در این مقاله با مرکز اخترشناسی ابن صلاح همدانی بیشتر آشنا می شوید. این رصدخانه توسط شهرداری همدان در سال ۱۳۸۲بنا شده است. به کمک این رصدخانه دیدن ستارگان و دیگر اجرام آسمانی برای همه ما شگفتانگیز و لذتبخش خواهد بود.
رصدخانه ابن صلاح همدانی یکی از جاذبه های گردشگری همدان به شمار می رود. با کمک این رصدخانه میتوان تجربهای شگفتانگیز از ستارگان داشت و از آن لذت برد. . این رصدخانه در شمال شرق شهر همدان واقع شده است. همهی ما عاشق ستارهها و گشتن میان کهکشانها هستیم. با ما همراه باشید.
رصدخانه ابن صلاح همدانی
سفر به آسمان و ماجراجویی در دل کهکشان بیپایان، رویایی است که بشر از ابتدا تاکنون داشته است. به کمک تجهیزات پیشرفتهای که در سالهای گذشته ساخته شده، این رویا اکنون محقق شده است و هر انسانی در هر نقطهای از جهان میتواند کهکشان و ستارهها را مشاهده کند. رصدخانه ابن صلاح همدانی یکی از جاهایی است که این تجهیزات پیشرفته در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند تا گردشگران بتوانند زیباییهای آسمان را کشف کنند.
رصدخانه ابن صلاح همدانی یکی از پروژههای شهرداری همدان است که در سال ۱۳۸۲ به صورت رسمی به بهرهبرداری رسیده است. این مرکز اکنون زیر نظر معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری این شهر به فعالیت خود ادامه میدهد. این رصدخانه اکنون با دو گنبد آسماننما در حال فعالیت است و احتمال اینکه در آینده به تعداد آنها اضافه شود نیز وجود دارد. قطر درونی و بیرونی این گنبدها به ترتیب ۴٫۵ و ۶ متر است و به جدیدترین تجهیزات الکترونیکی مجهز شده است.
در رصدخانه ابن صلاح همدانی دو تلسکوپ وجود دارد که یکی از نوع ثابت و دیگری از نوع چرخشی است. هر کدام از این تلسکوپها میتواند تجربه متفاوتی را برای شما به همراه داشته باشد. به همین خاطر پیشنهاد میکنیم که آسمان را از لنز هر دو تلسکوپ مشاهده کنید.
آدرس رصدخانه ابن صلاح همدانی
مرکز اخترشناسی ابن صلاح همدانی بر روی تپهای در بوستان حاج عنایت قرار گرفته است. اگر قصد دارید که از اتوبوسهای عمومی برای دسترسی به این رصدخانه استفاده کنید، بهترین راه این است که در ایستگاه میدان سفیر امید پیاده شوید. این ایستگاه دقیقا جلوی پارک حاج عنایت قرار گرفته و با چند دقیقه پیادهروی در میان پارک میتوانید خود را به رصدخانه برسانید
برای آن دسته از افرادی که قصد دارند با خودروی خودشان به رصدخانه ابن صلاح همدانی بروند، بهترین راه این است که خود را به خیابان صدف یا بلوار صدر برسانند و ماشین خود را در نزدیکی بوستان حاج عنایت پارک کنند. برای آنکه بتوانید به خیابانهای نامبردهشده برسید، ما لوکیشن دقیق این مرکز اخترشناسی را برای شما قرار دادهایم که میتوانید از آن برای مسیریابی استفاده کنید.
جاذبه های اطراف رصدخانه ابن صلاح همدانی
مطمئنا این رصدخانه مقصد آخر گردشگران در شهر همدان نیست. جاذبههای بسیار زیادی در این شهر وجود دارند که چشمانتظار شما هستند. در لیست پایین میتوانید برخی از مهمترین دیدنیهای این شهر که در نزدیکی رصدخانه ابن صلاح همدانی قرار گرفتهاند را مشاهده کنید.
برج قربان: یکی از برجهای تاریخی این شهر است که با معماری و قدمت تاریخی خود نظرهای بسیار زیادی را به سمت خود جلب کرده است. برج قربان در فاصله ۲٫۴ کیلومتری از این مکان قرار گرفته است.
