علت درخشش چشم گربه در شب به صورت علمی

گاهی چشمان انسان هم مانند گربه می شود. و آن هم در عکس هاست که گاهی این اتفاق می افتد و به دلیل نور فلاش است
حتما شما هم دیده اید که چشمان گربه درشب چه درخششی دارند. گاهی آدم از این نور چشم گربه می ترسد. ولی محققان می گویند این به دلیل پرده ای در جلوی چشمان گربه است با تابیدن نور بر آن درخششی از خود ساطع می کند.
چشم گربه
این که درخشش چشم گربه در شب به چه سبب است موضوعی است که در این مطلب از نتنوشت به آن خواهیم پرداخت. بنابراین اگر برای شما نیز همواره سوال بوده که علت درخشش چشم گربه در شب چیست، این نوشتار را از دست ندهید.
گربه از جمله حیواناتی ست که سالهای بسیار است در میان انسانها زندگی میکند و به نوعی با انسانها و رفتارشان خو گرفته است. اما با وجود آن که سالهای بسیار است که گربه در میان انسانها به سر میبرد، هستند برخی موارد که هنوز هم در باب این پستاندارِ جالب مبهم اند و همگان نمیدانند علت آن موارد نیست. از این موارد یکی این است که چشمان گربه در شب به طرزی عجیب میدرخشند. این که درخشش چشم گربه در شب به چه سبب است موضوعی است که در این مطلب از نتنوشت به آن خواهیم پرداخت. بنابراین اگر برای شما نیز همواره سوال بوده که علت درخشش چشم گربه در شب چیست، این نوشتار را از دست ندهید.
چند وقت پیش یک ویدئو مربوط به یک گربهی جذاب در فضای اینترنت پخش شده بود و مهمترین موردی که توجه همگان را به خود جلب کرده بود درخشش چشمان آن گربه بود. اوضاع به گونهای که بود که برخی صرفاً این ماجرا را مختص آن گربه میدانستند و توضیحاتی عجیب و غریب در باب آن میدادند. اما درخشش چشم گربه در شب امری ست منطقی و البته علمی و صرفاً مختصِ آن گربه نیست.
علت درخشش چشم گربه در شب این است که یک بافت به نام “tapetum lucium” در پشت شبکهی چشم گربه وجود دارد که در مکانهای تاریک به مثابهی یک آینه عمل میکند، یعنی نور را بازتاب میدهد و سبب میشود که گربه بتواند در محیط تاریک چیزها را ببیند. در واقع این بافت نه همچون یک آینه بلکه همچون یک چراغ قوه عمل میکند.
درخشش چشم گربه
چشم ما انسانها فاقد این بافت است و به همین دلیل است که در شب درخششی در چشمان ما نیست. البته اگر بخواهیم از دیدگاه تکاملی به ماجرا نگاه اندازیم نیز دلیلی برای وجود چنین بافتی در چشم انسان وجود ندارد چرا که انسان و چشماناش با استفاده در روز سازگار شدهاند و نه شب.
اما با این حال ممکن است این پرسش در ذهنتان ایجاد شود که چشم انسان نیز گاهی برخی نورها را بازتاب میدهد، مثلاً نور فلاشِ دوربین!
اما این ماجرا نه به خاطر ساختار چشم انسان بلکه به سبب ساختار فلاش است. در واقع فلاش به گونهای طراحی میشود که بتواند چیزها را منعکس کند. اگر دقت کرده باشید بازتاب نور فلاش در چشم انسانها عمدتاً قرمز است. این امر به آن سبب است که به هنگام ورود نور به شبکیهی چشم و برگشتن و بازتاب خوردن از آن، این نور از رگهای خونی چشم عبور میکند. در واقع به سبب رگهای داخل چشم است که نور به رنگ قرمز دیده میشود.
سخن آخر
اگر تا کنون از درخشش چشم گربه در شب میترسیدید یا به هر دلیلی نگران میشدید،
از این پس میدانید که این درخشش صرفاً بازتاب نور است، همین و بس، و
بنابراین دلیلی برای ترس و نگرانی وجود ندارد.
