سگ قدرجونی یا نژاد سگ قهدریجانی / مشخصات سگ بومی اصفهان

دراین مقاله به معرفی سگ قدرجونی یکی از بهترین و درشت هیکل ترین سگ های اصیل ایرانی خواهیم پرداخت ، این نژاد بی نظیر ، سگ بومی شهر اصفهان هست و تقریبا عصای دست گله داران اطراف اصفهان و چهار محال بختیاری محسوب میشه .
در اینجا قصد داریم شما را با یکی از پرطرفدارترین نژاد های سگ ایرانی ، آشنا کنیم ، سگ قدرجونی که اصالتا سگ بومی استان اصفهان محسوب شده و به خاطر جثه درشت و قد بلند و شجاعت و جسور بودن ، علاقه مندان زیادی در سراسر کشور دارد ، سگ قدرجونی ، بزرگ، شجاع، محافظ و محبوب، نگهبان و سگ گله خصوصا در مناطق سردسیر کشورمان بسیار پرطرفدار بوده و آن را به عنوان دستیار مطمئن گله داران و چوپانان می شناسند ، این سگ قوی هیکل ، توانایی مبارزه با گرگ ها را دارد و به راحتی از پس گرگ بر می آید . ما در این مقاله به تنوع رنگ و پوشش بدنی و طول قد و جثه این سگ و همچنین نوع تغذیه و توله دهی و دوران رشد و بلوغ سگ قهدریجانی و بیماریهای رایج این سگ ها، خواهیم پرداخت . با ما همراه شوید .
سگ قدرجونی ، خصوصیات سگ قهدریجانی
زادگاه سگ نژاد قهدریجانی یا قدرجونی ، شهری در استان اصفهان به نام قهدریجان است که در همه نقاط کشورمان به عنوان سگ نگهبان و سگ گله فعالیت می کند. این سگ در بین باغداران، پرورش دهنده ها و دامداران قهدریجانی بسیار محبوب است و این افراد این سگ ها را پرورش می دهند. این نژاد ممتاز و سگ نگهبان عالی، بیشتر در منطقه ای در ۲۵ کیلومتری شهر اصفهان و ۵ کیلومتری فلاورجان پرورش می یابد. سگ قهدریجانی که از جمله سگهای نژاد دار ایرانی است، به عنوان محافظ و نگهبان گله شناخته میشود . سگی که کمتر چوبان و دامداری حاضر است، آن را از دست بدهد. این سگ بازوی راست گله داران به حساب می آید . به همین خاطر در استان های اصفهان و تا حدودی چهازمحال بختیاری ، عده ی زیادی به کار پرورش سگ قهدریجانی و یا قدرجونی ، مشغول می باشند ، ولی از آنجایی که این نژاد از سگ ، که به گنج دامداری ، مشهور می باشد در خطر انقراض می باشد ، احیای نسل سگ قدرجونی اصیل ، کاری بس دشوار می باشد . زیرا به مرور زمان بر اثر اختلاط نژادهای مختلف و کشش های نادرست ، درصد خلوص این سگ ها ، بسیار پایین آمده و معدود افرادی هستند که هنوز سگ قدرجونی اصیل و پرخون در اختیار دارند ، و به پروزش و احیای نسل و همچین خرید و فروش توله و سگ قدرجونی مشغول می باشند .
خلق و خو و خصوصیات سگ قدرجونی یا قهدریجانی
این سگها بسیار خشن و شجاع هستن و به جرات می تونیم بگیم که از هیچ چیز نمیترسن؛ به همین دلیل بیشترین کاربرد را در زمینه نگهبانی و سگ گله دارند.
در واقع، به اعتقاد خیلیها سگ قدرجونی بهترین و قدرتمندترین سگ نگهبان ایرانیه.
نژاد سگ قدرجونی اصیل دندانهای بسیار محکم و قوی و تیز داره و بسیار مهاجم و قدرتمنده که در عین حال نسبت به صاحبش کاملا وفادار و مطیع و وظیفه شناسه.
