خانواده هایی که در منزل خود کودکان اوتیسمی دارند باید وقت و انرژی بیشتری برای کودک خود صرف کنند تا بتوانند آنها را به کودکان همسن خود برسانند
اوتیسم یک نوع اختلال در روند رشدی کودک است که علائم خاصی دارد. این علائم تا قبل از ۳سالگی کودک بروز می کند و والدین با کمی اطلاعات در مورد این بیماری می توانند آن را در کودک خود تشخیص دهند. امروز در نیک صالحی می خواهیم درباره مشکلات تنهایی کودکان اوتیسمی صحبت کنیم.
مشکلات تنهایی کودکان اوتیسمی
جامعه شناخت کافی از بیماریشان ندارد و به همین دلیل دست انجمنهای حمایتی از کمک خیران جامعه کوتاه است. اوتیسم یک اختلال پیچیده و چند وجهی در تکامل ذهن کودکان است و این بیماری دربرگیرنده طیف وسیعی از ناتواناییهایی را شامل میشود که با کاهش قدرت یادگیری و تاخیر رشد و تکامل ذهنی کودک همراه است. در کودک مبتلا، علائم واضح بیماری بهطور معمول در حدود ۳ سالگی بارز میشود. طی دهههای اخیر، تعداد کودکان اوتیسم بسیار بالا رفته و هنوز مشخص نیست دلیل افزایش این رقم تشخیص بهتر و سیستم گزارش دهی کارآمدتر بیماری است یا واقعا تعداد کودکان مبتلا بهطور طبیعی افزایش یافته است.
بچههای بااستعدادی که خانه نشین میشوند
او به مشکل دیگر فرزندش اشاره میکند و میافزاید: بچههای ما به کاردرمانی و گفتار درمانی احتیاج دارند و خیلی از خانوادهها نمیتوانند هزینههای این کلاسها را تامین کنند. برای یک ماه کاردرمانی حدود یکمیلیون و ۵۰۰هزار تومان هزینه میکردیم که در توانمان اصلا نبود و بعد از چند ماه آن را قطع کردیم. بهدلیل گرانی این کلاسها، همسرم خودش این کار را انجام میداد و حالا به آرتروز گردن و شانه مبتلا شده و باید هزینههای فیزیوتراپی همسرم را نیز پرداخت کنیم. از سوی دیگر آینده فرزندمان بسیار نگرانکننده است چون بهدلیل گرانی کلاسهای آموزشی و کاردرمانی مجبور هستند در خانه باشند. فرزند من معرق کار میکند و استعدادهای زیاد دارد، ولی نمیتوانیم آنها را به کلاسهای مخصوصشان بفرستیم.
مشکلات اصلی کودکان اوتیسمی
تحریمها مردم بیدفاع را هدف گرفته
چند روز پیش اولین جشنواره شناخت اوتیسم و درک تفاوتها به همت بنیاد بیماریهای خاص و مجموعه تاریخی فرهنگی نیاوران در محل این کاخ موزه برگزار شد. در حاشیه این مراسم رئیس بنیاد امور بیماریهای خاص درباره مشکلات بیماران اوتیسمی میگوید: دنیا ما را تحریم کرده و آمریکا و همپیمانانش مدعی هستند که دارو تحریم نیست، البته این صحبت تا حدودی درست است، اما وقتی نتوانیم با انتقال ارز، دارو یا ماده اولیه آن را تهیه کنیم و شرکتهای خارجی تا ارز را دریافت نکنند به ما دارو نمیدهند، کشور دچار مشکل میشود و تفاوتی با تحریم مستقیم دارو ندارد.
او همچنین معتقد است که مشکل اصلی بیماران اوتیسم کمبود فضای آموزش است و در ادامه خاطرنشان میکند: مشکل آموزش و کاردرمانی بیماران اوتیسمی به تحریمها ارتباطی ندارد و باید دولت با همکاری سازمان بهزیستی، وزارت بهداشت و آموزش و پرورش این مشکل مردم را برطرف کنند.
کمبود سرانه شادی در خانوادههای اوتیسم
رئیس بنیاد امور بیماریهای خاص در ادامه میافزاید: کودکان اوتیسمی در آینده میتوانند افراد موثری برای جامعه باشند، به شرط آنکه آموزش آنها شرایط عادی خود را طی و مدارس دولتی در کشور افزایش پیدا کند. طبق آمارهای جهانی یکدرصد از جمعیت هر جامعهای مبتلا به اختلالات اوتیسم هستند، ولی طبق آمار کشوری امکاناتی که در اختیار این بیماران گذاشته میشود بیشتر از چهارهزار نفر نیست و نشان میدهد که بالای ۹۷درصد جامعه ما که دارای این اختلالات هستند نمیتوانند از امکانات آموزشی بیماران اوتیسم استفاده کنند و باید در این زمینه هزینههای بالا بپردازند، در صورتی که این آموزشها باید برای خانوادهها رایگان باشد.
