اختلال اضطراب فراگیر برخلاف فوبیا که به موقعیت خاصی مربوط است، به صورت عمومی و گسترده کل زندگی شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
به گزارش همتا، اختلال اضطراب فراگیر برخلاف فوبیا که به موقعیت خاصی مربوط است، به صورت عمومی و گسترده کل زندگی شما را تحت تأثیر قرار میدهد. اگرچه اختلال اضطراب فراگیر میتواند بسیار طاقتفرسا باشد، اما قابل درمان است و با راهکارهایی مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT)، تغییر سبک زندگی، و در صورت نیاز، داروهای گیاهی مانند کپسول نرم لاسرین، میتوان به کاهش علائم کمک کرد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.
همه گاهی دچار اضطراب میشوند، اما اگر نگرانیها و ترسهای شما دائمی و مداوم باشد و بر زندگی روزمرهتان تأثیر بگذارد، ممکن است دچار اختلال اضطراب فراگیر (GAD) باشید.
اگرچه شدت اضطراب GAD کمتر از حملات پانیک است، اما مداوم بوده و آرامش و عملکرد عادی را دشوار میسازد. این اختلال روح و جسم شما را خسته کرده و خواب و انرژی شما را مختل میکند.
این اضطراب مداوم میتواند موجب علائم جسمی مانند سردرد، درد عضلانی، تنش، خستگی، مشکلات خواب و تحریکپذیری شود. فرد ممکن است به سختی بتواند روی کارهای روزمره تمرکز کند یا آرامش خود را حفظ کند. برخلاف حملات پانیک که به صورت ناگهانی و شدید بروز میکنند، اضطراب در GAD به صورت تدریجی و مداوم ادامه مییابد و باعث میشود زندگی عادی و لذت بردن از لحظات روزمره دشوار شود.
GAD میتواند عملکرد فرد در محیط کار، خانه یا روابط اجتماعی را مختل کند. برای بسیاری، این اضطراب تبدیل به بخشی از زندگی روزانه میشود که نمیدانند چگونه آن را متوقف کنند.
تفاوت بین نگرانی “عادی” و استرس فراگیر
به گزارش تکین فارمد «اختلال اضطراب فراگیر نیز درست همانند بسیاری از بیماری های مربوط به سلامت روان، از تعامل پیچیده عوامل بیولوژیکی و محیطی ناشی می شود. همچنین بر اساس مطالعات این اختلال در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد». اما تفاوت های بسیار زیادی بین نگرانی “عادی” و اختلال اضطراب فراگیر وجود دارد.
در نگرانی “عادی”، فرد همچنان میتواند وظایف روزمره و مسئولیتهای خود را بدون مشکل انجام دهد و کنترل نگرانیها دست اوست. این نگرانیها هرچند ناخوشایند هستند، اما معمولاً ناراحتی زیادی ایجاد نمیکنند و به موضوعات خاص و واقعبینانه محدود میشوند. همچنین، دورههای نگرانی کوتاهمدت هستند.
اما در اختلال اضطراب فراگیر (GAD)، نگرانیها زندگی فرد را بهطور قابل توجهی تحت تأثیر قرار میدهند، بهگونهای که شغل، فعالیتهای روزمره و زندگی اجتماعی مختل میشود. این نگرانیها غیرقابل کنترل و بسیار ناراحتکننده و استرسزا هستند و فرد در مورد همه چیز نگرانی دارد، معمولاً انتظار بدترین حالتها را دارد. این حالت برای حداقل شش ماه به طور مداوم ادامه دارد.
رایج ترین علائم استرس فراگیر
همه مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر علائم یکسانی ندارند، اما بیشتر افراد ترکیبی از علائم عاطفی، رفتاری و فیزیکی را تجربه میکنند که اغلب متغیر بوده و در مواقع استرس بدتر میشوند.
علائم عاطفی | علائم رفتاری اضطراب فراگیر | علائم فیزیکی استرس فراگیر |
نگرانیهای دائمی | ناتوانی در آرامش و لذت بردن از زمانهای آرام | احساس تنش: سفتی عضلات و دردهای بدنی |
نیاز به قطعیت در مورد آینده | مشکل در تمرکز و تصمیمگیری | مشکل در خواب: سخت به خواب رفتن یا بیدار ماندن به دلیل فعال بودن ذهن |
احساس عدم کنترل اضطراب | به تعویق انداختن کارها به دلیل خستگی | عصبانیت و بیقراری: احساس عصبی بودن، بیقراری یا پرشهای ناگهانی |
افکار مزاحم که نمیتوان از آنها دوری کرد | اجتناب از موقعیتهای اضطرابآور | مشکلات گوارشی: ناراحتی معده، حالت تهوع یا اسهال |
علائم GAD در کودکان
کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر (GAD) اغلب قادر به درک و شناسایی اضطراب خود بهعنوان غیرمنطقی نیستند. بنابراین، والدین، معلمان و مراقبان باید با دقت به علائم و رفتارهای آنان توجه کنند. این کودکان ممکن است درگیر نگرانیهای مداوم و بیپایانی باشند که بهطور مداوم بر روی جنبههای مختلف زندگی آنها تاثیر میگذارد. برخی از مهمترین علائم استرس فراگیر در کودکان، عبارتند از:
نگرانی بیش از حد درباره مسائل روزمره
کودکان مبتلا به GAD اغلب در مورد موضوعات روزمره مانند مدرسه، دوستان، فعالیتهای تفریحی یا حتی مسائل خانوادگی دچار اضطراب مداوم میشوند. این نگرانیها میتواند مانع عملکرد طبیعی آنها در محیط مدرسه یا خانه شود.