این سگ شجاعت بالایی داره و از هیج چیز و هیچ کس (حتی گرگ) ترسی نداره، به همین دلیل برای گله داری و مراقب از دام در هنگام چرا استفاده میشه.
این سگ هوشیاری خیلی بالایی داره و حتی در تاریکی شب هم نسبت به حضور غریبه یا گرگ و … حساسه و از گله و قلمروش مراقبت میکنه.
این سگ به ویژه در بین گله داران و دامداران بسیار محبوبه و از نظر خیلیها در برابر خطر دزد و گرگ، حتی از تفنگ هم کارآمدتر و موثرتره.
توان بدنی بالا و پوشش بدنی متراکم به این سگ کمک میکنه تا مقاومت بالایی در برابر تغییرات آب و هوا داشته باشه و تقریبا با هر دما و آب و هوایی بتونه خودش رو سازگار کنه.
قد و وزن سگ نژاد قدرجونی
سگ های قدرجونی ماده حدود ۷۰ سانتی متر و سگهای قدرجونی نر بیشتر از ۷۵ سانتی متر قد دارند سگ های اصیل قدرجونی با قد ۹۰ الی ۹۵ سانتی متر هم دیده شده . وزن گونه های ماده این نژاد کمتر از گونه های نر است وزن سگ ماده ی این نژاد ، حدود ۶۰ کیلوگرم است در حالی که وزن سگ های نر نژاد قدرجونی بیشتر از ۶۰ کیلوگرم است.
پوشش و رنگ سگ های قدرجونی
سگ های قهدریجانی به دلیل این که پوشش متراکم و پر پشتی دارند، می توانند به راحتی آب و هوای سرد را تحمل کنند. قوس دم پر پشت این سگ ها به سمت عقب است و هنگامی که می خواهند به کسی یا چیزی حمله کنند،و همچنین در هنگامی که احساس خطر و یا مسئولیت کنند ، این قوس بیشتر هم می شود. از خصوصیات بارز این سگ ها به اصطلاح دم قر بودن آنهاست ، که از تولگی ، به همین شکل می باشند .
ثبت بینالمللی سگ نژاد قدرجونی
هر کشوری دارای سگهای بومی با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی است که میتواند به یک محصول ارزشمند در حوزه کشاورزی و دامپروری بدل شود و آن کشور صادرات و اشتغال مطلوبی در این عرصه داشته باشد . در همین راستا پروژه ثبت بینالمللی سگهای بومی ایران (نژاد قهدریجانی) در سال ۱۳۹۷ بهمنظور حمایت از سگهای اصیل و بومی کشور و با هدف استفاده از ظرفیت تولید این نژادهای اصیل ایرانی در جهت ثبت و حضور در بازار جهانی برای صادرات با کاربرد نگهبانی و گلهداری آغاز شد. ( پروژه ثبت و نمونه گیری dna از سگهای نژاد قهدریجانی توسط سامان دام وطن )
در سالهای گذشته برای احیاء و به رسمیت شناختن نژادهای سگ نگهبانی ایرانی مسابقه کشوری سگهای نگهبان در شهر اصفهان برگزار شد که در این مسابقه سگ نژاد قهدریجانی رتبه اول رو به دست آورد.
رنگ های قابل قبول برای نژاد قدرجونی اصیل
سیاه و سفید به صورتی که دست و پا و سینه و دور گردن سفید و مابقی بدن سیاه. (معروف به چمبری )
ترکیب رنگی سیاه و سفید محبوب ترین و بهترین رنگ برای سگ قدرجونی اصیله.
سیاه و سفید ابلق: پوشش بدن سفیده و لکههای بزرگ سیاه در سرتاسر بدن دیده میشه. (معروف به آله ای )
سیاه یک دست و خالص : که بسیار نادر و کمیابه و به گفته برخی خلوص و اصالت بالایی نداره.
