در این مطلب به موضوع دیدنی های کاخ نیاوران تهران پرداخته ایم.
پایتخت ایران دارای جاذبه های بی نظیری می باشد که از جمله ی آن ها میتوان به کاخ های تاریخی آن اشاره نمود در ادامه همراه با نیک صالحی شوید تا درباره جاذبه های کاخ نیاوران تهران بیشتر آشنا شوید
کاخ نیاوران تهران
علت نام گذاری نیاوران
جالب است بدانید که مجموعه کاخ هایی که امروزه با عنوان نیاوران می شناسیم، در دوران قدیم، نزدیکی آن نیزارهای وسیعی بود که مردم آن ها را نی آوران می نامیدند. در اثر گذر زمان، نی آوران به نیاوران تبدیل شد.
در مورد کاخ های نیاوران
کاخ نیاوران، پس از ساخته شدن، تا پایان سلسله پهلوی، محل اقامت شاه و خانواده وی بود. اما اقامتگاه آخرین شاه ایران، امروزه تبدیل به مجموعه ای تاریخی و دیدنی شده است که بازدید از آن برای عموم افراد آزاد می باشد.
تک تک بخش های کاخ، از فضای سبز اطراف گرفته تا اتاق کودکان، مانند گذشته دست نخورده باقی مانده اند. گویا که زمان در این کاخ باشکوه و دیدنی متوقف شده و همه چیز یخ زده است.
اگر برایتان سوال است که معمار بنای دیدنی کاخ نیاوران چه کسی بوده، باید بگوییم که محسن فروغی، معمار معروف و از بنیان گذاران معماری ایران، طراح این اثر باشکوه تاریخی می باشد.
جاذبه های تهران
این بنا به دستور محمدرضا پهلوی در سال ۱۳۷۷ پس از تخریب برخی از ساختمان های کوچک مربوط به دوران فتحعلی شاه در سال ۱۳۴۶ به اتمام رسید که البته لازم به ذکر است ساخت خود این بنا ۹ سال به طول نیانجامید بلکه مدتی وقفه در ساخت آن باعث این دیرکرد شد. این عمارت در عین سادگی بسیار زیبا و مدرنیته به منظور محل زندگی خانواده پهلوی طراحی شده است. یکی از برجسته ترین ویژگی های این عمارت که آن را از سایر کاخ های این مجموعه متمایز خواهد کرد سقف متحرک آن می باشد که امکان استفاده از نور خورشید و تماشای رقص ستارگان در شب را در اختیار اهالی منزل قرار می داده است. کاخ نیاوران به صورت کلی دارای یک طبقه و یک نیم طبقه می باشد که در ادامه به بررسی دقیق قسمت های مختلف هر یک از آن ها خواهیم پرداخت.
طراحی کاخ نیاوران
کاخ نیاوران که در گوشه شمال شرقی باغ نیاوران با جلوه ای از معماری ایرانی قرار گرفته و دارای دو طبقه و یک نیم طبقه است. طبقه اول بنا برای پذیرایی مهمانان و طبقه آخر برای اتاق خوابها و فضاهای شخصی خانواده بوده و در میان این دو طبقه یک نیم طبقه برای فضای کاری و اتاق کوچکترین عضو خانواده پهلوی یعنی لیلا پهلوی وجود داشته است. معماری کاخ به عهده مهندس محسن فروغی بوده و توسط شرکت ماپ انجام شده است.
گچبری استاد عبداللهی، آینهکاری استاد علیاصغر و هنر کاشیکاری استاد ابراهیم کاظمپور و ایلیا در بنای این کاخ خودنمایی میکنند. دکوراسیون و مبلمان داخلی نیز توسط یک گروه فرانسوی طراحی و اجرا شده است و مجموعهای نفیس از تابلوهای نقاشی هنرمندان ایرانی و خارجی، ظروف چینی کارخانههای سور فرانسه و رزنتال آلمان، اشیای تزیینی و مجموعه فرشهای نفیس ایرانی نیز در این کاخ به چشم میخورند.ستونهای بلند در قسمت ورودی و کاشی کاریهای نقاشی شده دارای ابهت خاصی هستند. از کنار ستونهای بلند و کاشی کاریها که رد شدید، کفپوش گرانیتی سیاه جلب توجه میکند. طبقه همکف سرسرای بزرگی است که فضایی با نورپردازی خاص دارد.
جاذبه های کاخ
در دیوارها آینههای بزرگی وجود دارند که در واقع از اتصال آینههای کوچک ساخته شده اند. فضاهایی مانند سینمای اختصاصی، اتاق غذاخوری، سالن پذیرایی، اتاق انتظار، راهروهای فرعی و تالار آبی نیز هرکدامشان شما را محو تماشا خواهند کرد. در ضلع جنوبی سرسرای همکف نیز اتاق پذیرایی با دکوراسیون خاص وجود دارد که محل استقبال از مهمانان بوده است. اتاق غذاخوری هم که در ضلع جنوب شرقی کاخ نیاوران واقع شده دارای تزیینات و وسایل خاصی است. اتاق نشیمن هم در طبقه همکف با نورپردازی خاص و دکوراسیون متفاوت بسیار دیدنی است.
سالن سینمای اختصاصی نیاوران نیز دارای سالن اصلی، اتاق آپارات، رختکن و اتاق صدا و پخش فیلم است. این قسمت برای مدتها بازدید نداشت تا اینکه در شهریور ماه ۹۵ به روی عموم باز شد. تالار آبی نیز روبروی اتاق پذیرایی وجود دارد و محلی برای پذیرایی مهمانان دربار بوده که با چند پله از سطح همکف جدا شده است. این اتاق دارای یک آبنما ورنگ آبی دیوارها و پردهها به نام تالار آبی مشهور ساخته است.
ارتفاع سقف تالار، تزیینات گچبری سقف و دیوارها و لوسترهای کریستال بسیار زیبا هستند. نیم طبقه نیز در واقع طبقه وسط ساختمان کاخ است و شامل اتاق کار، اتاق کنفرانس و دفتر منشی فرح دیبا و اتاق خواب لیلا و اتاق ندیمه او واقع شده اما فعلا امکان بازدید وجود ندارد. در آخرین طبقه هم فضاهای خصوصی خانواده قرار دارد. در فضای بیرونی اتاقها و سرسرای این طبقه اشیای گرانبهایی وجود دارد. این طبقه شامل اتاق خوابها، اتاق استراحت نیمروزی و اتاق ندیمهها است.
آدرس کاخ نیاوران کجاست؟
اگر با خودروی شخصی به کاخ نیاوران میروید، کافی است که به هر شکل خود را به انتهای خیابان نیاوران و به میدان باهنر برسانید، سپس در اطراف کاخ به دنبال جای پارک بگردید و خودرو خود را پارک کنید. البته یک پارکینگ هم روبروی کاخ و تقریبا در ضلع شمال غربی میدان باهنر هست که پارک خودرو در آنجا نیز میسر است.
اگر با وسیله نقلیه عمومی قصد رفتن به کاخ را دارید، کافی است که با خط ۱ مترو تهران خود را به آخرین ایستگاه یعنی تجریش برسانید، سپس با یک پیادهروی کوتاه به سمت میدان قدس رفته و تاکسیهای نیاوران را سوار شوید و به سمت کاخ نیاوران بروید.
مجله گردشگری ایران جهان-لحظه آخر-سفرمارکت-علی بابا