در همه خانه ها همیشه چند شلوار لی قدیمی که سوراخ شده اند یا کهنه هستند وجود دارد. بهتر است آنها را دور نریزید و با استفاده از آنها یک اثر هنری زیبا خلق کنید
چهل تیکه دوزی از هنرهای اصیل ایرانی است که در اکثر نقاط کشور زنان هنرمند با استفاده از این هنر کارهای دستی بسیار زیبایی خلق می کنند. از روتختی گرفته تا پادری رومیزی و خیلی چیزهای دیگر. امروز ما میخواهیم دوخت پادری چهل تکه را به شما آموزش دهیم امیدواریم از آن استفاده کنید.
دوخت پادری چهل تکه
پادری ها با وجود کوچک بودن نقش مهمی در چهره اتاق یا خانه ایفا می کند. اغلب با ورود به خانه با آن مواجه می شویم. پادری های موجود در بازار اصولا در رنگها و طرحهای محدودی هستند. ما با روشی خلاقانه طریقه درست کردن یک پادری با جنس جین را به شما آموزش می دهد. پارچه جین، جنسی یکدست و مقاوم دارد و در دسترس همه قرار دارد. پارچه جین در رنگهای مختلف در بازار موجود است هرچند ما به شما پیشنهاد می کنیم از شلوار جینهای قدیمی و از مد افتاده یا آنهایی که دیگر سایز شما نیست استفاده کنید.
برای شروع چند طرح لی در رنگهای مختلف آبی انتخاب کنید.
یک شش ضلعی در اندازه مورد علاقه روی یک کاغذ بکشید و برش دهید.
اگر کمی ابزار خیاطی داشته باشید کار راحتتر می شود. صابون خیاطی برای کشیدن طرح روی پارچه، خط کش، نخ و سوزن و کاتر یا قیچی خیاطی تیز که به راحتی پارچه را ببرد.
در مرحله اول طرح شش ضلعی را روی پارچه قرار داده و شکل آن را روی پارچه بکشید. سپس با کاتر آن را با دقت ببرید.
به ۴۶ الی ۵۰ شش ضلعی یکدست از پارچه های مختلف احتیاج داریم پس همین مرحله را تکرار کنید.
در ردیف اول پنج، شش ضلعی، سپس شش، شش ضلعی بچینید و این کار را تا مرحله ای که ردیف نه، شش ضلعی دارد، ادامه دهید. سپس دوباره تعداد شش ضلعی ها را کم کنید تا به پنج، شش ضلعی برسد. در نهایت دور تا دور کار بریده می شود تا شکل واحدی به پادری داده شود.سعی کنید، هنگام چیدن پارچه ها از رنگهای متنوع استفاده کن.
آموزش مرحله به مرحله دوخت پادری چهل تکه
در مرحله بعد باید ضلع های این شش ضلعی را به یکدیگر بدوزید، برای اینکار ابتدا نقاطی که باید بهم دوخته شوند را با سوزن ته گرد به هم متصل کنید. دقت داشته باشید که به میزان یکسان از هر ضلع شش ضلعی، زیر دوخته شود تا در شکل نهایی آن اختلالی ایجاد نشود و کار نهایی تمیز و مرتب به نظر برسد.
برای راحتی کار، دو تکه پارچه ای که به هم دوخته میشود را پشت و رو، روی هم قرار دهید
و سپس یک ضلع آن را به اندازه یک یا دو میلیمتر به داخل بدوزید.از کناره ها نیز
باید پارچه ها را کمی آزاد بگذارید تا به راحتی با قطعات دیگر دوخته شود.
برای اینکه کار شما تمیزتر و مرتب تر باشد بهتر است بعد از دوختن هر دو تکه به هم آنها را
برگردانده و محل دوخت را اتو بزنید تا صاف و مرتب بایستد.نوبت به دوختن قطعه بعدی می رسد.
برای دوختن شش ضلعی ها به دو تکه دیگر باید با دقت بیشتری عمل کنید تا کار تمیزتری
داشته باشید. نیاز است که از کنار کمی فاصله بگذارید تا بتوانید آن را به تکه بعدی بدوزید.
بعد از هر بار دوختن اتو زدن را فراموش نکنید.این مراحل را با دقت و حوصله تکرار کنید.
دوخت پادری چهل تکه با تیکه های شلوار لی
پس از اینکه تمام تکه ها به هم دوخته شد، پادری هنوز نامنظم است.
باید دور تا دور آن را به طور منظم و یکدست قیچی کنید.
پس از برش قسمت های اضافه، پادری شکلی شبیه به یک بیضی به خود خواهد گرفت.
در مرحله بعد باید برای آن آستر بدوزید تا پادری مستحکم و مرتب باشد.
پارچه ای که به عنوان آستر، پشت پادری می دوزید را پهن کنید (بهتر است پارچه ضخیم تر یا ترجیحا حوله ای انتخاب کنید)،
پادری را روی آن قرار داده و دور تا دور آن را ببرید.
مرحله آخر دوختن پادری به آستر است. می توانید چند میلیمتر از کناره های پادری را
روی پارچه زیر آن قرار داده و بدوزید که دور تا دور کار دوختی زیبا و مرتب داشته باشد.
بد نیست درباره تاریخچه هنر چهل تکه دوزی بیشتر بدانید
چهل تکه دوزی که به آن خاتمی دوزی یا لندره دوزی یا تکه دوزی میگویند.
یکی از صنایع دستی ایران وجهان چهل تکه دوزی است.در چهل تکه دوزی قطعات رنگارنگ پارچه در اندازه های مختلف به یکدیگر دوخته میشوند.از آنجا که تکه های بسیار زیاد پارچه در کنار هم قرار میگیرند به آن چهل تکه میگویند.
جاذبه ی یک اثر چهل تکه در حالت رنگارنگی و تنوعی است که در پارچه های به کار رفته در آن وجود دارد. هر کدام از این پارچه ها و قطعات می توانند حرف ها برای گفتن داشته باشند و چه بسا هر قطعه سرگذشتی پر فراز و نشیب طی کرده تا در نهایت در کنار قطعات دیگر به صورت یک چهل تکه نیازهای مختلفی را تأمین می کند و در موارد مختلف به کار می رود مثل لحاف، رو تختی، (بیشتردر کشورهای مخصوصاً آمریکا) کوسن، پرده و …هر کدام از پارچه ها و قطعات میتوانند حرفی برای گفتن داشته باشند.هر قطعه مراحلی طی کرده تا در نهایت در کنار قطعات دیگر بصورت یک چهل تکه بتواند نیازهای مختلفی را تامین کند.
هنر چهل تکه دوزی
چهل تکه دوزی نیاز به مهارت زیادی دارد، برای انجام این کار پارچه های رنگی را قبل از دوخت کاملاً می شویند تا ازثابت بودن رنگ و شکل آن اطمینان حاصل شود، برای این کار پارچه های پنبه ای بیشترسفارش شده اند. پارچه ها به صورت مربع، مستطیل های ریز و درشت، لوزی، مثلث، بریده می شود و از پشت به وسیله ی کوک های ریز به هم متصل می شوند. نکته ی جالب در این تکنیک این است که با وجود چرخ خیاطی که کار را برای علاقه مندان، آسان می کند تأکید بر این است که این دوخت ها حتماً با دست انجام شوند تا ظرافت ها ضمن کاررعایت شود و از طرف دیگر شکل سنتی این تکنیک حفظ شود.
کافی نت و پژوهشگاه علوم انسانی