
برای بخاطر سپاری اطلاعات سعی کنید تصویرسازی ذهنی مثبت و خوشایندی داشته باشید..
حافظه حاوی اطلاعاتی ست که یاد گرفته اید یا تجربه کرده اید و افراد بسیاری در یادآوری این اطلاعات با مشکل روبه رو می شوند. هر چند هیچ قرص «جادویی» برای بهبود حافظه وجود ندارد، اما ما برای شما برخی روش های تقویت حافظه را بیان می کند.
۵ راهکار برای تقویت حافظه
۱ ) تکنیکهای یادسپاری
تکنیک هایی برای یادآوری وجود دارند که هدف آنها رمزگذاری درست اطلاعات است. این تکنیک ها دارای سه اصل اساسی اند؛ تصویرسازی، ارتباط، مکان. یعنی به منظور رمزگذاری درست اطلاعات باید به این سه اصل توجه داشت. برای نمونه می توان به این موارد اشاره کرد:
برای بخاطر سپاری اطلاعات سعی کنید تصویرسازی ذهنی مثبت و خوشایندی داشته باشید. در رمزگذاری اطلاعات از حواس پنج گانه شامل صداها، بوها، لمس، حرکت و احساسات بهره ببرید. شوخ طبع باشید. چراکه موارد جالب، خنده دار و عجیب نسبت به مسائل معمولی بیشتر به یاد میمانند. نمادها مانند چراغ راهنما، زبان بدن، نشانه های راه و ژست ها می توانند به راحتی پیام های پیچیده را رمزگذاری کنند.
حافظه خود را چگونه تقویت کنیم؟
۲ ) خوراکیهای حاوی مواد مغذی
خوراکیهایی نظیر ماهی، میوه و سبزیجات به عملکرد مطلوب مغز کمک میکنند. این مواد حاوی ویتامین های مهمی هستند. مصرف ویتامین ها و مواد مغذی در بهبود سلامت مغز موثراست، به خصوص ویتامین های B، آنتی اکسیدان ها و اسیدهای چرب امگا۳. مواد مغذی همچون سیب، آواکادو، موز، زغال اخته، انگور، گیلاس، میوه خشک شده، کلم بروکلی، بادمجان، اسفناج و سبزیجات سبز تیره، پیاز، تخم مرغ، حبوبات، آجیل و دانه هاروغن کتان، ماهی قزل آلا، چای سبز، رزماری و شکلات تلخ.
۳ ) رژیم غذایی سالم
غذاهای سبک و فاقد چربی بخورید. بهترین روش برای حفظ حالت ذهنی و بدنی سالم این است که صبحانه مقوی و کامل بخورید و هرچه به سمت شب می روید خوراکی های سبکتری میل کنید. مطالعات نشان می دهد که دانش آموزانی که صبحانه سالم می خورند موفق تر از کسانی هستند که صبحانه نمی خورند.
۴ ) ورزش
ورزش منظم موجب سلامت سلول های مغزی می شود. تمرینات هوازی منظم حافظه را بهبود می بخشد. مغز شما نیاز به اکسیژن و سایر مواد مغذی دارد تا بتواند عملکرد مطلوبی داشته باشد. هنگامی که اکسیژن مغز کم است، تمرکز فکری دشوار است و باعث مختل شدن یادگیری اطلاعات جدید می شود حتی اطلاعات گذشته، به دشواری به خاطر آورده می شوند. تمرین هوازی منظم اکسیژن را به مغز می رساند، بنابراین حتی پیاده روی ۱۵ دقیقه ای در طول روز موجب می شود تمرکز فکری بهتری داشته باشید.
۵ ) خواب راحت
مغز در طول شب به ۷ تا ۸ ساعت خواب نیاز دارد. خواب باعث تقویت ارتباطات مغزی می شود. کمبود خواب باعث مختل شدن سرعت پردازش اطلاعات، کارایی حافظه بلند مدت و ثبات عاطفی می گردد، حتی کمبود چند ساعته خواب، تقریبا به اندازه بی خوابی، عملکرد حافظه را تضعیف می کند، بدین خاطر که تمرکز شما را تحت تاثیر قرار می دهد و بر عملکرد حافظه تأثیر نامطلوب می گذارد.
مهارت های مطالعه را برای یادگیری کارآمد تمرین کنید.
مدیتیشن ذهنی را برای افزایش تمرکز به کار برید.
بازی های فکری را برای تقویت مهارت های حافظه انجام دهید.
روش های تقویت حافظه را در زندگی روزمره خود استفاده کنید.
خوب است بدانید تقویت حافظه در آیینه احادیث
به:
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله:
به بخورید؛ چرا که ذهن را افزون می کند.
انار
امام صادق علیهالسلام:
انار را با پیه آن بخورید؛ چرا که معده را میپالاید و ذهن را افزون میکند.
مویز
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله:
هر کس ناشتا بر خوردن مویز مداومت کند، فهم و حافظه و ذهن، روزی او میشود و از بلغم وی، کاسته میشود.
آشنایی با روش های تقویت حافظه
عسل
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله:
هر کس حافظه میخواهد، عسل بخورد.
امام کاظم علیهالسلام فرمود:
در عسل، درمان هر دردی است. هر کس ناشتا یک قاشق عسل بخورد، این عسل، بلغم را پایان میدهد، صفرا را فرو مینشاند، مانع از تلخه سیاه سودا میشود و ذهن را صفا میبخشد، و اگر که همراه با کندر خورده شود، حافظه را نکو میسازد.