خاکستری که در منطقه قهدریجان بهش سبز گفته میشه.
سفید و خاکستری (خاسگری)
سیاه و خاکستری روشن (خاسگری)
مستندی در مورد سگ های قدرجونی
پوشش و رنگ سگ نژاد قدرجونی
سگ های قهدریجانی به دلیل این که پوشش متراکم و پر پشتی دارند، می توانند به راحتی آب و هوای سرد را تحمل کنند. قوس دم پر پشت این سگ ها به سمت عقب است و هنگامی که می خواهند به کسی یا چیزی حمله کنند، این قوس بیشتر هم می شود.
لقب عاشقان سگ قدرجونی
جالبه که بدونین ، علاقه مندان به پرورش این نوع از سگ ها ، و یا شاید هم این خصیصه ، پرورش دهندگان همه نژاد ها رو شامل بشه ، سگ هاشون رو عاشقانه دوست دارن ، به عنوان مثال اونا روی خودشون اسم عشقباز رو میذارن و به سگهاشون لقب دلبر میدن ، بارها و بارها توی عکس هاشون که تو فضای مجازی منتشر کردن ، نوشتن ، مثلا : یه دلبر ۸ ماهه از عشق باز نمونه ، فلانی !! این وصف حال عکس یه سگ ۸ ماهه قدرجونی قلدر و خشن هست !! که متعلق به صاحبی که خودش رو عشقباز معرفی میکته ! و یا بارها مشاهده شده که به توله های یک ماهه و دوماهه قدرجونی که تازه راه افتادن ، لقب دلبرچی میدن ! پسوند چی توی شهرهای اصفهان و حومه به معنی کوچک هست !
سگ قدرجونی آدمگیر و وحشی ، گنج دامداری منطقه اصفهان و چهارمحال بختیاری
ویژگیهای غذای سگ نژاد قدرجونی یا قهدریجانی
این نژاد فوقالعاده پرانرژی و فعاله و معمولا مسافت زیادی رو همراه با گله در بیابان و دشت و صحرا طی میکنه. از طرفی جثه بزرگی هم داره و به انرژی بالایی در طول روز نیاز داره. به همین دلیل رژیم غذایی این سگ قدرتمند باید بسیار مقوی و باکیفیت باشه تا بتونه به خوبی پاسخگوی نیازهای تغذیهای این سگ باشه.
بهترین رژیم غذایی برای سگ قهدریجانی باید شامل پروتئین حیوانی (انواع گوشت)، چربی، کربوهیدرات، ویتامینها و مواد معدنی باشه.
البته نیازهای تغذیهای این سگ در دوران تولگی و بزرگسالی متفاوته؛ چون توله سگ قدرجونی در حال رشده و به پروتئین و چربی و کلسیم بیشتری نیاز داره.
خوشبختانه صاحبان این سگ که اغلب دامداران و گله داران هستن مراقبت خوبی از این سگ میکنن و با تغذیه مقوی و باکیفیت و همینطور واکسیناسیون به موقع از سلامت و قدرت بدنی بالای این سگ محافظت میکنن.
تزریق واکس و قرص ضد انگل برای سگ ها
تحت هر شرایطی تزریق واکسن های هفت گانه و نه گانه رو برای سلامت توله ها و سگهاتون فراموش نکنین ، اولین مرحله واکسیناسیون توله ها توی ۴۵ روزگی انجام میشه ، واکسیناسیون توله سگ های قدرجونی خیلی مهمه برای جلوگیری از بیماری های مهلکی مثل پاروا ویروس حتما توله سگ ها رو واکسینه کنین ، عفونت پارواویروس یکی از کشنده ترین بیماری های ویروسی برای سگها هست ، که سگهای توله و جوان بسیار درگیری بیشتری با این ویروس دارند. این بیماری به اسهال خونی معروف است . همچنین اگر به توله هاتون بعد از دوره شیر خوارگی ، گوشت و یا مرغ خام میدین ، حتما و حتما هر چند ماه یکبار ، به فاصله دو هفته قرص ضد انگل بدین ، برای اطمینان ، حتی سگهایی که گوشت و مرغ خام نمیخورن هم باید قرص ضد انگل مصرف کنن .
