از مناطق دیدنی فردوس می توان به حمام و آب انبار کوشک،کوشک باغ حاجی آباد و قلعه حسن آباد اشاره نمود.
شهر فردوس یکی از شهرهای کهن در استان خراسان جنوبی و در فاصله ۱۹۵ کیلومتری بیرجند یعنی مرکز استان قرار دارد این شهر تا سال ۱۳۰۸ به نام تون شناخته می شد.شهر فردوس با داشتن آثار تاریخی، باغات پسته و مزارع پنبه مقصدی جذاب برای گردشگران محسوب می شود اگر قصد سفر به فردوس را دارید بد نیست همراه با Niksalehi شوید تا با مناطق دیدنی فردوس آشنا شوید.
مناطق دیدنی فردوس
شهر تاریخی تون
شهر تاریخی تون، یک شهر تاریخی با قدمتی مربوط به دورهی اشکانیان است.
آثار بهجا مانده از این شهر تاریخی، در بخش جنوب غربی شهر فردوس واقع شده است.
شهر تاریخی تون دربردارندهٔ چندین اثر تاریخی است که از آن جمله میتوان به مسجد جامع تون، مدرسه علمیه علیا،
مجموعه تاریخی کوشک، حمام سردشت و محله سردشت، حمام خیروز، حمام جهانیار،
حوضانبار و مسجد سیدی و امامزاده محمد و ابراهیم اشاره کرد.در شهر تاریخی تون تعداد ۳۵ اثر در فهرست آثار ملی کشور ثبت و علاوه بر این تعداد ۲۰ اثر تاریخی دیگر نیز شناسایی شده است.
مسجد کوشک
مسجد کوشک در ابتدای دروازه قاین شهر تاریخی تون به عنوان قدیمیترین
مسجد خراسان جنوبی یکی از آثار تاریخی شهر تون و از مناطق دیدنی فردوس است که معماری آن شباهت زیادی به معماری دوران ساسانی و حتی دوران قبل از اسلام دارد.بر اساس شواهد معماری موجود و یافته های باستان شناسی
و با توجه به شکل مسجد، تاریخ این بنا به دوره ساسانی بر می گردد و معماری آن از خشت
و گل است و دارای لایه های گچ کاری متعددی است و اولین لایه، مربوط به دوره سلجوقی است
آبگرم معدنی فردوس
آبگرم معدنی فردوس، یک چشمه آبگرم با خواص درمانی است که در فاصله
حدود ۲۰ کیلومتری شمال شهر فردوس و در حاشیه مسیر ارتباطی فردوس به بجستان و قبل از روستای برون واقع شده است. این آبگرم طبیعی، به دلیل داشتن خواص درمانی، هر ساله پذیرای شمار زیادی
از گردشگران داخلی و خارجی است. آبگرم معدنی فردوس در حال حاضر مجهز به دو استخر آب درمانی (زنانه و مردانه)، وانهای خصوصی، سوئیتهای اقامتی با تمام امکانات و در مجموع ۲۰۶ تخت اقامتی،
اتاقهای ارزانقیمت، رستوران، فروشگاه، شهربازی، فضاهای ورزشی و تفریحی است.
قنات تاریخی بلده فردوس
قنات تاریخی بلده فردوس خراسان جنوبی با قدمت مربوط به دوره ساسانی
در برگیرنده ۱۶ قنات، ۲ چشمه و مقداری آبهای سرگردان است. این قنات، یک منظومه کامل تاریخی از استحصال آب است نه تنها بخش عمده ای از زمین های کشاورزی نزدیک شهر فردوس را آبیاری می کند
بلکه پس از پیمودن ۴۵ کیلومتر، بیش از دو هزار و ۳۸۲ هکتار از زمین های کشاورزی
فردوس را سیراب می کند. قنات بلده دارای ۱۵ مادر چاه و چهار دهنه چشمه است
که استحصال آب از آن با روش ترکیبی صورت می گیرد. این قنات از مناطق دیدنی فردوس است.
سنگ سوراخ از مناطق دیدنی فردوس
در بالای کوهی بزرگ در شهر فردوس، حفرهای بزرگ ایجاد شده است.
این حفره که چیزی در حدود ۲۰ متر قطر دارد، کاملاً طبیعی است و دخالت های
انسانی در ایجاد آن نقشی نداشته است. در واقع فرسایشهای آبی در سنگهای
آهکی سبب پیدایش این حفرۀ بزرگ بودهاند. این کوه با حفرۀ بزرگش در فاصله ۳۵ کیلومتری غرب شهر فردوس قرار دارد.
حمام های تاریخی
شهر باستانی تون چندین حمام دارد که عباتند از: حمام های جهانیار، خیروز، سردشت، کوشک و زال. هر یک از این حمام ها به سبک و سیاق تمام حمام های ایرانی شامل سربینه، گرمینه، خزینه، هیزم دان و… است. اغلب حمام ها یادگار دوران حکومت صفوی است و در زیرزمین قرار گرفته اند تا بتوان تعادل دمایی را حفظ کرد. در این میان گنبدهای این حمام ها بر کف زمین قرار داشته و نورگیرهایی نیز وظیفه تامین روشنایی حمام را بر عهده داشته است. حمام ها تزیینات خاصی ندارند و تها با آجرکاری کمی آراسته شده اند. در این میان اما حمام خیروز بازسازی شده و حالا به عنوان موزه مردم شناسی مورد استفاده و بازدید قرار می گیرد.
امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم
امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم دو تن از نوادگان امام موسی (ع)
هستند که در محوطه شهر تاریخی تون و در حد فاصل محله های میدان و سادات مدفون هستند و از مناطق دیدنی فردوس می باشند.
در خصوص قدمت این بنا، با توجه به شواهد معماری بنا نظیر گنبد دو پوسته
و تزئینات نقاشی آن احتمال ساخت آن در دوره تیموری وجود دارد و در دوره های
مختلف الحاقاتی به بنا افزوده شده است. از شاخصه های معماری این بنا، گنبد با تزئینات
زیبای کاشیکاری می باشد.
این بنا در اصطلاح مردم به مزار معروف می باشد و درگذشته در گوشه ی
غربی راسته بازار تون قرار گرفته بود. بر روی در چوبی و منبت کاری شده ی
آن تاریخ ۹۸۴ دیده می شود. آندره گدار در کتاب آثار ایران این بنا را مربوط به عهد
تیموریان دانسته است. و در جای دیگر معتقد است بقعه در زمان اسماعیل صفوی بنا شده و در سلطنت شاه عباس مرمت و نقاشی شده است.
موزه مردم شناسی فردوس
موزه مردم شناسی فردوس شامل دو بخش «آداب و رسوم حمام» و «مشاغل سنتی»
شهر قدیم فردوس میباشد که از جمله بخشهای موزه میتوان به مشاغل آهنگری، نمد مالی، خراطی، دلاکی و… اشاره نمود که در هر بخش با توضیحاتی به معرفی آن پرداخته شده است. از دیگر بخشهای موزه می توان اتاق نشیمن خانه، مطبخ خانه و نگارخانه را نام برد.
مسجد جامع تون
یک بنای تاریخی دیگر در شهری که به واسطه همسایگی اش با کویر بناهایش همه از جنس خشت و خاک است. در جنوب غربی شهر فردوس فعلی محوطه باستانی شهر تون سابق قرار دارد و مسجد جامع تون نیز در همین محوطه قرار دارد. مسجدی دو ایوانه که جزو معدود مساجدی است که به سبک خراسانی معماری شده است. بنای اولیه مسجد با مقایسه معماری و تزیینات بنا متعلق به دوره سلجوقیان است که بر اثر زلزله ای مهیب آسیب دید اما ایوانی مشهور به ایوان قبله و دو شبستان آن سالم باقی ماند. بخش های آسیب دیده در زمان صفویه بازسازی شد و یک شبستان هم در زمان قاجار به این مسجد اضافه می شود.
کویر پلند
کویر معروف به دم یوز در ۵۰ کیلومتری غرب شهر فردوس کویری بکر وجود دارد که دارای گونه های جانوری فراوان، تپه های ماسه ای به شکل یوزپلنگ معروف به دم یوز و هم چنین هم جواری اثر طبیعی سنگ سوراخ فردوس از قابلیت های این کویر است.دهکده گردشگری، تفریحی روستای پلند در جوار این کویر واقع شده است. اقامتگاه بومگردی، سفره خانه سنتی، اجرای موسیقی زنده، پخت نان محلی، سافاری، زیپ لاین و … از خدمات و تجهیزات این دهکده گردشگری می باشد
مدرسه علیا
نام بانی مدرسه علیا، میر علی بیک است و در اواخر دوره صفویه در فردوس آن را بنا کرده است. تا پیش از زلزله، این مکان مورد استفاده طلاب بود. معماری این مدرسه در نوع خود کمنظیر و نمای ورودی آن بسیار زیبا است. مدرسه دارای چهار ایوان است و در سه ضلع آن نیز حجرههای طلاب ساخته شدهاند.
قلعه کوه فردوس
این قلعه از نظر وسعت و نقشه یکی از مهمترین قلعه های اسماعیلی در منطقه قهستان است. قلعه در شش سطح و به صورت پلکانی بر کوهی در جنوب فردوس بنا شده است. پلان چهار ایوانی موجود در شاه نشین قلعه و فضاهای مسکونی آن از زیباترین بخش های این قلعه می باشد. قلعه از سه طرف به پرتگاه منتهی می گردد و تنها راه دسترسی به قلعه از طریق تنگه جنوب غربی کوه که شیب کمتری دارد امکان پذیر می باشد.این قلعه زمانی که پابرجا بوده دارای دو دیوار و حصار تو در تو و چند برج دیده بانی بوده که بر روی دیوارها و برج ها حفره های تیرکش قرار داشته است. ارتفاع برج های قلعه به حدود ۵ متر می رسد که با سنگ لاشه و ملات گچ بنا شده است.
تاپ توریست -تاپ تراول -میزبون-ایران هتل آنلاین -سیران