کرفس
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله:
کرفس، انسدادها را میگشاید، دل را طراوت میدهد، حافظه میآورد و دیوانگی، جذام، پیسی و ترس را دور میکند.
سایر عوامل تقویت حافظه
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله:
سه چیز، حافظه را افزون میکند و بلغم را از میان میبرد: قرائت قرآن، عسل و کندر.
امام علی علیهالسلام:
سه چیز، بلغم را از میان میبرد و حافظه را افزون میکند: مسواک زدن، روزه گرفتن و قرائت قرآن.
آنچه فراموشی می آورد
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله:
در سفارشهای ایشان به علی علیهالسلام: ای علی! هفت چیز است که فراموشی میآورد: خوردن سیب ترش، خوردن گشنیز و پنیر و پسمانده موش، خواندن نوشتههای روی قبر، راه رفتن میان دو زن، افکندن شپش، حجامت در گودی پس سر، و ادرار کردن در آب راکد.
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله:
ده چیز، فراموشی میآورد: خوردن پنیر، خوردن پسمانده موش، خوردن سیب ترش و گشنیز، حجامت در گودی پس سر، راه رفتن میان دو زن، نگریستن به دار آویخته، بیدار خوابی، و خواندن سنگ قبرها.
امام باقر علیهالسلام:
کوتاه کردن ناخن، از آن رو لازم است که پناهگاه شیطان است و فراموشی از آن پدید میاید.
امام رضا علیهالسلام:
فراوان خوردن گوشت حیوان وحشی و گاو، خشکی عقل، سرگشتگی فهم، کندی ذهن و فراوانی فراموشی میآورد.
آنچه برای پیشگیری از فراموشی، سودمند است
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله:
پنج چیز، فراموشی را از میان میبرد و بر حافظه میافزاید و بلغم را نیز میبرد: مسواک زدن، روزه گرفتن، قرائت قرآن، و خوردن عسل و کندر.
پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله:
بر شما باد کندر؛ چرا که … عقل را افزون میکند، ذهن را ذکاوت میدهد، چشم را جلا میبخشد و فراموشی را از میان میبرد.
مردی نزد علی بن ابیطالب علیهالسلام آمد و از فراموشی، اظهار ناراحتی کرد. فرمود: بر تو باد کندر، که دل را شجاعت میبخشد و فراموشی را از میان میبرد.
امام رضا علیهالسلام:
هر کس بخواهد فراموشیاش کم شود و دارای حافظهای قوی شود، هر روز، سه قطعه زنجبیل به عسل در آمیخته بخورد و در هر روز، با غذای خویش ، چیزی که با خردل تهیه شده نیز میل کند.
بد نیست بدانید ورزش، باعث تقویت حافظه میشود
گروهی از محققان دریافتهاند که شش هفته ورزش شدید، به معنی دورهی کوتاه تمرینی بیش از ۲۰ دقیقه در روز، منجر به پیشرفتهای چشمگیری در حافظهی افراد گردید؛ این حافظه به ما اجازه میدهد تا اتومبیلمان را از اتومبیل مشابه دیگری تشخیص دهیم. دکتر «جنیفر هایز» و همکارانش به بررسی اثرات ترکیبی ورزش فیزیکی و تمرین شناختی بر حافظه و عوامل عصبگرا، در جوانان سالم پرداختند.
دکتر هایز، نویسندهی ارشد مقاله از دانشگاه مکمستر، بیان کرد: «پیشرفتها در حافظهی تداخل بالا، ناشی از ورزش میتواند در توضیح رابطه میان ورزش هوازی و عملکرد تحصیلی بهتر، موثر واقع شود. زمانی که به سنین بالاتری میرسیم، شاید شاهد بروز مزایای بیشتری در افراد مبتلا به نقص حافظه باشیم که شرایطی مثل زوال عقل بر حافظهشان، تاثیر منفی میگذارند.»
وی افزود: «در مطالعه ما، ۹۶ شرکتکننده به مدت ۶ هفته، اقدام به تمرین ورزشی، ورزش ترکیبی و تمرین شناختی کرده و یا اصلاً دست به تمرینی نزدند. برای مثال، گروه کنترلشده، هیچیک از اینها را انجام نداده و بیتحرک باقی ماند. گروههای تمرین ترکیبی و ورزش، با بهبود عملکرد در زمینهی کارهای حافظهی تداخل بالاشان روبهرو شدند؛ اما گروه کنترل، به این بهبود دست نیافت.»
در مقابل، گروه تمرینی هم عملکرد شناخت کلیاش را بهبود یافته ندید؛
این مورد نشان میدهد که ورزش باعث افزایش حافظه تداخل بالا میشود.
افرادی که بهبود تناسب بیشتری در اثر تمرینهای ورزشی کسب کردند،
با افزایش عوامل عصبگرا مواجه شدند که از جمله این عوامل، میتوان به فاکتور ۱ رشد انسولینمانند و عامل عصبگرای مغزی،
همچون پروتئینی که از رشد، عملکرد و بقای سلولهای مغز پشتیبانی میکند، اشاره کرد.
اثرات بالقوهای شاید به میزان دسترسی به عوامل عصبگرا، بستگی داشته باشد.
دکتر هایز و همکارانش در پایان گفتند:
«نتایج ما از سازوکار بالقوهای برای چگونگی تغییر مغز بهمنظور پشتیبانی از شناخت،
توسط تمرین شناختی و ورزش پرده بر میدارند.
پس دو عامل یاد شده در کنار هم باعث بهبود حافظه تداخل بالا میشوند.»
بانوی شهر , دانشنامه احادیث پزشکی , ایلیاد