مجموعه تاریخی ملاصدرا در شهرستان جدید کهک قم واقع شده است. این مجموعه در سال ۱۴۰۰ از شهرستان قم جدا گردید. ملاصدرا یکی از بزرگترین حکیمان جهان اسلام بوده است. این مجموعه در داخل یک باغ قرار دارد. با ما همراه باشید.
خانه ملاصدرا قم از جاهای دیدنی قم در روستای کهک به شمار میرود. این مجموعه شامل خانه تاریخی ملاصدرا، بنای تاریخی حلوایی و بنای تاریخی عصاری کهک می باشد.
خانه تاریخی ملاصدرا در شهرستان کهک میزبان مسافران نوروزی است. این خانه یادگاری ارزشمند از اقامت این دانشمند در قم است. با ما همراه باشید.
خانه ملاصدرا قم
ساخت این بنای استوار به دوره صفوی برمیگردد و از بیرون شبیه امامزادههایی است که در این دوره میساختند. این شباهت هم بهخاطر گنبدی ایجاد شده است که بالای خانه ساختهاند. خانه ملاصدرا کهک را در ۱۳۷۵ ثبت ملی کردهاند و در سال ۷۷ هم بازسازی شد. در سال ۹۲ بود که دوباره تصمیم گرفتند آن را مرمت کنند تا با نونوار کردنش میزبان گردشگران بیشتری باشد که البته موفق هم بودند. حالا این خانه از جاذبه های گردشگری کهک است.
معماری خانه ملاصدرا
خانه صدرالمتألهین را با نمایی از خشت ساختهاند و ملات آن از گِل است. این سبک در معماری کویری بسیار رایج است و نمونههای آن را در یزد میبینیم. خانه شبیه به مسجدها گنبد دارد و از ویژگیهای جذاب این گنبد، بهکاررفتن شیشه در بالای آن است. این شیشهها باعث میشود که نور به داخل خانه بتابد و فضای داخل روشن باشد. این ویژگی به طبعیتگرایی معماری اصیل ایران هم اشارهای دارد.
شهرستان کهک یکی از شهرستانهای استان قم در ایران است. مرکز این شهرستان، شهر کهک است.
این شهرستان در ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ از شهرستان قم جدا گردید و مستقل شد.
خانه ملاصدرا در کهک قم
ملاصدرا یکی از بزرگترین حکیمان جهان اسلام بود که حدودا ۴۵۰ سال پیش در شیراز به دنیا آمد. او در سن ۱۷ سالگی برای ادامه تحصیل به اصفهان رفت و پس از تکمیل تحصیلات فلسفی و عرفانی خود، برای تهذیب نفس و سیر و سلوک و نیز به سبب مخالفت عدهای از علماء ظاهربین ناچار به ترک اصفهان شد و در قریه کهک در نزدیکی قم اقامت کرد. خانه ملا صدرا در کهک، یادگاری بازمانده از دوران سکونت این حکیم در قم است
وی به دنبال تأسیس مدرسه خان در شیراز و درخواست والی فارس، به وطن خود بازگشت ولی در سن ۵۸ سالگی و به قولی در ۷۰ سالگی در بصره دار فانی را وداع گفت. خانه ملاصدرا در منتهی الیه غرب روستای کهک در محله چال حمام واقع است. معماری این خانه مربوط به دوره صفویه است و به دلیل اینکه محل سکونت این حکیم بزرگ اسلامی بوده از اهمیت تاریخی زیادی برخوردار است.
مجموعه تاریخی ملاصدرا کهک
خانه تاریخی ملاصدرا در کهک یادگاری ارزشمند از اقامت این دانشمند در قم است. خانه ملاصدرا از خشت خام، ملات گل و سقف با تیرهای چوبی ساخته شده است و دارای فضایی گیرا و قدیمی با سقفی بلند و پوشش گنبدی با دیوارهای سیاه و اندود گل و تزئینات گچبری ساده با کاربندی های زیبا در سقف است که چهار طرف آن دارای فضاهایی چهار گوش مسقف بین تویزه های جناغی شکل است که در مجموع، شبیه امامزاده های دوره صفوی میباشد.
دور تا دور آن را خانه های روستایی با بافت معماری مناطق گرمسیری احاطه کرده اند. نقشه اصلی بنا شبستانی است چلیپایی که گرداگرد آن چهارگوشه طبقه همکف و اول، حجره ها و اتاق باقی مانده بود و دو اتاق دیگر نیز طی تعمیرات سال ۷۷ بازسازی شد. تزئینات بنا شامل گچبری های شبه سجاده ای و مشبک های گچی در نورگیرهاست. در قسمتی از خانه قنات نسبتا پرآبی وجود دارد که هم دوره با این بنا بوده و جزئی از مجموعه خانه ملاصدرا محسوب می شود.
خانه ملاصدرا در تاریخ ۵ دی ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۸۲۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
صدرالدین محمد ابن ابراهیم قوام شیرازی معروف به ملاصدرا، در حدود سال ۹۸۰ هجری قمری در شهر شیراز به دنیا آمد. وی در سن ۱۷ سالگی برای ادامه تحصیل به اصفهان رفت و پس از تکمیل تحصیلات فلسفی و عرفانی خود، برای تهذیب نفس و سیر و سلوک و نیز به سبب مخالفت عدهای از علماء ظاهربین ناچار به ترک اصفهان شد و در قریه کهک در نزدیکی قم اقامت کرد.
وی به دنبال تأسیس مدرسه خان در شیراز و درخواست والی فارس، به وطن خود بازگشت ولی در سن ۵۸ سالگی و به قولی در ۷۰ سالگی در بصره دار فانی را وداع گفت.
رهبال، ویکی پدیا، پارسیا هتل، سایت گردشگری ایران، ایسنا