
کرفتو، غاری پر رمز و راز در دل کوههای کُردستان است. غار کرفتو یکی از غارهای طبیعی و دست بشر است. که در شمال شهر دیواندره قرار گرفته است.
غار کرفتو دیوان دره در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. با ما همراه باشید.
غار کرفتو کردستان را بیشتر بشناسیم. بهترین زمان بازدید از غار کرفتو کردستان در فصل بهار و تابستان است. دهانه غار کرفتو در ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ متری قرار گرفته است. آثار باستانی غار کرفتو نشانگر وجود تمدن است. غار کرفتو، غاری در دل صخرههاست. با ما همراه باشید.
غار کرفتو کردستان
غار کَرَفتو غاری باستانی و اثری تاریخی در استان کردستان است که در صخره مرتفعی در شرق شهر سقز و شمال غرب شهرستان دیواندره قرار دارد و از نظر تقسیمات کشوری قبلا در حوزه سقز و در حال حاضر در حوزه شهرستان دیواندره قرار دارد. این غار، یک غار آهکی است که در دوران سوم زمینشناسی شکل گرفته و با توجه به تحقیقات به عمل آمده در دوران مزوزوئیک در زیر آب بوده و در اواخر این دوره ارتفاعات آن از آب خارج شده است. بخشهایی از این غار، دستکَند است و کتیبههایی از دوران پیش از تاریخ دارد. آثار تاریخی موجود در این غار مربوط به سده ۳ هستند
ثبت ملی، یونسکو و دسترسیراه دسترسی به این غار از طریق سقز، مسیر آسفالته شهر صاحب به میرسعید و از طریق دیواندره، دو راهی تکاب گورباباعلی و از طریق تکاب، مسیر جاده خاکی روستای “علیآباد” امکانپذیر است. این اثر در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۱۸ با شماره ثبت ۳۳۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. همچنین این غار در تاریخ ۲۴ آبان ۱۴۰۱ در فهرست موقت جهانی یونسکو ثبت گردید.
تاریخچه غار
با توجه به تحقیقات انجام شده و کتیبه های یافت شده در این غار به این نتیجه رسیده اند که سکونت و استفاده از فضای غار به دوره سلوکیان، اشکانی، ساسانی و اسلامی نسبت داده می شود. مطالعات نشان می دهد که آثار مربوط به سکونت در این غار به دوره پیش از تاریخ و اواخر هزاره پنجم پیش از میلاد می رسد. این غار به مدت هزار سال توقف داشته است، اما باری دیگر آغاز فعالیت به خود گرفته است. غار کرفتو دارای ۴ دوره سکونتی است که عبارتند از پیش از تاریخ، اشکانی، ساسانی، اسلامی. البته در دوره های پیش از اسلام به عنوان مرکزی برای نیایش استفاده می شده است ولی در دوره های اسلامی به عنوان سکونتگاه یا محلی برای دفاع مورد استفاده قرار گرفته است.
معماری غار
در قسمت جلویی غار چهار طبقه معماری صخره ای و دست کند وجود دارند که در هر طبقه اتاق های تو در تو با پنجره ها و نورگیرهایی ساخته شده اند. دالان ها و راهروهایی برای دسترسی به طبقات دیگر وجود دارند، همچنین پله های این غار از جنس سنگ ساخته شده اند. تعداد اتاق ها و راهروهای موجود در طبقات این غار به طور کامل مشخص نیست و مجموعه معماری بسیار گسترده ای دارد که در طی سال ها تخریب شده است. زیباترین بخش معماری غار نیز طبقه سوم آن است که در تراش و کنده کاری های اتاق ها و خالت خاص سقف ها با پنجره ها و نورگیرهای اتاق ها اهمیت خاصی دارند. در داخل غار هنوز هم آب وجود دارد و برای دیدن بعضی از جاها باید سوار قایق های کوچک شوید. بر روی دیوارهای غار نیز تصاویر و اشکالی نقاشی شده اند که همه را جذب خود می کنند.
دلیل نامگذاری غار
در مورد دلایل نامگذاری این غار بحث های مختلفی وجود دارد. این غار در میان اهالی با عنوان قلعه کرفتو یا قه لای که رفتو شهرت دارد. برخی نیز بیان می کنند کرفتو در اصل گرفتو بوده و در زبان کردی به معنی گرفته شده و فتح شده است؛ از طرفی دیگر نیز برخی تحقیقات نشان می دهد کرفتو از ترکیب دو بخش کرف یا کرفت به معنی ستایش و تو به معنای خورشید و گرماست، که ستایشگاه خورشید معنی می دهد.
مسیر دسترسی به غار
برای رسیدن به غار کرفتو دو راه دارید یا از سمت سقز شروع به حرکت کنید یا از دیواندره.
دسترسی به کرفتو از طریق سقز به این صورت است: باید از جاده شهر صاحب، به روستای میرسعید برسید. بعد از طریق دیواندره، به دوراهی تکاب گور باباعلی بروید. بعد هم از فرعی استفاده کنید و به غار کرفتو برسید.
بهترین زمان بازدید از غار کرفتو
بهترین زمان بازدید از غار کرفتو کردستان در فصل بهار و تابستان است. در این دو فصل شما بهترین آبوهوای غار کرفتو را خواهید دید.
غار جذاب کرفتو این دو فصل از همیشه شلوغتر است؛ اما مطمئن باشید خیلی شلوغ نمیشود و حتی اگر شلوغ هم باشد، میارزد، سری به این غار فراموشنشدنی بزنید.
غار کرفتو یکی از زیباترین و مشهورترین جاذبەهای گردشگری کردستان است کە سالانە مسافران بسیاری از این مکان جذاب و دیدنی و حیرتانگیز دیدن میکنند.
ویکی پدیا، سفرمارکت، علی بابا، ایسنا