اورامان روستایی در بخش اورامان شهرستان سروآباد در استان کردستان است. این روستا که یکی از محبوبترین جاهای دیدنی کردستان بهشمار میآید، مجموعهای از جاذبههای گردشگری طبیعی، تاریخی و مذهبی کردستان به شمار میرود. با ما همراه باشید.
اورامانات کردستان یکی از محبوبترین جاهای دیدنی کردستان بهشمار میآید، مردم آن از قوم گوران هستند و به گویش هورامی یکی از شاخههای زبان گورانی سخن میگویند.
واژه اورامان یا هورامان از دو بخش اهورا و مان به معنی خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده است. با ما همراه باشید.
اورامانات کردستان
اورامان یا ههورامان (به لاتین: Hewraman) نام منطقهای کوهستانی در غرب ایران و شرق عراق است که مردم آن از قوم گوران هستند و به گویش هورامی یکی از شاخههای زبان گورانی سخن میگویند.
پیشینه سکونت در این منطقه به پیش از تاریخ برمیگردد که کشف قبالههای اورامان وجود حاکمیت آشوریان، مادها، هخامنشیان و یونانیان را تأیید کرده است. کهنترین نشانههای سکونت انسان در بررسیها و کاوشهای باستانشناسی در دور و بر روستای هجیج یافت شده و مربوط به دوران پارینهسنگی است که برپایه گزارش باستانشناسان بیش از ۴۰ هزار سال تا نزدیک ۱۲هزار سال پیشینه دارند. معماری پلکانی اورامان تخت و خانههای دیدنی آن، روستا را بهشکل هرمگونه درآورده است که در راس این هرم قلعهای باستانی قرار دارد.
منطقه اورامانات منطقهای فرهنگی در غرب کشور میان دو استان کردستان و کرمانشاه بنا شده که دارای کوهها و رودهای خروشان است. وجود این عوامل طبیعی درههایی را شکل داده که ساکنان اورامانات، هزاران سال در سروکار با طبیعت زندگی کرده و این سروکار را میتوان در باغهای پلکانی، معماری پلکانی زندگی هوار نشینی (کوچ گاههای موقت)، جشنها و آیینهای اصیل، صنایعدستی بیهمتا و… مشاهده کرد.
گروهی از مردان هورامی با لباس کردی در هورامان
اورامانات کردستان این گستره شامل بیش از ۷۰۰ روستا، شهر و شهرستان از جمله سروآباد، قسمتی از سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستان پاوه در استان کرمانشاه و همچنین بخشی از آن مربوط به استان حلبچه در کشور عراق است. اورامانات بیست و ششمین اثر جهانی از ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. پیش از این «منظر فرهنگی بم» و «منظر فرهنگی میمند» در این فهرست جایداده شده بودند.
نام
نام «اورامان» از دو بخش آور (آتش) و مان (مکان، سرزمین) ساخته شده و به معنی سرزمین آتش است.همچنین گفته شده اورامان نام یکی از سرزمین های دینی زرتشت است و به خاطر گرایش مردم این منطقه به این دین در گذشته به این نام خوانده شده است.
آبوهوا و پوششگیاهی اورامانات کردستان
آبوهوای منطقه اورامان کوهستانی است سرانجام در زمستان در منطقه اورامان شاهد برف سهمگینی هستیم که در برخی مکانها مانند گردنه ژالانه، این برف به ۲ تا ۳ متر میرسد. چشمهها و چراگاههای بسیاری دارد. در دامنه کوههای اورامان باغهای زیبایی وجود دارد که سبب شده دامداری در کنار باغداری پیشه اصلی مردم شهر باشد.
هزینه و زمان پیشنهادی بازدید اورامانات کردستان
برای بازدید از روستای اورامانات کردستان هزینه ای دریافت نمی شود و ۲۴ ساعته می توان از این روستا بازدید نمود. اگر از سنندج یا مریوان حرکت کنید می توانید یک روزه از اورامان تخت بازدید کنید.
نحوه دسترسی به روستای اورامانات کردستان
روستای اورامانات کردستان با مریوان ۷۵ کیلومتر فاصله دارد و در قسمت جنوب شرقی آن قرار گرفته است. اگر از مریوان حدود نیم ساعت به سمت سنندج برانید به سه راهی معروف حزب الله خواهید رسید. از اینجا باید به سمت روستای اورامان تخت بپیچید. جاده اورامان در دامنه کوههای زیبا ایجاد شده است.
معماری
معماری پلکانی اورامان تخت و خانههای دیدنی آن، روستا را بهشکل هرمگونه درآورده است که در راس این هرم قلعهای باستانی قرار دارد. معماری پلکانی این خانهها باعث شده است تا به روستای هزار ماسوله مشهور شود و به شکلی است که حیاط هر خانه پشتبام خانهای دیگر است. معماری اورامانات و سرسبزی این منطقه کوهستانی رؤیایی، گویی پلههایی بهسمت بهشت را تصویر میکند.
یک روستای تیپیک در اورامان با معماری پلهای
اورامانات کردستان این منطقه بیشتر کوهستانی و دارای درههای پرپیچ و خم و عمیق و رودبارهای بی شمار است. از مجموع آب این چشمهها و رودبارها دو رودخانه سیروان و لیله پایهریزی میشوند که در نقطهای به نام دروله در نزدیکی مرز ایران و عراق به هم میپیوندند. از میان این چشمهها میتوان چشمه بل را نام برد که با دبی ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ لیتر در ثانیه پرآبترین آنهاست و به سیروان میریزد و از سویی رودی که از آن پایهریزی میشود کوتاهترین رود جهان است.
هر چند که بخش بزرگی از منطقه اورامان (هورامان) از کوههای بلند و پربرف ساخته میشود. اما در ارتفاعات پائینتر و در دامنه همین کوهها جنگلهای متراکم کم و بیش وسیعی وجود دارند. پوشش جنگلی این ناحیه همچون پوشش عمومی رشتهکوه زاگرس بیشتر از درختان بلوط است. درختان دیگری مانند گلابیوحشی و زالزالک نیز به تعداد چشمگیری یافت میشود. این جنگلها از دیرباز تأمینکننده سوخت زمستانی اهالی منطقه بودهاند.
بخش بزرگی از اورامان در استان کرمانشاه و کردستان و بخش کوچکتری در حلبچه در خاک عراق واقع است. از مناطق مهم شهری آن نیز میتوان به پاوه، نوسود، نودشه، بیاره و حلبچه اشاره کرد، که البته در شهرهایی نظیر سنندج، کرمانشاه، و تهران نیز از طریق مهاجرت مردم هورامی زبان ساکن شدهاند.[نیازمند منبع] هورامان روی هم رفته خود به چند بخش تقسیم میشود که عبارت اند از هورامان لهون، هورامان تخت و ژاورو.
آب و هوای روستای اورامانات کردستان
برای اینکه آبوهوای روستای اورامانات دستتان بیاید که چطور است، اول از هر چیزی یادتان باشد با آبوهوایی کوهستانی سروکار دارید. منظورم از آبوهوای کوهستانی این است که سرمای هوا در این روستا فقط مخصوص فصل زمستان و پاییز نیست و گاهی ممکن است کشدار شود و به فصل بهار هم برسد.
برای لذتبردن از آبوهوای خوش اورامانات پیشنهاد میکنم روزهای آخر بهار و اول تابستان به این منطقه بروید، چه سرمایی باشید و چه گرمایی فرقی نمیکند، هوای معتدلِ این روزها برایتان خوشایند است.
ویکی پدیا، علی بابا،سفرمارکت