بهترین زمان برای بارداری و زایمان سگ ها
بهترین زمان برای بارداری سگ ماده ، در سیکل سوم قاعدگی و یا همان فحل سوم می باشد ، که در این هنگام سگ ماده معمولا بین ۱۸ الی ۲۱ ماهه می باشد ، البته در فجل دوم و در حدود ۱۳ الی ۱۵ ماهگی سگ نیز توله کشی و به اصطلاخ کشش ، انجام می شود ، در هر به اتفاق آراء اکثریت دامپزشکان و صاحب نطران که تجزبه ی پروزش سگ را دارند ، کشش در فحل اول و زیز یکسالگی ، خطرناک بوده و همچنین باعث توفف رشد توله ماده ، می گردد ، اگر میخواهید که توله های درشت و سالمی داشته باشید ، بهترین زمان توله کشی ، فحل سوم می باشد . برای این کار ، در زمان مورد نطر بهتر است که سگ ماده را به محل زندگی سگ نر ، منتقل کنید . زیرا معمولا سگ های نر با جابجایی مکانشان ، دچار استرس بیشتری می شوند . دوره بارداری سگ ماده از زمان جفتگیری و کشش ، معمولا ۶۳ روز می باشد .
تولید مثل سگ و فیزیولوژی دستگاه تناسلی :
سن بلوغ در سگ ها به میزان زیادی بستگی به نژاد آنها دارد. نژادهای سبک نسبت به نژادهای سنگین زودتر بالغ می شوند. به طور کلی سگ نر بعد از شش ماهگی بالغ می شود تا سنین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی به بلوغ کامل می رسد.
سگ های نر سالم تا سن هشت تا ده سالگی از نظر تولیدمثلی فعالند. سگ نر بالغ همیشه آماده جفت گیری است سگ های ماده اولین فحلی را بعد از شش ماهگی تجربه می کنند. چون تفاوت های بسیاری در این زمینه وجود دارد؛ به عنوان مثال، بروز اولین فحلی در نژادهای بزرگ در سن ۱۸ ماهگی چندان عجیب نیست.
فحلی با فاصله ۶ تا ۷ ماه اتفاق می افتد که به نژاد و خصوصیات فردی بستگی داشته و تا مدت ها ادامه خواهد داشت. در طول دوره فحلی سگ ماده قابلیت بارور شدن را دارد و سگ نر را می پذیرد. دوره تولیدمثل سگ ماده به چهار بخش تقسیم می شود:
۱- پرواستروس :
زمانی است که نرها به سمت ماده ها جلب می شوند و ترشحات مهبلی به خوبی قابل مشاهده است. همچنین ترشحاتی از قسمت های خارجی دستگاه های تناسلی ماده نمایان می شود. پرواستروس به مدت ۹ روز ادامه پیدا می کند. با وجود این ماده ها در این مدت اجازه جفت گیری به سگ نر را نمیدهند.
۲- استروس :
تقریبا ۹ روز طول می کشد. در طی این مرحله سگ ماده به سگ نر اجازه پرش را داده و تخمک گذاری (اوولاسیون) اغلب در ۴۸ ساعت اول رخ می دهد. البته این وضعیت متغیر است. اگر در مدت استروس سگ ماده اسپرم دریافت نماید، بارور می شود.
