
حمام شیشه سنندج از بناهای عمومی و قدیمی این شهر است. بنایی تاریخی با قدمت ۲۰۰ سال که جز جاذبههای مهم گردشگری استان کردستان محسوب میشود. با ما همراه باشید.
حمام شیشه کردستان از جاهای دیدنی سنندج است و برخلاف اسم جذابش، شیشهای نیست. متاسفانه این حمام در حال حاضر قابل بازدید نیست و تنها میتوان از نمای بیرونی آن دیدن کرد. فرصت بازدید از این اثر تاریخی را از دست ندهید که یکی از متفاوتترین تجربههایتان خواهد شد. با ما همراه باشید.
حمام شیشه کردستان
شهر سنندج با قدمتی که دارد بناها تاریخی زیادی را در خود جای داده است؛ بناهای تاریخی که تعدادی از آنها مثل بازارها، حمامها و مساجد در گذشته مصرف عمومی داشتهاند. در این بین حمامها معماری خاص و ویژهای دارند و متناسب با نوع اقلیم هر منطقه، بافتی متفاوت را به خود اختصاص دادهاند. در شهر زیبای سنندج حمامی قدیمی به نام حمام شیشه قرار دارد که در واقع جنسش از شیشه نیست؛ ولی بهدلیل وجود شیشههای رنگی در سقف رختکن و گرمخانه به این نام معروف شده است.
حمام شیشه سنندج، تنها حمام شیشهای ایران به شمار میآید. متاسفانه امروزه بهدلیل بیتوجهی و عبور کانال فاضلاب شهر سنندج از نزدیکی این اثر ارزشمند تاریخی، سلامت و استواری این بنا بهشدت تهدید میشود و حمام شیشه سنندج در وضعیت نامناسبی قرار دارد.
حمام شیشه کجاست؟
آدرس حمام شیشه سنندج در ضلع شمالی بلوار کردستان، کنار پل و مسجد ملاویسی در این شهر قرار دارد. میتوانید با استفاده از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی به حمام شیشهای بروید. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به حمام شیشهای، ایستگاه پایانه ناصر خسرو است که حدود ۲کیلومتر از آن فاصله دارد. همچنین اگر قصد استفاده از خودروی شخصی را دارید، پارکینگ شبانهروزی فردوسی در نزدیکی حمام شیشهای در سنندج قرار دارد که میتوانید از آن استفاده کنید.
حمام شیشه در ضلع شمالی بلوار کردستان در سنندج و مجاور پل و مسجد «ملاویسی» قرار دارد و از بناهای عمومی و قدیمی شهر سنندج به شمار میرود. این حمام دارای فضاهای ورودی، هشتی، سربینه و حمام گرم با ستونهای سنگی است. سکوها، آب نمای گرم و سرد، خزینه و خلوتی بنا دارای خصوصیات ویژهای است. در حمام زنانه در کوچه مجاور حمام قرار دارد. از در و پنجرهها و شیشههای رنگی، که وجه تسمیه حمام به آن باز میگردد، آثار زیادی باقی نماندهاست.
یکی از زیباترین جاذبه های تاریخی کردستان
از دیگر ویژگیهای این بنا، تزیینات آهک بری است که شامل نقشهای مختلف گیاهی و حیوانی است. به احتمال قریب به یقین این حمام در دوره قاجار بنا شدهاست. حمام شیشه تا چند سال پیش مورد استفاده بود. این حمام تاریخی در سال ۸۳ به صورت کامل مرمت شد و قرار شد که به عنوان یکی از آثار تاریخی مورد بازدید گردشگران و به عنوان موزه دائمی عکس کردستان قرار گیرد ولی تنها یک سال بعد از مرمت، درب حمام شیشه بسته شد.
عبور کانال فاضلاب شهر سنندج از نزدیکی آن باعث شده تا آب به دیوارهای آن نفوذ پیدا کرده و هر روز بخشی از دیوارهای حمام تاریخی شیشه از بین برود که با توجه به این وضعیت هر روز بخشی از گچ و گل روی دیوارهای حمام شیشه فرو میریزد و اگر این روند ادامه داشته باشد بدون شک باید منتظر تخریب کل دیوارها بود.
حمام شیشه سنندج دارای فضا های ورودی، راهرو ها، حمام گرم با ستون های سنگی، سکوها، رختکن و گرمخانه، خزینه، هشتی، بینه و… بوده و با آهک بری هایی به صورت نقش و نگار هندسی، حیوانی و گیاهی تزیین شده است. وجه تمایز حمام شیشه سنندج با سایر حمام ها در طراحی و مدل سکو ها و آبنما ها و خزینه میباشد و چیزی که بیشتر به چشم هر بازدیدکنندهای میخورد، سادگی این حمام است، ولی همچنان زیبا جلوه میکند. این بنا سردر ورودی با نمای آجری داشته که تغییر و تحولاتی در آن رخ داده است. آنچه که بیش از همه توجه گردشگران را به خود جلب میکند، سکوها و آبنما ها هستند که طراحی بینظیر و بسیار زیبایی دارند. همچنین معماری خاص خزینه ها نیز بسیار زیبا و تماشایی هستند. در کل معماری تاریخی این حمام برای هر شخص هنردوستی شگفتانگیز به نظر میرسد.
حمام شیشه سنندج
حمام شیشه سنندج در سال ۱۳۸۳ بطور کامل مرمت و بازسازی شد تا به موزه دائمی عکس های کردستان تبدیل شود. ولی به دلیل مشکلات زیرساختی، تنها یک سال بعد درب آن بسته شد و فقط از بیرون مورد بازدید قرار میگرفت.
در حال حاضر به دلیل عبور کانال فاضلاب شهر سنندج از نزدیکی این حمام، استحکام و استواری حمام شیشه به خطر افتاده است و بخشی از دیوارهای آن درحال از بین رفتن هستند. شایان ذکر است با اینکه این روزها از در و پنجره و شیشه های رنگی و زیبای حمام چیز زیادی باقی نمانده است، ولی هنوز از زیباترین مکان های تاریخی به شمار میرود.
این حمام در سال ۱۳۹۰ با شماره ۲۸۳۹ به فهرست آثار ملی ایران افزوده شد.
معماری حمام شیشه سنندج
در ساخت حمام شیشه سنندج از مصالحی مانند آجر، سنگ، گچ و آهک استفاده شده و تزئینات آن شامل کاشیکاری، نقاشی روی گچ و آجرکاری است. حمام شیشهای مانند سایر حمامهای سنتی ایرانی از بخشهای مختلفی ازجمله گرمخانه، رختکن، آبنما، سربینه، خزینه، حجره و استراحتگاه تشکیل شده است.که سردر ورودی این حمام شیشهای با آجرکاری زیبایی تزئین شده است. هشتی در سازه حمامها، فضایی واسطه بین ورودی و سربینه محسوب میشود که در آن کفشها را از پا در میآوردند. بخش سربینه، فضایی بزرگ و خنک است که جایی برای استراحت و گفتوگو قبل از ورود به گرمخانه بوده است. در ساختمان حمام گرمخانه مهمترین بخش است که در آن از حوضچههای آب گرم و سرد برای شستوشو استفاده میشده.
جالب است بدانید که در سال ۱۳۸۳ تعمیرات و بازسازی هایی در این مکان انجام شد تا آن را به موزه عکس های کردستان تبدیل کنند اما به دلیل مشکلاتی در زیرساخت، یک سال بعد درب های آن را بستند.
سه کلیک، ویکی پدیا، لحظه آخر، ویلاتون،