مشکل در تمرکز و افت تحصیلی
اضطراب میتواند باعث کاهش تمرکز و مشکل در یادگیری و انجام تکالیف مدرسه شود. کودکان مبتلا به GAD ممکن است بهسختی بتوانند بر روی دروس خود تمرکز کنند و به همین دلیل دچار افت تحصیلی شوند.
کنارهگیری اجتماعی
بسیاری از کودکان مضطرب تمایل دارند از تعاملات اجتماعی خودداری کنند، زیرا این فعالیتها میتوانند باعث ایجاد اضطراب شوند. کنارهگیری اجتماعی میتواند منجر به انزوای اجتماعی و کاهش ارتباط با دوستان و همسنوسالانشان شود.
علائم جسمانی
کودکان و نوجوانان مبتلا به GAD ممکن است از شکایتهای جسمانی مکرر مانند سردرد، دردهای شکمی یا تنگی نفس برخوردار باشند. این علائم بدون دلیل پزشکی خاصی رخ میدهند و میتوانند نشانهای از اضطراب شدید باشند.
وابستگی بیش از حد به والدین
برخی از کودکان مبتلا به GAD دچار وابستگی شدید به والدین یا مراقبان میشوند و نمیتوانند بهراحتی از آنها جدا شوند. این وابستگی ممکن است باعث نگرانی بیش از حد در هنگام ترک والدین یا حتی برای رفتن به مدرسه شود.
راهکارهای مقابله با اختلال اضطراب فراگیر
راهکارهای بسیار زیادی برای درمان و حتی مقابله با استرس فراگیر وجود دارد که شناخت و استفاده از آنها می تواند تاثیر بسیار زیادی در زندگی روزمره افراد درگیر با این اختلال داشته باشد. برخی از مهمترین آنها، عبارتند از:
۱ – با دیگران ارتباط برقرار کنید
تعامل اجتماعی با افرادی که به شما اهمیت میدهند، میتواند یکی از مؤثرترین راهها برای آرام کردن سیستم عصبی و کاهش اضطراب باشد. سعی کنید با یک یا چند نفر از دوستان یا اعضای خانواده خود بهطور منظم ارتباط برقرار کنید. این ارتباط میتواند بهصورت ملاقاتهای حضوری، تماسهای تلفنی یا حتی پیامهای متنی باشد. مهم این است که بتوانید بهراحتی با آنها صحبت کنید.
در هنگام صحبت با افرادی که به شما نزدیک هستند، احساسات و نگرانیهای خود را به اشتراک بگذارید. این کار میتواند به شما کمک کند تا بار احساسی خود را کاهش دهید و درک بهتری از موقعیتهای استرسزا پیدا کنید.
۲ – یاد بگیرید که سریع آرام شوید
برای کاهش استرس فراگیر و اضطراب، میتوانید از حواس پنجگانهتان استفاده کنید. با نگاه کردن به مناظر زیبا، عکسهای خانوادگی یا عکسهای خندهدار ، میتوانید آرامش پیدا کنید. گوش دادن به موسیقی آرامبخش، آواز خواندن یا شنیدن صداهای طبیعت مانند امواج دریا و آواز پرندگان نیز میتواند حال شما را بهبود بخشد.
بو کردن شمعهای معطر، گلها یا هوای تازه احساس خوشایندی را به همراه دارد. همچنین، به آرامی خوردن خوراکیهای مورد علاقه، نوشیدن چای یا قهوه و لذت بردن از طعم آدامس یا آبنباتها میتواند به شما کمک کند تا از استرس دور شوید و احساس رضایت بیشتری داشته باشید.
ورزش یک درمان طبیعی و موثر ضد اضطراب است. تنش و هورمونهای استرس را کاهش میدهد، با افزایش میزان سروتونین و اندورفین، مغز را از نظر فیزیکی به گونهای تغییر میدهد که آن را کمتر مستعد اضطراب و انعطافپذیرتر میکند. برای حداکثر تسکین GAD، سعی کنید در اکثر روزها حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید.