٣- دی استروس :
مرحله سوم که ۹۰-۷۰ روز به طول می انجامد و مجرای دستگاه تناسلی در این مدت تحت کنترل پروژسترون می باشد. چه سگ آبستن شود، چه نشود، این دوره پدیدار می شود. آبستنی کاذب حالتی است که در آن سگ علائم آبستنی را نشان می دهد، ولی آبستن نشده است. آبستنی کاذب بیشتر در دوره های دی استروس مشاهده می شود.
۴- آنستروس :
این دوره بعد از دی استروس ادامه می یابد و فعالیت جنسی رخ نمی دهد و به مدت سه تا چهار ماه ادامه می یابد.
فیلم زایمان سگ و به دنیا آمدن توله سگ :
اغلب سگ ها به راحتی زایمان می کنند و نیاز به کمک ندارند. هر توله به همراه جفت خود خارج می شود. جفت را باید سریعا جدا نمود تا توله ها بتوانند تنفس کنند. معمولا مادر به تنهایی پرده های جنینی را از روی نوزادان بر می دارد و جفت و پرده های جنینی را می خورد.
بعد بند ناف را جدا می کند. بعد از زایمان، مادر توله هایش را می لیسد این کار موجب تحریک تنفسی در آنها می شود. لیسیدن تا سه هفته ادامه می یابد. همچنین این کار باعث تحریک توله ها به دفع مدفوع می گردد.
بدون کمک مادر توله ها نمی توانند به راحتی مدفوع را دفع کنند. در این موقع مادر مشغول پاک کردن توله هایش است. آنها را گرم می کند به آنها اجازه میدهد از پستان هایش شیر بخورند. توله باید بالافاصله پس از تولد شیر بخورد.
پاره کردن کیسه آب و جویدن بندناف توله سگ ، در بدو زایمان سگ .
از جمله اقدامات اولیه سگ ماده پس از زایمان به عنوان مادر .در واقع کاری که این مادر در بدو تولد توله ی خود انجام می دهد ، حکایت از هوشمند بودن جهان هستی دارد . حکایت از آن دارد که خالق سگ به او آموخته که بمحض تولد توله اش چه باید کند این فیلم را نگاه کنید
ماجرای سگ خرمای اکبرحجولی قهدریجان
سگ های حجولی رو تقریبا همه کسانی که تو کار سگ قدرجونی هستن ، باهاشون آشنایی دارن ، این سگ ها خیلی معروف ، با اصالت و قدیمی هستن ، به قول کار بلدای این رشته دلیل اینکه اینقدر از این سگ ها اسم برده میشه ، معنیش این نیست که قبل از سگهای حجولی سگ قدرجونی وجود نداشته ، نه ، بوده زیاد هم بوده ، اما چون با امکانات اون زمان فیلم و عکسی ازشون موجود نیست ، به همین دلیل تقریبا سگهای حجولی از قدیمی ها هستن که ازشون عکس و فیلم هایی به جا مونده ، هر جند قدیمی و بی کیفیت هست عکس و فیلم ها . الان خیلی ها میخوان شجره سگشون رو معرفی کنن ، بعد از سه چهار پشت ، میرسن به سگ خرمای اکبر حجولی و … در پایین فیلمی کوتاه از سگهای حجولی رو مشاهده می کنید .
بیماریهای رایج سگ قدرجونی
سگ قهدریجانی یک سگ باستانی است، سگهای باستانی اکثراً دارای سلامت عمومی خوبی هستند اما از بیماریهای عمومی سگها مصون نیستند.
چاقی یکی از مشکلات شایع در این نژاد بهشمار میآید. سگهای قدرجونی عاشق غذا هستند و اگر سرعت غذا خوردن آنها زیاد باشد، ممکن است متوجه سیر شدن خود نشود. در این صورت سگ بیشتر از حد نیازش غذا خورده و در بلند مدت این مشکل باعث چاقی میشود. برای برطرف کردن این مشکل توصیه میشود رژیم غذایی سگ زیر نظر یک دامپزشک باشد.
