کهنه بازار قم از بازارهای بزرگ و سنتی ایران و از جاذبه های تاریخی و گردشگری به شمار می رود. این آثار تاریخی یکی از آثار ملی به ثبت رسیده می باشد. ما در متن زیر از موقعیت مکانی این آثار تاریخی برای شما گفته ایم. نکته جالب و قایل توجه این است که خانههای مسکونی در میان آن بازار وجود ندارد.
کهنه بازار قم از بناهای تاریخی استان قم به شمار می رود. نکته قایل توجه این بازار این است که خانههای مسکونی در میان آن وجود ندارد. الان در حال حاضر این بنای تاریخی به مقصدی زیبا برای گردشگران تبدیل شده است. موقعیت این مکان برمیگردد به خیابان عمار یاسر که در بافت قدیمی شهر قرار گرفته است. پشت بام بازار کهنه قم موقعیت زیبایی را دارد که پیشنهاد می شود که حتما از آن دیدن کنید.
کهنه بازار قم
طول راستهی بازار کهنه حدود یک کیلومتر است و خانههای مسکونی در میان آن وجود ندارد. سقف این بازار سر پوشیده و از پوششش گنبدی ساخته شده است و این بازار دارای یک سرای بدون نام و سرایی به نام کاروانسرایی به نام ملاحسین است.
قسمت انتهایی بازار کهنه، میدانگاهی مستطیل شکل قرار دارد که به نام «میدان کهنه» معروف است. این میدان فضایی باز است که دور تا دور آن را مغازههایی مختلف در بر گرفته است. در وسط این میدان دستفروشان به فروش میوه و ترهبار مشغول هستند.
معماری بازار کهنه قم
بازار قم یکی از مجموعه بناهای تاریخی استان قم است، که در طی خیابانکشی سال ۱۳۳۵ در قم به دو راسته بازار کهنه و نو تقسیم شد. بازار کهنه در طی روند شهرسازی از رونق و گسترش خود افتاد ولی همچنان یکی از زیباترین و جذابترین محلههای قم محسوب میشود.
سیر تاریخی و فرهنگی بازار کهنه قم
این بازار در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۷۶ با شمارهی ثبت ۱۹۳۷ بهعنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است. بخش وسیعی از بازار کهنه در دوران صفویه در پیرامون مسجد جامع بنا شد و تا پایان دورهی قاجار بناهایی که به آن نیاز بود در آن ساخته و به این محل اضافه شد. در دوران ناصرالدین شاه، بازار قم رو به گسترش نهاد و بازار نو احداث گردید و در دو سوی این راستهی نو بناهای تازهای مثل تیمچهی بزرگ ساخته شد. همانطور که از نام آن مشخص است،
بازار قدیم قم در این محله بوده است. این محله جزو یکی از قدیمیترین محلات قم بود که در ارتباط مستقیم با محلهی مسجد جامع و میدان کهنه میباشد. بناهای سدهی اولیه اسلامی نیز در محله قابل مشاهده هستند.
عمده فعالیتهای محله چه از نظر اجتماعی، اقتصادی و چه از آمدوشد مردمی تحت تاثیر وجود بازار کهنه میباشد. محله در گذشته ارتباط مستقیمی با محلات بازار و عربستان داشته است که با احداث بلوار عمار یاسر این ارتباط دچار گسستگی شده است. اصل بنای بازار کهنه متعلق به دوران صفویه میباشد.
مقصدی زیبا برای گردشگران
اما در سفرنامهها نقلقولهایی از این محل قبل از دورهی صفویه هم شده است. در حال حاضر جدارهی غربی محله به علت احداث بلوار عمار یاسر دچار آشفتگی بصری و سیمای نامناسبی شده است. محلهی بازار کهنه در حال حاضر ارتباط مناسبی با محله مجاور خود مسجد جامع دارد. به طوری که تفکیک محدودهی دو محله بسیار دشوار به نظر میرسد.
بازار کهنه قم با عمر بیش از ۶۰۰سال که قدمت آن به دوران صفویه و قاجاریه بازمیگردد، کارگاههای صنایعدستی ازجمله رنگرزی سنتی، چاقوسازی، خراطی، نجاری و منبتکاری را در خود جای داده است. این بازار در اواخر سال ۷۶ به ثبت ملی میراث فرهنگی رسید و در راستههای بازار کهنه قم سراها، تیمچهها، چهارسوق و چند مسجد قرار دارد.
یلدا مدتور، ایرنا،