و جانداران آبزی شامل گیاهان، ماهیها و سایر موجودات (انواع میگو و حلزون) میباشد و مهمترین نکته ایجاد یک تعادل پایدار در این فضای شیشه ای میباشد.آکواریوم های گیاهی را میتوان در تقسیم بندی های جداگانه ای چه از نظر تجهیزات و چه از نظر نوع طراحی داخلی آن بررسی نمود.
آکواریوم های گیاهی را از نظر تجهیزات و امکانات، به دو دسته تقسیم میکنند
۱: آکواریومهای گیاهی با امکانات کم
۲: آکواریوم های گیاهی با امکانات حرفه ای
همان گونه که از نام آنها پیداست تفاوت بین این دو دسته آکواریوم گیاهی به امکانات و به تبع آن، نوع گیاهانی که میتوان در آن پرورش داد، باز میگردد. در آکواریوم های گیاهی با امکانات بالا از سیستم دی اکسید کربن پیوسته (Continues)، نور شدید، بستر و کودهای مایع با دوز بالا و جداگانه استفاده میشود که امکان نگهداری از گیاهان متنوع تری را برای علاقمندان ایجاد خواهد کرد. آکواریوم های گیاهی با امکانات کم فاقد سیستم دی اکسید کربن پیوسته و نورهای شدید هستند و اصولا نورهایی با سطح متوسط و بستر در انها استفاده میشود و از کربن مایع و کودهای مولتی برای رفع نیازهای گیاهان اکواریومی استفاده میشود که هزینه کمتری نیز دارد. از مزایای آکواریم های گیاهی حرفه ای با امکانات بالا میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
امکان استفاده از گیاهان متنوع تر.
سرعت رشد مناسب، طراوت و شادابی بیشتر گیاهان.
زیبایی بیشتر.
به هر حال میتوان از محاسن آکواریوم های گیاهی با امکانات کم نیز به موارد زیر اشاره نمود:
امکان کنترل بیشتر.
کمبود مشکلاتی مانند رشد جلبکها.
هزینه راه اندازی کم.
تقسیم بندی بر اساس طراح داخلی و سبک چینش تزئینات داخل آکواریوم
اما تقسیم بندی دیگری برای آکواریوم های گیاهی وجود دارد که اساس آن طراح داخلی و سبک چینش تزئینات داخل آکواریوم (hardscape) است. لوازم دکوری مناسب در آکواریوم های گیاهی ریشه و کُنده های طبیعی و زیبای درختان استوایی میباشند که در بازار آکواریوم موجود میباشد و با بستن برخی گیاهان به این کنده ها، جلوه زیبایی به آکواریوم شما خواهند داد. این کنده ها به لحاظ شیمیایی تاثیر مثبت بسزایی در آکواریوم شما خواهند داشت. هنر طراحی فضای آکواریوم شامل چیدمان گیاهان و همچنین صخره ها، سنگها و چوبها (که به مجموعه آنها، فضای سخت یا هارداسکِیپ میگویند) به شیوه ای زیبا و چشم نواز در یک فضای شیشه ای است که میتوان آن را هنر طراحی باغبانی زیر آب نامید.
طراحی آکواریوم شامل سبکهای مجزایی میباشد مانند سبک هلندی که شبیه به باغهای
رنگا رنگ هلندی میباشد ، سبک ژاپنی که نگاهی ساده و مینیاتوری را به بیننده القاء میکند،
سبک جنگلی که ترکیبی از سبک ژاپنی و هلندی میباشد و در ان از گیاهان انبوه و چوب و سنگ
استفاده میشود، سبک تایوانی که در تلاش برای ایجاد عمق و سطوح بیشتر در اکواریوم
و استفاده از اجزایی مانند مجسمه ها برای رساندن مفهموی خاص و سبک طبیعی که پر طرفدارترین
سبک در سالهای اخیر بوده و با الهام از طبیعت و ترکیب سایر سبکها در ان تلاش برای
خلق مناظر طبیعی مانند کوه ها، دره ها میشود و در تمام این سبکها از ماهیها و بی مهرگان
نیز استفاده میشود..
هدف از طراحی اکواریوم
هرچند هدف اولیه از طراحی اکواریوم ایجاد منظره ای هنرمندانه در زیر آب میباشد، جنبه های
تکنیکی نگهداری از گیاهان اکواریومی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. فاکتورهای متعددی در یک
آکواریوم وجود دارند که برای داشتن یک اکواریوم موفق نیاز به ایجاد تعادل بین آنها لازم است.
این فاکتورها شامل فیلتراسیون، نگهداری میزان دی اکسید کربن در حجم مناسب برای انجام
فتوسنتز در زیر آب، بستر و کودها، نور و کنترل جلبک مییباشند.
پرشین پت و آکوا کسپی