اگر رژیم غذایی سگ به شکل اصولی انجام شود، علاوه بر مشکل چاقی، مشکل نفخ معده نیز در آنها برطرف میشود. توصیه میشود تغذیه این سگ در ۳ یا ۴ وعده به میزان کم باشد.
اگر سگ قهدریجانی شما دچار ریزش موی شدید، ناتوانی در تحمل سرما و کاهش شدید وزن شد ممکن است دچار کمکاری تیروئید شده باشد.
کمکاری تیروئید یک بیماری عمومی سگها بهشمار میرود، با این حال برای تشخیص قطعی، سگ باید آزمایش خون داده تا کاملاً مشخص شود که آیا سگ دچار کمکاری تیروئید است یا خیر.
با توجه به اینکه برخی از سگهای قهدریجانی از مکانهای نامعتبر تهیه میشوند، در صورتی که سگ دچار سرفه، مشکلات تنفسی، کمتحرکی و صرع باشد ممکن است سگ مشکل قلبی داشته باشد، اکثر سگهای جوان مبتلا به مشکلات قلبی، این مشکلات را به ارث میبرند، بنابراین توصیه میشود قبل از قبول سرپرستی این سگ با یک دامپزشک مجرب مشورت کنید.
دانستنیهای بیشتر در مورد سگ قهدریجانی یا قدرجونی
- سگ قهدریجانی یک نژاد فوقالعاده پرانرژی و فعال است و معمولاً مسافت زیادی را همراه با گله در بیابان و دشت و صحرا طی میکند.
از طرف دیگر این سگ دارای جثه بزرگ بوده و به انرژی بالایی در طول روز نیاز دارد. به همین دلیل رژیم غذایی این سگ قدرتمند باید بسیار مقوی و باکیفیت باشد تا بتواند به خوبی پاسخگوی نیازهای تغذیه ای این سگ باشد. بهترین رژیم غذایی برای سگ قهدریجانی باید شامل پروتئین حیوانی (انواع گوشت)، چربی، کربوهیدرات، ویتامینها و مواد معدنی باشد. البته نیازهای تغذیه ای این سگ در دوران تولگی و بزرگسالی متفاوت است؛ چون توله سگ قدرجونی در حال رشد است به پروتئین و چربی و کلسیم بیشتری نیاز دارد. - این سگ به دلیل پوشش متراکم موها مناسب مناطق گرمسیر نیست.
- سگ سرابی و سگ قدرجونی هر دو از نژاد سگهای اصیل ایرانی بهشمار میروند که متأسفانه در جهان ناشناخته هستند.
- متأسفانه سگهای قدرجونی در شرایط نامناسبی پرورش پیدا میکنند و پرورش دهندگان آنها عموماً اطلاع چندانی از علم روز تکثیر سگها ندارند. به همین دلیل اصالت و سلامت این سگها در معرض خطر است.
- قلادههای خاص سگهای قدرجونی از زیباترین قلادههای دستبافت است که نوعی صنایع دستی محسوب میشود.
آلفا شدن صاحب سگ
به طور کلی آلفا شدن به این سگ ها بعد از دوران تولگی خیلی سخت و تقریبا غیر ممکن هست ، خصوصا اگر سگ احساس کنه صاحبش قدرت مقابله با اون رو نداره ، خیلی سریع پرخاشگری رو شروع میکه ، نژاد سگ قدرجونی ، ذاتا حیوان پرخاشگر و قلدری هست ، برای همین هر از چندگاهی دوست داره که صاحبش رو محک بزنه ، به همین دلیل صاحب این نوع از سگ ها ، همیشه باید حواسشون باشه و خودشون رو آلفا نشون بدن ! البته امتیاز آلفا شدن به سگ گله و نگهبان ، باید فقط و فقط برای صاحبش محفوظ بمونه ! چون اگه یه سگ از انسانها و سایر افراد به غیز از صاحبش بترسه ، فرار کنه و حساب ببره ، عملا دیگه سگ بدرد بخوری نیست ! به قول گله دارها اگه سگ آدمگیر نباشه اصلا فایده ای نداره و باید ردش کنی بره !!!
