هگمتانه شهری شگفتانگیز است . یکی از بزرگترین تپه های باستانی ایران به شمار می رود. قدمت این شهر باستانی به دوران مادها می رسد. بهعنوان یکی از قدیمیترین شهرهای ایران شناخته میشود. با ما همراه باشید.
هگمتانه همدان یکی از آثار ارزشمند و مهم ایران محسوب می شود. شهر تاریخی هگمتانه چون در میان تپهای قرار گرفته، به آن تپه هگمتانه میگویند. شهر تاریخی هگمتانه یکی از مهمترین آثار باستانی کشور ایران است. بهعنوان یکی از قدیمیترین شهرهای ایران شناخته میشود. با ما همراه باشید.
هگمتانه همدان
هَگمَتانَه (پارسی باستان: 𐏃𐎥𐎶𐎫𐎠𐎴؛ پارسی باستان: Hagmatāna؛ پارسی میانه: همتان Hamatān[۲]؛ پارسی نو: همدان، به معنی «جایِ بههمآمدگان»، «جای گردآمدگان») پایتخت مادها، پایتخت تابستانی هخامنشیان، و ساتراپنشین ماد از هخامنشیان تا ساسانیان بود.یونانیان به هگمتانه اِکباتان میگفتند.
این شهر کهن، نخستین پایتخت ایران بوده است و به همراه آتن در یونان و رم در ایتالیا و شوش در خوزستان، از معدود شهرهای باستانی جهان میباشد که همچنان زنده و مهم مانده است. هرودوت این شهر را ساخته دیااکو دانسته و گفته است که هفت دیوار داشته که هر کدام به رنگ یکی از سیارهها بودهاند.
دانشنامه ایرانیکا بنیانگذاری ماد را سال ۷۰۸ پیش از میلاد به مرکزیت هگمتانه و توسط دیاکو ذکر میکند.
در سال ۵۵۰ پیش از میلاد، ایشتوویگو شاه ماد از کوروش هخامنشی شکست میخورد و پیرو آن هگمتانه به تسخیر کوروش در میآید.
در سال ۳۳۰ پیش از میلاد، داریوش سوم کشته شده و هگمتانه فتح میشود. همچنین تخت جمشید به وسیله اسکندر مقدونی ویران شده و حکمرانی هخامنشیان پایان میپذیرد.
تاریخچه تپه هگمتانه همدان
هگمتانه و همدان در لغت هر دو به یک معنی دلالت دارند. معنی آنها گرد هم آمدن و یا تجمع است. باستان شناسان بر این باورند که پس از شکلگیری دولت ماد، این مکان، جایی برای گردهمایی بوده است. این شهر پایتخت مادها سپس پایتخت تابستانی هخامنشیان و همچنین دارای آثاری بجا مانده از حکومت مادها، هخامنشیان و حکومت اشکانیان است. دیاکو نخستین شاه ماد این شهر را پایتخت حکومت قرار داد سپس شروع به ساخت دژی مستحکم و عظیم نمود.
او هفت قلعه تو در تو را طوری بنا نهاد که قصر پادشاهی و خزانه داری در قلعه هفتم در هگمتانه قرار گرفت. در ۵۵۰ سال قبل از میلاد کوروش با پیروزی بر ایشتوویگو شاه ماد و با تسخیر هگمتانه، حکومت از مادها به پارسها منتقل میشود. مورخان از این مکان به عنوان پاییتخت تابستانی و محل خزانه داری پارسها نیز یاد میکنند.
تپه هگمتانه در دوره هخامنشیان
پس از مادها، هگمتانه مرکزیت مکانی اولیه خود را نداشت؛ ولی به دلیل قرارگیری در مسیر راه شاهی بهعنوان پایتخت تابستانی هخامنشیان مورد توجه خاص بود و از این رو هخامنشیان آن را آباد کردند. زمانی که داریوش سوم با اسکندر مواجه شد، هگمتانه بهصورت ویرانه ای درآمده بود. داریوش سوم دستور داد تا در میانه شهر، کاخی بزرگ بسازند. در این کاخ، ۳۰۰ مخفیگاه برای گنجینه ها و دارایی ها بر پا شد و برای آن هشت در آهنین ساخته شد.
تپه هگمتانه در دوره اشکانیان
بر اساس سنگ نوشته یونانی روی تندیس هرکول در بیستون که قدمت آن به سال ۱۴۸ پیش از میلاد می رسد، ظاهرا هگمتانه تا زمان پادشاهی مهرداد یکم، سقوط نکرده بود. آنتیوخوس هفتم در سال ۱۳۰ پیش از میلاد به قصد بازگردانی قدرت سلوکی به ایران، برای مدت کوتاهی در هگمتانه توقف می کند؛ چنانچه تیگران دوم نیز در سال بعد برای حمله به مهرداد دوم، مدتی در هگمتانه بود. اشکانیان نیز مانند هخامنشیان از هگمتانه به عنوان پایتخت تابستانی و ضرابخانه سلطنتی استفاده می کردند.
ویکی پدیا، سفرمارکت، اقامت ۲۴