۳ – به نگرانی های خود به شیوه های جدید نگاه کنید
نکته چهارم این است که نگرانیهای خود را به شیوههای جدید بررسی کنید. هنگام نگرانی، شما به طور مداوم در حال فکر کردن به ترسها و احتمالات منفی هستید و سعی میکنید راهحلهایی برای مشکلاتی پیدا کنید که هنوز پیش نیامدهاند یا به بدترین سناریوها چسبیدهاید. این نگرانیها ممکن است به شما احساس محافظت از خود را بدهند، اما در واقع، اغلب بیثمر هستند و انرژی ذهنی و عاطفی شما را هدر میدهند، بدون اینکه به راهحل یا اقدام مؤثری برای مشکلات منجر شوند. به جای تمرکز بر روی نگرانیها، سعی کنید آنها را به عنوان فرصتی برای تفکر مثبت و تمرکز بر راههای سالم برای مدیریت اضطراب خود ببینید.
۴ – تکنیک های آرام سازی را برای GAD تمرین کنید
اضطراب فراتر از یک احساس ساده است و میتواند تأثیرات فیزیکی زیادی از جمله تپش قلب، تنگی نفس، انقباض ماهیچهها و احساس سبکی سر بر بدن بگذارد. در مقابل، زمانی که آرام هستید، بدن شما به طور کامل عکس این واکنشها را تجربه میکند. از آنجایی که همزمان نمیتوان احساس اضطراب و آرامش را داشت، تقویت واکنش آرامسازی بدن به عنوان یک راهکار مؤثر میتواند برای تسکین اضطراب عمل کند. با استفاده از تکنیکهای آرامسازی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، و یوگا، میتوانید به بدن خود کمک کنید تا به حالت آرامش برگردد و احساس اضطراب را کاهش دهید.
۵ – عادات از بین بردن اضطراب را امتحان کنید
یک سبک زندگی سالم و متعادل میتواند نقش مهمی در پیشگیری از علائم اختلال اضطراب فراگیر (GAD) داشته باشد. علاوه بر ورزش منظم و روشهای تمدد اعصاب، رعایت عادات زیر نیز میتواند به کاهش اضطراب و نگرانیهای مزمن کمک کند:
- تغذیه مناسب: مصرف غذاهای سالم و متنوع، از جمله میوهها، سبزیجات، غلات کامل، و پروتئینهای با کیفیت، میتواند تأثیر مثبتی بر سلامت روانی شما داشته باشد.
- خواب کافی: اطمینان حاصل کنید که هر شب خواب کافی و با کیفیت داشته باشید. خواب ناکافی میتواند علائم اضطراب را تشدید کند.
- اجتناب از مواد مخدر: مصرف الکل، کافئین و مواد مخدر میتواند اضطراب را افزایش دهد. بنابراین، سعی کنید مصرف این مواد را محدود کنید یا از آنها پرهیز کنید.
- مدیریت زمان: برنامهریزی مؤثر و مدیریت زمان میتواند به شما کمک کند تا از استرسهای ناشی از عدم کنترل بر کارها جلوگیری کنید.
با اتخاذ این عادات سالم، میتوانید به بهبود وضعیت روانی خود و کاهش علائم GAD کمک کنید.
درمان اختلال استرس فراگیر
اگر با استفاده از اقدامات خودیاری، نمی توانید نگرانیها و ترسهایتان را از بین ببرید، شاید زمان آن رسیده باشد که به یک متخصص سلامت روان مراجعه کنید. با این حال، درمان حرفهای جایگزین خودیاری نیست. برای کنترل علائم اختلال اضطراب فراگیر (GAD)، همچنان باید به تغییر سبک زندگی خود و شیوه نگرش به نگرانیها ادامه دهید.
درمان شناختی رفتاری (CBT) یکی از روشهای مؤثر در درمان GAD است. CBT به بررسی تحریفهای شناختی و نگرشهای نادرست ما به دنیا و خودمان میپردازد. درمانگر به شما کمک میکند تا افکار منفی خودکار که به اضطراب شما دامن میزنند را شناسایی کنید.
دارو درمانی برای اختلال اضطراب فراگیر (GAD)
برای درمان اختلال اضطراب فراگیر، سه نوع دارو معمولاً تجویز میشود. اما باید توجه داشته باشید که مصرف هر یک از این داروها ممکن است با عوارض خاصی همراه باشد. برخی از مهمترین عوارض جانبی ممکن هر یک از داروهای تجویز شده برای اختلال اضطراب فراگیر (GAD) عبارتند از:
عوارض جانبی دارو برای استرس فراگیر | نوع دارو |
سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، بیخوابی، تحریکپذیری | بوسپیرون |
خوابآلودگی، گیجی، وابستگی، اختلال حافظه، مشکلات تعادل | بنزودیازپینها |
تهوع، خوابآلودگی، بیخوابی، افزایش وزن، کاهش میل جنسی، تشدید اضطراب در آغاز درمان | داروهای ضد افسردگی |
احتمال و شدن بروز این عوارض در هر فردی متفاوت بوده و برخی افراد ممکن است هیچ عارضهای را تجربه نکنند. اما با این حال، راهکارهای درمانی دیگری برای استرس فراگیر وجود دارند که مصرف کپسول گیاهی کپسول نرم لاسرین از تکین فارمد https://takinpharmed.com یکی از آنها است. بررسی ها نشان می دهد مصرف این دارو، هیچ عوارض جدی ندارد و حتی می تواند از بروز استرس و اضطراب پیشگیری کند.