چرا تربیت سگ قهدریجانی کار هرکسی نیست؟
همونطور که دیدیم با یه سگ غول پیکر و قوی و فوق العاده شجاع و جسور روبرو هستیم.
بنابراین صاحب این سگ باید خودش هم شخصیتی قوی و جسوری داشته باشه تا بتونه این سگ رو مطیع و فرمانبردار تربیت کنه. در غیر این صورت سگ قدرجونی ممکنه پرخاشگر و مهاجم بشه و مهارکردنش کار سختی خواهد بود.
نکته مهم دیگه در تربیت این نژاد اینه که صاحبان این سگ برای اینکه خاصیت جنگندگی خودش رو از دست نده به هیچ وجه اجازه دستی شدن بهش نمیدن. به این معنی که این سگ فقط از دست یک نفر (صاحبش) باید غذا بخوره و افراد دیگه نباید بهش غذا بدن یا بهش محبت کنن و اونو دستی کنن.
شاید این کار کمی خشن و نامهربانانه به نظر بیاد، اما با توجه به اینکه این سگ قراره در برابر گرگ، حیوانات وحشی و سارقین از گله محافظت کنه چنین روش تربیتی، منطقی به نظر میرسه.
تربیت سگ نگهبان و گارد کار سخت و حساسیه، چرا که کوچکترین اشتباه و غفلت در تربیت باعث میشه سگتون پرخاشگر و مهارکردنش دشوار بشه.
سگ ریشی چیست؟
فیلمی از یک سگ ریشی قدرجونی ماده ۱۱ ماهه
در اصفهان سگهایی وجود دارند که خیلی شبیه سگهای تریر(پاکوتاه پشمالو) هستند ولی با این تفاوت که سایزشون مثلا اندازه یک ژرمن شپرده… این سگها الان در خیلی از مناطق اصفهان پخش شدن و حتی به بعضی از شهرها و استان های نزدیک(قم ، کاشان ، فارس و…) هم رفتن ، ولی اصلش برای اصفهانه… این سگها توی مناطق مختلف اسمهای مختلفی هم دارند ، اما توی خود اصفهان همه اصفهانی ها و گله دارها و روستاهای اطراف(قدرجونی ، فلاورجان ، سده خمینی شهر ، حبیب آباد و…) به این سگها میگن «ریشی» ، سمت فریدن هم(دارون ، فریدون شهر ، چادگان و…) به این سگها باز میگن ریشی…
توی منطقه گلپایگان به این سگها میگن «خارموشی» و توی چهارمحال به اینا میگن «کوجی» و در مناطق جنوب اصفهان و فارس این سگ ها رو به نام «براق» میشناسند و …
سگ ریشی با قدرجونی چه فرقی دارد؟
این سگها اکثرا با قدرجونی میکس شدن و بعضیهاشون وقتی با قدرجونی میکس میشن ، سگهای خیلی درشت و توپری میشین(از نظر قدی ممکنه بعضی وقتا به ۸۵ هم برسن ، اکثرا بین ۷۵ تا ۸۰ هستن و از قدشون مهمتر پهنی بسیار زیاد بدنشونه ، خیلی بدنشون پهن و پره ، باید از نزدیک ببینید)… رنگشون هم اکثرا خاکستری تیره یا سیاهه… این سگها از نظر آدمگیری و حیوون زنی اصولا خیلی خوب میشن و برای گله هم سگهای خوب و مناسبی هستند ، اما خوب بعضیها با قدرجونی میکس میکنن و این یکی از موارد از بین بردن اصالت قدرجونیه…
سگهای ریشی از نظر کارایی(هوش و قدرت و سفتی) انصافا خیلی خوبن و درست هست که از نظر اصالتی کیفیت بالایی ندارند اما از نظر هشیاری ، هوش ، قدرت ، ذکاوت و تعصب به روی صاحب و اموال آن کم نظیر هستند.
