
برای ساخت این سبد حصیری زیبا فقط به تعدادی چوب مورد نظر در سایزهای یک اندازه نیاز دارید
حصیربافی یکی از هنرهای اصیل ایرانی است که کاری بسیار زیبا و پرزحمت است. امروز در نیک صالحی میخواهیم آموزش بافت سبد حصیری زیبایی را برای شما عزیزان قرار دهیم که با استفاده از آن می توانید هر وسیله ای را به سلیقه خود درست کنید. با ما همراه باشید و این آموزش را یاد بگیرید
آموزش بافت سبد حصیری در منزل
مراحل بافت سبد حصیری :
ابتدا ورقه هایی از چوب را آماده کنید
۷ تا لایه از چوب ها را با چسب کاغذی روی سطحی به صورت عمودی ثابت نگه دارید
با ورقه های دیگر به صورت افقی و شطرنجی عبود دهید.
این کار را مانند شکل بالا ادامه دهید.
کف سبد آماده شد.
انعطاف پذیری این ورقه ها به این صورت است.
با قرار دادن خط کش ورقه ها را خم کنید خط کش برای باز نشدن کار است.
شطرنجی قرار دادن ورقه ها را ادامه می دهیم ولی با این تفاوت که یک طرف ورقه ها کمتر باشد.
این کار را چند ردیف ادامه می دهیم.
بد نیست درباره تاریخچه حصیر و حصیربافی در ایران بیشتر بدانید
حصیربافی به معنی بافت رشتههای حاصل از الیاف گیاهی به کمک دست یا با استفاده از
ابزارهای سادهی دستی است که منجر به ساخت محصولات مختلفی مانند زیرانداز،
سفرهی حصیری، انواع سبد، انواع ظرف و… میشود.
صنایع دستی
پیش از پیدایش صنایع و ورود ماشینآلات به چرخهی تولید به منظور تولید انبوه کالاها که
با توجه به افزایش جمعیت از ضرورتهای زندگی مدرن بوده، انسان برای تولید ملزومات زندگی
از روشی بسیار ساده استفاده میکرده است. در این روش کالا یا تنها به اتکای هنر و
قوت دست سازنده و با ابزار سادهای برای ضربه زدن، برش، دوخت و… تولید میشده
یا در تولید آن از ماشینهای ساده استفاده میشده است.
امروزه این روشهای تولید که به صنایع دستی مشهور هستند، نه تنها ارزش خود را از دست ندادهاند، بلکه محصولات تولید شده به این روشها ارزش فراوان هنری و اقتصادی دارد. اهمیت ویژهی صنایع دستی در دنیای مدرن امروز سبب شده است تا در تقویم جهانی روز دهم ژوئن بهعنوان روز جهانی صنایع دستی نامگذاری شود.
حصیربافی و تاریخچه آن
یکی از قدیمیترین مصنوعات ساخت بشر حصیر است. حصیربافی بافت رشتههای حاصل از الیاف گیاهی است. نمونههای اندک به دست آمده در بینالنهرین و آفریقا نشان میدهد صاحبان این تمدنها از نی و گیاهان روییده شده در باتلاقهای سفلای بینالنهرین به منظور بافت زیرانداز حصیری استفاده میکردند. البته با توجه به تحقیقات تاریخی انجام شده کاربرد این بافتهی طبیعی چیزی بیشتر از یک زیرانداز ساده بوده است.
با توجه به سیر مراحل زندگی بشر بعد از اتمام دورهی غارنشینی تا زمانی که انسانها یکجانشین شوند، به صورت کوچرو زندگی میکردند. از ضروریات زندگی انسانهای کوچرو قابلیت حمل و نقل و همچنین برپایی آسان سکونتگاه آنها است و حصیر، این ویژگیها را دارد. در واقع پس از غارنشینی، اولین سرپناهها به کمک حصیر ساخته میشدهاند. البته برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد این نخستین زیرانداز بشر، محققین این عرصه با مشکلی بزرگ مواجه هستند. با توجه به از بین رفتن الیاف طبیعی به مرور زمان نمونههای بسیار اندکی برای تحقیق وجود دارد.
حصیربافی در ایران
ایران در کنار کشورهایی مانند ژاپن، کره و مکزیک یکی از شانزده کشور تولیدکنندهی حصیر به شمار میرود. پیشینهی تاریخی این تولیدات در ایران نشان میدهد، استفادهی ایرانیان قدیم از حصیر منحصر به زیرانداز نبوده و در ساخت ظروف نیز از حصیر استفاده میکردند. امروزه نیز ظروف حصیری بر خلاف کاربری اصلی حصیر یعنی زیراندازها، با اقبال بیشتری بین علاقهمندان صنایع دستی مواجه شده است.
روش تولید حصیر و مواد اولیهی آن در مناطق مختلف ایران متفاوت است. در واقع تفاوت در موارد اولیهی مورد نیاز حصیربافی که از تفاوتهای اقلیمی ناشی میشود بر روشهای تولید نیز تاثیرگذار بوده است. در کنار تفاوتهای موجود در تولید حصیر در کشور، فصل مشترک تمامی این روشها همان بافت متشکل از تار و پود است.
از دیگر ویژگیهای حصیر ایرانی، فعالیتهای تزیینی انجام شده در بافت آن است. این تزیینات یا در ساختار بافت وجود دارند یعنی حصیر با بافتهای تزیینی مثلا با تعداد خاص تار یا پود بافته میشود یا در رنگ حصیر. برای ایجاد تفاوت در رنگ حصیر یا از مواد اولیه با رنگ خاص استفاده میکنند یا مواد اولیه را با استفاده از عناصر طبیعی به رنگ دلخواه در میآورند. بهعنوان مثال از چوب سرخرنگ نوعی درخت به نام «بقم» برای تولید رنگ طبیعی استفاده میکنند. رنگ حاصل در شرایط اسیدی به رنگ قرمز و در شرایط قلیایی به رنگ آبی تغییر رنگ میدهد.
زن امروزی و کجارو