در این مطلب به جاذبه های دیدنی کاخ سعد آباد تهران پرداخته ایم.
یکی از مهمترین جاهای دیدنی تهران ،کاخ سعد آباد می باشد که از بزرگترین کاخ های ایران می باشد و در منطقه ای خوش آب و هوا قرار دارد بد نیست در ادامه همراه با نیک صالحی شوید تا با جاذبه های کاخ سعد آباد تهران بیشتر بخوانید.
کاخ سعد آباد تهران
کاخ سعدآباد، کاخی پر رمز و راز از دوران قاجاریه
کاخ سعد آباد یا همان کاخ موزه سعد آباد یکی از بزرگ ترین مجموعه کاخ ها در تهران است. دور از ذهن نیست که سعدآباد همانند دیگر کاخ ها در منطقه ای خوش آب و هوا و در وسط باغات بنا شده باشد.
ساخت این کاخ زیبا به دوران قاجاریه باز می گردد. اما کاربری آن در ابتدا بیشتر به صورت ییلاقی بوده است. کاخی برای درباریان که در برخی فصول سال در آنجا زندگی می کردند. اما کاخ سعد آباد در زمان پهلوی رنگ و بویی تازه به خود گرفت و گسترده تر از قبل شد.
کاخ سفید
کاخ سفید در سعد آباد توسط دو فرد ایرانی و روسی به نام خرسندی و یوریس طراحی شد و سپس توسط افراد خبره ای نظیر غلامرضا پهلوان، حسین کاشی، رضا ملائکه، عبد الکریم شیخان تزئینات و زیبایی این کاخ بزرگ ایجاد شد.
در روبرو کاخ سفید مجسمه چکمه ای وجود دارد که برگرفته از چکمه های رضاخان می باشد. این مجسمه قبل از انقلاب به صورت کامل ساخته شده بود؛ اما پس از انقلاب مردم دست به شکستن این آثار کردند. همچنین مردم تصمیم گرفتن تا یکی از مجسمه های پهلوان ایرانی را در روبرو این کاخ قرار دهد، مجسمه آرش کمانگیر نتیجه این تصمیم بود. از این رو می توانید دو مجسمه را روبرو کاخ سفید مشاهده کنید.
کاخ سبز
کاخ سبز، از هنر و ذهن خلاق میرزا جعفر کاشی ایرانی الهام گرفته شده است. همچنین برای اتمام یافتن این عمارت زیبا هنرمندان و معماران ایرانی کمک کردند که تا هفت سال برای بنا نمودن این عمارت زمان صرف کردند. معماران برای بنا نمودن این کاخ از سنگ سبز معدن، سنگ مرمر استفاده نمودند.
کاخ شمس
کاخ شمس پهلوی در سال های ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ خورشیدی ساخته شد. وسعت کوشک شمس نزدیک به ۲۶۰۰ متر مربع است، با دو طبقه و یک زیرزمین که پس از رفتن شاهدخت به مهرشهر کرج در سال ۱۳۴۲ خورشیدی اشیا گرانبهایی همچون هدایای خارجی دربار پهلوی در آن نگهداری می شد. پس از انقلاب اسلامی، کاخ شمس یک بار موزه مردم شناسی شد و پس از آن موزه تاریخ معاصر و بار دیگر موزه پوشاک سلطنتی شد.
موزه حسین بهزاد
کاخ کرباسی، دفتر کار رضا شاه پهلوی و پس از آن خانه تابستانی رضا پهلوی و کاخ ولیعد شد. این سازه قاجاری موزه حسین بهزاد است که ۲۸۹ کار از طراحی های او را در ۵ تالار خود جای داده است.
موزه نظامی
کاخ تاج الملوک با زیرساختی نزدیک به ۳۰۰۰ متر مربع در دو و نیم طبقه به سال ۱۲۷۸ خورشیدی ساخته شده است. این کاخ اکنون به موزه نظامی تبدیل شده است.
کاخ سبز
کاخ سبز یا موزه سبز، نخست به دست علیخان والی و سپس رضاشاه پهلوی و با معماری میرزا جعفرخان معمارباشی ساخته شد. در نمای این سازه از سنگهای سبز خمسه زنجان بهره برده شده و با کاربرد سرب نیز بهبود یافته است و دارای آینه کاری، گچبری، سنگ تراشی و خاتم کاری است. وسعت زیرساخت این کوشک ۱۲۰۳ متر مربع و ۲ طبقه است. بخش نخست پله درگاهی، اتاق انتظار، اتاق کار، تالار آیینه، اتاق خوراک خوری ویژه و اتاق خواب را در بر دارد و بخش دوم، زیرزمینی برای پذیرایی مهمانان خارجی شامل اتاق پذیرایی، ۲ اتاق خواب و اتاق خوراک خوری است.
موزه برادران امیدوار
کالسکه خانه و استراحتگاه سورچی ها در بخش شمالی سعدآباد جای دارد که یک سازه قاجاری با نمای آجر قرمز و گچ بری است. امروزه این سازه موزه برادران امیدوار است که از ۱۳۳۳ تا ۱۳۴۳ خورشیدی سفری به ۵ قاره و ۹۹ کشور با ۲ موتورسیکلت مچلس و سپس یک خودرو سیترون به انجام رساندند.
موزه آب
دفتر رییس تشریفات کاخ سعدآباد امروزه موزه آب است و در جنوب شرقی کاخ سبز جای دارد. این سازه زمینی به وسعت ۲۶۴۰ متر مربع و ۲ زیرساخت درون آن دارد. در این موزه تاریخ روشها، افزارها و دستآوردهای نگهداری و پخش آب در تاریخ ایران نمایش می یابد.
نمایشگاه خط میرعماد
کاخ فرحناز کوشکی با ۲ طبقه از آمیختن معماری ایرانی و اروپایی است که شاهدخت فرحناز پهلوی در آن زندگی می کرد و امروزه نمایشگاه خط میرعماد است.
موزه اتومبیلهای سلطنتی
موزه اتومبیلهای سلطنتی سعدآباد خودروهای کلاسیکی از تاریخ خودروهای جهان همچون ۳ رولزرویس، اسپید باگی، ۵ بنز، ۶ موتور سیکلت، اسنوموبیل و کالسکه را در خود جای داده است.
باغ سعدآباد
باغ موزه سعدآباد یک باغدره ایرانی ۱۱ هکتاری با چنارهایی ۱۰۰ ساله است که نزدیک به ۷۵۰۰ درخت دارد. این باغ دارای جنگل طبیعی، رودخانه، قنات، باغستان، گلخانه، چمنزار و گیاهانی کمیاب همچون سکویا، ژینکو، لاله، کاج نوئل، گل شرابی، اسطوخدوس و تاج الملوک است.
سعدآباد جدای از کاخ ها و فضاهای معرفی شده، ۹ کاخ دیگر، چندین گلخانه، تندیس و … را در خود جای داده شده است.
مجله گردشگری ایران و جهان-لحظه آخر-ویزیت ایران