در واقع میشه گفت سگ ریشی اصیل دیگه وجود نداره و همشون با قدرجونی میکس هستند ، اما بعضیهاشون بیشتر شبیه قدرجونی میشن ، که میشه فهمید میکس ریشی و قدرجونی هستند ، البته کسانی که تجربه و اطلاعات کافی ندارند متوجه نمیشن (در واقع ژن قدرجونی اینجا قویتر و بیشتر بوده مثل عکس بالا ) ، بعضیهاشونم بیشتر به همون سگهای پشمالو که ریشی نامیده میشن شباهت دارند مثل عکس پایین…
حالا اصلا این سگهای ریشی از کجا اومدن و نژادشون چیه؟
با توجه به ارتباط بالای ایران با روسیه در چند دهه اخیر (زمان رضا شاه و رفت و آمد زیاد روسها در ایران) و با توجه به شباهت ظاهری ، باطنی و… یک نژاد روسی به نام تریر سیاه روسی(Russian black terrier) به این اکوتیپ ، میشه تقریبا مطمئن بود این سگها(ریشی) از همین نژاد هستند و زمانی تعدادی از این سگها وارد ایران شدند و اکثرا با سگهای قدرجونی جفت خوردن و کم کم سگی به نام ریشی به وجود اومده که بعضیهاشون بیشتر شبیه قدرجونی و بعضیهاشون بیشتر شبیه تریر سیاه هستند…
احتمال زیاد چون چوپانهای اصفهانی اکثرا از سگهای پشمالو خوششون میاد در اون زمان معاوضه های زیادی صورت گرفته که اونها مثلا سگ ریشی رو میاوردن و قدرجونی میبردن(معاوضه توله یا سگ بالغ)… همین امر باعث شده سگهایی خیلی شبیه به قدرجونی در بعضی مناطق شوروی سابق کم و بیش دیده میشه و همچنین سگهای خیلی شبیه تریر سیاه روسی در ایران… اما نکته ای که وجود داره اینه که اگر قدرجونی از اول برای روسیه بود الان چندین سال از ثبت شدنش گذشته بود(دقیقا مثل تریر سیاه) و به یک تیپ ثابت رسیده بود و یک نژاد معروف در روسیه بود ، اما به دلیل مولدهای کم و بعضی مسائل دیگه روسیه نتونسته توجه کامل و کافی روی تحقیق و اصلاح و ثبت این سگها داشته باشه…
قیمت توله قهدریجانی چند؟
بخش قابل توجهی از آگهی فروش سگ در سایت های خریدو فروش کالا را توله این نژاد تشکیل میدهد . تولههایی که قیمت شان به نسبت نوع بالغ بسیار کمتر است. در آگهی های سایت های اینترنتی قیمت توله قدرجونی را از صد هزار تومان تا چهار ، پنج میلیون تومان برای این توله های درج شده و برای نوع بالغ این نژا هم از پانصد هزاز تومان تا پانزده میلیون تومان مشاهده شده ، ولی وقتی پای صحبت قدیمی ها و کاربلد های این نژاد می نشینیم ، آنها معتقدند که سگ های موجود در آگهی های اینترنتی کیفیت بسیار پایینی داشته و گاها اصلا توله قدرجونی نیستند . آین توله ها یا دورگه و ناخالص بوده و یا کلا از دنگ بسیار پایینی برخوردار هستند . متخصصان این نژآد قیمت توله های اصیل و به قول خودشان توله های پدر مادر دار و ذات دار از پدر و مادری مشهور را بسیار بالاتر از این مقدار می دانند ، به طوری که قیمت یک توله ۴۵ روزه را از ۱۵ الی ۲۰ میلیون تومان عنوان می کنند .