خوب است چند روش شناسایی بیماری اوتیسم در نوزادان را بدانید
بیماری اوتیسم یکی از بیماریهای شایع و بدون درمان قاطع در عصر حاضر است که کودک مبتلا به این بیماری در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکل است، همچنین امکان عقب ماندگی جسمی و ذهنی، مشکل دریادگیری، گفتار، ضعف بینایی و شنوایی نیز از دیگر عارضههای جانبی این بیماری مغزی است.
پژوهشها نشان میدهند نحوه ارتباط سلولهای عصبی در مغز کودک مبتلا به اوتیسم با کودکان سالم
متفاوت است و این سبب ناتوانی آنها در انجام فعالیتهای روزمره و تجزیه تحلیل رویدادها میشود.
کارشناسان عقیده دارند هرچه زمان شناسایی بیماری از بدو تولد سریعتر باشد بهتر میتوان
به کودک کمک کرد تا زندگی بهتری در اجتماع داشته باشد.
پژوهشها نشان میدهند ابتلا به اوتیسم و بیماریهای طیف آن (ASD) از جمله سندرم اسپرگر از
دوران جنینی رخ میدهد و با بررسی دقیق حالتهای نوزاد میتوان تا قبل از یک سالگی بیماری را شناسایی کرد.
ازجمله روشهای شناسایی این بیماری درنوزادان میتوان موارد زیر را نام برد و لازم است تمامی والدین
در کنار مشاهده رشد نوزاد و عملکرد طبیعی اعضای بدن، کودک خود را از نظر امکان ابتلا به اوتیسم
مورد بررسی قرار دهند.
نشانه یک
نوزادان به شادی معروف هستند و معمولاً اولین لبخند آنها در زمان سه ماهگی رخ میدهد و در هفت ماهگی
در برابر صدای شادی، شنیدن اسم خودشان، دیدن اسباب بازی و پدر ومادر واطرافیان لبخند میزنند وابرازشادی میکنند.
اگر نوزاد شما چهره بی تفاوتی دارد و نسبت به صدای شما واکنشی نشان نمیدهد احتمال اوتیسم وجود دارد.
چند روش شناسایی بیماری اوتیسم
نشانه دو
قدرت بینایی کودک در یک سالگی کامل میشود، اما از بدو تولد میتواند اشیا و افراد را به شکل خاکستری و غیر واضح مشاهده کند و به تدریج دریک سالگی محیط اطراف خود را کاملاً رنگی و واضح میبیند.
همچنین نوزاد از سه ماهگی به حرکت افراد و اشیا در اطراف خود واکنش نشان میدهد و آنها را تعقیب میکند. اگر نوزاد با حرکت چشمان خود شما را تعقیب نمیکند و نسبت به سروصدا، دگرگونی نور و اشیایی که درمقابل چهره اش قرار میگیرند بی تفاوت است با پزشک مشاوره انجام دهید.
نشانه سه
در۹ ماهگی نوزاد با ادای کلماتی سعی میکند با والدین و اطرافیان خود ارتباط برقرار کند و زبان مادری
خود را میآموزد، چنانچه نوزاد شما همچنان ساکت است و تمایلی به سخن گفتن ندارد و زمانی که
با او گفت: وگو میکنید تنها به شما نگاه میکند زنگ خطر ابتلا به اوتیسم وجود دارد.
کودک سالم پس از چندی سرانجام موفق به ادای کلمه مامان و بابا میشود و کلمههای دیگر را
نیز به تدریج میآموزد، اما نوزاد مبتلا به اوتیسم کلمههایی نامفهوم میگوید.
تا دوسالگی بیشتر کودکان توانایی ترکیب کلمهها با یکدیگر و بیان جمله ساده را دارند،
اما کودک مبتلا به اوتیسم نمیتواند به خوبی جمله بسازد.
نشانه های بیماری اوتیسم
نشانه چهار
نوزادان ازهفت ماهگی به بازی کردن علاقه مند میشوند و تمایل به بازی با اسباب بازیها و حتی سایر کودکان دارند، اما کودک مبتلا به اوتیسم تمایلی به بازی با اسباب بازی ندارد و با کودکان ارتباط برقرار نمیکند. او درچیدمان اسباب بازیها روش خاص و عجیبی دارد و معمولاً دوست دارد به تنهایی بازی کند.
میتوانید میزان واکنش او به محیط اطراف را با یک آزمایش ساده بررسی کنید. یک عروسک به او بدهید و پس از مدتی عروسک را از او بگیرید، بررسی کنید که آیا گریه میکند، آیا مسیر دور شدن عروسک رانگاه میکند، اگر عروسک را دوباره به او بدهید تمایل به بازی دارد و عروسک را در دست میگیرد.
نشانه پنجم
مبتلایان به اختلال طیف اوتیسم معمولاً دارای یک سری حرکتهای تکراری مانند چرخاندن دست ها، چرخیدن به دور خود و به طور کلی حرکتهای غیر طبیعی هستند، درصورتی که فرزند خردسال شما دارای تیکهای حرکتی غیر طبیعی است احتمال ابتلا به اوتیسم وجود دارد.
۵۵آنلاین و باشگاه خبرنگاران