این خانه به دلیل سکونت زینتالملک، دختر قوامالملک چهارم، به این نام معروف است. خانه زینت الملک شیراز در مرکز شهر، در خیابان لطفعلیخان زند و در منطقه هشت شهرداری شیراز قرار دارد. ورودی خانه با جزئیات و زیبایی تزئین شده است. این خانه از همان عمارتهای شاهانهای است که در مجموعههای تلویزیونی و سینمایی میبینید.
خانه زینت الملک شیراز یکی از آثار به جای مانده از دوره قاجار است و نیز از زیباترین و مشهورترین خانههای تاریخی شیراز به شمار می رود. مِلک متعلق به علیمحمدخان قوامالملک بوده و ساخت آن از سال ۱۲۹۰ تا ۱۳۰۲ طول کشیده است. این خانه در زمان قاجار و در سال ۱۳۰۲ توسط علی محمد خان قوام الملک برای زینت الملک ساخته شد.
خانه زینت الملک شیراز
این خانه به دلیل سکونت داشتن خانم زینتالملک قوامی، دختر قوامالملک چهارم، به این نام معروف است. قبل از ورود به خانه در زیبایی که روی آن به صورت ماهرانه ای معرق شده نظرتان را جلب می کند سپس بعد از ورود و گذشتن از راهرو ورودی به قسمتس میرسید که به آن هشتی میگویند زیرا اتاقی کوچک است که دارای هشت وجهه میباشد. علت و جود هشت وجهی در خانههای قدیمی این بود که نامحرمان به سرعت وارد حیاط اصلی خانه نشوند پس از ورود از هشتی به حیات خانه میرسید که دورتادور آن اتاقهای زیادی قرار دارد که وسط آن حوض بزرگ و زیبایی قرار گرفته که گلدان ها و باغچه های سرسبز دورتاردور این حیاط زیبایی این خانه را دوچندان کرده است.
در بالای یکی از اتاقها سر دری به صورت هلالی دارد که با کاشی کاریهای هفت رنگ به صورت هلالی تزئین شده است. بر روی کاشیها نقشی از دو شیر که شمشیر به دست دارند به همراه دو فرشته بالای سرشان نقش بسته است. اتاقهای این خانه داری سقفی از جنس چوب است که نقشهایی از حیوانات، پرنده و گل به زیبایی هرچه تمام نقش بسته است. پنجرههایی که به صورت هنرمندانه ای به شیشههای رنگی مزین شده تا با تابش خورشید به آنها انعکاس چشم نوازی را درون اتاقها ایجاد کند.
درباره خانه زینتالملک یا زینتالملوک
خانم زینتالملک قوامی، دختر قوامالملک چهارم در جایی در ضلع غربی نارنجستان قوام صاحب عمارت زیباییست که حالا هم نام اوست. عمارت زینتالملک که به فاصله یک کوچه با خانه قوام فاصله دارد به وسیله یک راه زیرزمینی با باغ نارنجستان قوام در ارتباط است. در حقیقت اندرونی خانه قوام و محل رفت و آمد محارم بوده. درب ورودی خانه زینتالملک معرقکاری شده است و با عبور از هشتی، یک راهرو با زاویه شمال شرقی به حیاط راه مییابد.
در حیاط، علاوه بر ازارههای سنگی حجاریشده و مشبک، دو باغچه زیبا و حوض بزرگ و کوچک مشاهده میشود. کاشیکاری هفت رنگ هلالی، که در پیشانی ساختمان جا گرفته، از زیبایی خاص برخوردار است و تصاویر خورشید، دو فرشته، دو شیر شمشیر به دست همراه با آیه نصرمنالله و فتحقریب به چشم میخورد.
معماری خانه زینت الملوک
ورودی خانه با جزئیات و زیبایی تزئین شده است. بعد از گذر از ایوان ، راهرویی وجود دارد که از گوشه شمال شرقی به حیاط راه دارد. در حیاط دو باغ زیبا و یک حوض بزرگ و یک حوض کوچک وجود دارد. تزئینات خانه زینت الملوک بسیار دیدنی و قابل توجه است.
در قسمت بالای بنا و سقف ها کاشی هایی را می بینید که هلالی شکل و در هفت رنگ مختلف قرار گرفته اند. تصاویر و نقوش نیز در بنا دیده می شود. مثلاً نقشه های خورشید، دو فرشته، دو شیر با شمشیر در دست و آیاتی از قرآن روی دیوارها وجود دارد.
سفرمارکت، دالاهو، تک ستاره،