غار علیصدر: یکی از زیباترین غارهای موجود در ایران است که میتواند یک روز کامل شما را درگیر خود کند. این غار با رصدخانه ابن صلاح همدانی ۷۵٫۴ کیلومتر فاصله دارد.
روستای ورکانه: این روستا با تمام روستاهایی که در ایران دیدهای یک فرق بزرگ دارد؛ آن هم این است که همه خانهها، کوچهها، مغازهها و دیوارها از سنگ ساخته شده است. روستای ورکانه با نام روستای صخرهای نیز شناخته میشود و در فاصله ۲۵٫۹ کیلومتری از مرکز اخترشناسی ابن صلاح همدانی قرار گرفته است.
رصدخانه ابن صلاح همدانی یا مرکز اخترشناسی ابن صلاح همدانی بر فراز تپهٔ حاج عنایت در شمال شرقی همدان قرار دارد. این رصدخانه توسط شهرداری همدان در سال ۱۳۸۲ شمسی راهاندازی و توسط معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری همدان اداره میشود.
بنای مذکور در حدود ۶۸۶ مترمربع زیر بنا دارد که با در نظر گرفتن سایر قسمتهای جانبی تا ۸۰۰ مترمربع میرسد. سینهکشیهای تپه بهطور کامل خیابانکشی و جدولبندی است و از فضای سبزی چند هکتاری به نام بوستان تپه حاج عنایت پوشیده شدهاست. مرکز در حال حاضر مجهز به دو گنبد آسماننما با تجهیزات کامل الکترونیکی پیشرفته است. گنبدها با قطر بیرونی ۶ متر و قطر داخلی ۴ و نیم متر دارای دو تلسکوپ ثابت و گردان است
امکانات رصدخانه ابن صلاح همدانی
امروزه، این رصدخانه دو گنبد آسماننما دارد که با تجهیزات الکترونیکی مدرن مجهز شده است. در این رصدخانه، دو تلسکوپ وجود دارد که یکی ۶ و دیگری ۸ اینچ و یکی از انها ثابت و دیگری قابلیت چرخش دارد. شما میتوانید با استفاده از هر دوی آنان دو دید متفاوت و شگفتانگیزی از ستارگان داشته باشید و تجربه شگرفی را کسب کنید. از جمله تجهیزاتی که در این رصدخانه مورد استفاده قرار میگیرد:
جستجوگر آسمان ( Sky seeker یا Sky sensor)
دوربین عکسبرداری از اجرام آسمانی ( Celestial camera )
تجهیزات سمعی و بصری
سالن کنفرانس حدودا ۱۰۰ نفره
کارگاه
تاریکخانه
تفاوت رصدخانه ابن صلاح و رصد خانه مراغه
رصدخانه ابن صلاح، همانطور که گفته شد در سال ۱۳۸۲ تاسیس شد، اما رصدخانه مراغه در سال ۶۷۵ قمری، به عنوان اولین رصدخانه ایران بنیانگذاری شد. این بنا، تاریخی بسیار کهنتر را پشت سر خود دارد که با نظر خواجه نصیرالدین طوسی و به دستور هلاکو خان تاسیس شد. رصدخانه مراغه نسبت به رصدخانه ابن صلاح، وسعت بسیار زیادی دارد. در واقع دو بنای دیگر نیز در کنار آن وجود دارد. امروزه از یکی به عنوان استراحتگاه و دیگری به عنوان کتابخانه مورد استفاده قرار میگرفتند.
چرا نام این رصدخانه را ابن صلاح گذاشتند؟
به طور کلی اگر بخواهیم بگوییم، این رصدخانه به نام دانشمند مشهور همدانی یعنی ابوالفتوح احمدبن محمدبن نجم الدین همدانی ملقب به ابن صلاح همدانی نامگذاری شد. این دانشمند، در قرن ششم چشم به جهان گشود. ابن صلاح برای کسب علم به سوی بغداد رفت و زیر نظر ریاضیدان، شاعر و طبیب بزرگ ابوالحکم مغربی شاگردی کرد و مشغول کسب علم شد. سر انجام در سال ۵۴۸ هجری دیده از جهان فروبست و در قبرستان صوفیان واقع در دمشق به خاک سپرده شد.
گردشی تاپ، ویکی پدیا، گنجنامه