بد نیست بدانید راز چشمان گربه در چیست؟
تا به حال از نزدیک به چشمان یک گربه در روز نگاه کردهاید؟ حتما خط عمودی
مردمک چشم آنها توجهتان را به خود جلب کرده است.
دلیل این شکل غیرعادی و مرموز چیست؟ در یکی از تازه ترین نتایج تحقیقات علمی
به این مساله پرداخته شده و علت را خصلت شکارگری گربه سانان معرفی کرده است.
براساس این تحقیق که شانزدهم مرداد در نشریه علمی معتبر «پیشرفت های علم» (Science Advances) منتشر شد، ظاهراً مردمک های عمودی از جمله بارزترین مشخصات شکارچیان کمین گر شب فعال است. پژوهشگران به این جمع بندی رسیده اند که به احتمال زیاد این شکل مردمک، سریع ترین و بهترین راه ممکن برای تعیین فاصله از شکار و زمان مناسب پرش و قاپیدن توسط گربه سانان است. لازم به ذکر است که این تحقیق صرفا حاصل مطالعه روی گربه های خانگی نیست و گونه های مختلف گربه سانان بررسی شده اند.
راز چشمان شکار و شکارچی
علاوه بر مردمک عمودی گربه سانان شب فعال، شکل و حالت مردمک در دیگر حیوانات نیز راز و رمزهایی دارد. مطالعات نشان می دهد مردمک های افقی و مربع شکلی هم که در حیواناتی مانند گوسفند، قوچ و میش یا کل و بز دیده می شوند احتمالا با نحوه زیست آنها ارتباط دارد. این مردمک های عجیب به این نشخوارکنندگان کمک می کند محیط اطراف و افق دوردستشان را دقیق بازبینی و اسکن کرده و ناغافل شکار نشوند. از طرف دیگر برخی مردمک ها هم هستند که شکل آنها مدور است. مردمک های مدور را اغلب می توان در حیوانات شکارچی روزفعال و بزرگ جثه سراغ گرفت.
تفاوت بینایی در حیوانات
چشم گربه ها؛ جادویی اساطیری
مارتین بنکز یکی از محققان دانشگاه برکلی کالیفرنیاست که درباره تفاوت بینایی
در حیوانات مختلف تحقیق می کند. این پژوهشگر در مصاحبه با بخش خبری
لایوساینس خاطرنشان کرد سابقه این نظریه که حیوانات شکارچی، مردمک های
عمودی و حیوانات شکار، مردمک های افقی دارند به دهه ۴۰ میلادی برمی گردد.
اما واقعیت این است که تاکنون چرایی و چگونگی این تفاوت مورد بررسی قرار نگرفته است.
دکتر بنکز و تیم همکارش برای پی بردن به این که آیا این مساله یک اتفاق است
یا حقیقتی علمی در پس آن نهفته است، شروع به مطالعه روی ۲۱۴ گونه جاندار
خشکی زی کردند. آنها شکل مردمک هرگونه را از نظر موقعیت زیستگاهی،
نحوه تغذیه و زمان فعالیت (روزگرد یا شب گرد) به دقت بررسی کردند. در این مطالعه
ماهیان و پرندگان به علت پیچیدگی و تفاوت در محیط زندگی شان به عمد کنار گذاشته شدند.
بررسی ها نشان داد شکل مردمک اغلب گربه سانان و مارها که عادت به کمین کردن
دارند، شبیه یک شکاف عمودی است. جالب اینجاست که این مساله بویژه در مورد
حیواناتی مصداق پیدا می کند که شب فعال هستند. دکتر بنکز می گوید دلیل این
مساله را باید در عملکرد چشم ها جست وجو کرد. اغلب گربه سانان شب گرد
عادت دارند از روی درخت یا بلندی روی شکارشان بپرند و از این رو لازم است
بتوانند خیلی دقیق نه تنها فاصله خودشان از شکار، بلکه حتی عمق را محاسبه کنند.
نت نوشت و جام نیوز