مسجد نصیرالملک یکی از مساجد قدیمی شیراز است که در نزدیکی امامزاده شاه چراغ قرار گرفته است. آنچه در این بنا بسیار به چشم میآید، استفاده از کاشیهای صورتی رنگ است و همین مساله باعث شده تا نام مسجد صورتی را به آن بدهند. این آثار باستانی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد نصیر الملک شیراز یا مسجد صورتی نام دارد که بهدست حسنعلیخان نصیرالملک ساخته شد. از مشهورترین دیدنی های شیراز مسجد نصیر الملک است. از ویژگی های خاص این مجموعه عکس با شیشههای رنگیاش می باشد. این آثار باستانی از نظر کاشیکاری و مقرنس کاری از زیباترین مساجد ایران است.
مسجد نصیر الملک شیراز
یکی از مساجد قدیمی شیراز است. این مسجد در محله گود عربان که در قدیم به محله اسحق بیگ معروف بوده واقع در جنوب خیابان لطفعلیخان زند و در نزدیکی حرم شاهچراغ و در تاریخ ۱۲۹۴ه.ق آغاز و در تاریخ ۱۳۰۵ه.ق به پایان رسانید که به معماری میرزا رضا کاشی گر و حاج محمد حسن معمار ساخته شدهاست.
این اثر در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۵۸ ه.ش با شمارهٔ ثبت ۳۹۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. درست در روبروی مسجد نصیرالملک کوچهٔ نصیرنظام قرار دارد که به گذر نصیرنظام معروف است. نصیرنظام از سرداران نظامی دوران قاجار میباشد که در این گذر سکونت داشته و گاهیً خانهٔ نصیرنظام را با مسجد نصیرالملک اشتباه میگیرند.
تاریخچه مسجد نصیرالملک شیراز
نخستین خشت بنای مسجد نصیرالملک شیراز در سال ۱۲۹۳ و به دستور حاکم وقت فارس، میرزا حسن علی خان (که به نصیرالملک شهرت دارد) نهاده شد. میرزا حسن علی خان همانند بسیاری از حاکمان آن زمان، میخواست پیش از مرگش اثری ماندگار از خود به یادگار گذارد که نام او را برای همیشه در تاریخ کشورمان زنده نگه دارد. به همین منظور به دو تن از معماران برجسته و صاحب نام ایرانی دستور داد که در ساخت مسجدی شکوهمند با یکدیگر همکاری کرده و اثری جاودانه خلق کنند.
این دو معمار که به میرزا رضا کاشی گر و حاج محمد حسن معمار شهرت داشتند، در ساخت بنای مسجد نصیرالملک شیراز از هیچ کوششی دریغ نکردند و پس از ۱۲ سال کار و تلاش، این اثر ارزشمند هنری و تاریخی را آفریدند. با وجود اینکه مسجد نصیرالملک شیراز در آن زمان (سال ۱۳۰۴ ) از تمام مساجد شیراز زیباتر بود، اما چیزی کم داشت؛ چیزی که این مسجد را از سایر مساجد کشورمان متفاوت سازد و در آن روح و جان هنر اصیل ایرانی را بدمد.
آشنایی با مسجد نصیرالملک | مسجد صورتی ایران
مسجد نصیرالملک نام یکی از دیدنیهای پرآوازه شهر شیراز است که در محلهای قدیمی به نام گود عربان قرار دارد. این شاهکار معماری ایرانی-اسلامی در همان ابتدا شما را محو تماشای خود میکند؛ همین که به در چوبی آن میرسید چشمتان به کاشیکاری گل سرخ، گل زنبق شیراز و مقرنسها میافتد و در همان ثانیههای اول عاشق این مسجد میشوید. آنچه در این بنا بسیار به چشم میآید، استفاده از کاشیهای صورتی رنگ است و همین مساله باعث شده تا لقب مسجد صورتی را به آن بدهند.
پس از عبور از هشتی و ورود به حیاط چهارگوش، همه چیز همانند دیگر مساجد ایران به نظر میرسد؛ طرحهای زیبای کاشیکاری، حوض مستطیل شکل میان حیاط و … همه و همه چیزهاییاند که در اکثر مساجد تاریخی ایران یافت میشوند و دیدنشان خیلی دور از انتظار نیست. کمی بعد که پایتان به درون شبستان برسد تازه متوجه تفاوت این بنای مذهبیمیشوید؛ شیشههای رنگی مسجد نور خورشید را از خودشان عبور میدهند و بازی رنگها را در مسجد به راه میاندازند.
این مسجد پس از گذشت بیش از ۱۵۰ سال هنوز هم برای عبادت مردم مورد استفاده قرار میگیرد و زیباییها و جلوه منحصربهفرد آن باعث شده تا نامش از بهمن ماه ۱۳۳۴ با شماره ۳۶۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت برسد.
ویکی پدیا، سفرمارکت، کارناوال،