در این مطلب به موضوع جاذبه های غار خربس قشم پرداخته ایم.
یکی از جاذبه های طبیعی بی نظیر غارها می باشند که دیدن آن ها بسیار هیجان انگیز است بد نیست در ادامه همراه با نیک صالحی شوید تا با جاذبه های قشم و غار خربس قشم بیشتر آشنا شوید.
غار خربس قشم
غارها، یکی از پدیدههای جالب و شگفت انگیز دورههای زمینشناختی هستند. غار زیبای خربس که نمونهای از این پدیدههای طبیعی است؛ در پانزده کیلومتری قشم، در سمت راست جاده قشم به روستای خربس و روستای رمچاه قرار دارد.
در دل ارتفاعات روستای خربس، آثاری از معماری صخرهای دیده میشود که به عقیده برخی از محققین، نیایشگاه پیروان مهرپرستی و یا پرستشگاه آناهیتا (خدای آب) بوده است. ما در کشوری زندگی میکنیم که به خاطر موقعیت جغرافیایی و اقلیم خاص، دارای تاریخ پرفراز و نشیب و جالبی است. در جای جای این خاک، آثار و دیدنیهای بینظیری وجود دارد که اکثر آنها برای مردم ایران ناشناخته هستند.
یکی از این مکانهای دیدنی و زیبا و تأملبرانگیز غار خربس در جزیره قشم است که با معماری صخرهای و عالی خود، گوشهای از تاریخ این مرز و بوم را روایت میکند.
بازدید از غارهای خربس قشم
هنگام بازدید از غار خربس مجموعه اتاق هایی را می بینید که با راهروهاى باریک به همدیگر راه پیدا کرده اند که در نهایت به تالار مرکزى بزرگی می رسند. این تالار ۲۵ متر مربع مساحت را به خود اختصاص داده است و در گذشته محلی برای اجتماع بومیان بوده و جالبه بدونید که طاقچه های آن جهت روشنایی جاچراغى کوچکی وجود دارد که زیبایی خاص و منحصر به فردی به این فضا بخشیده است.
در زاویه هاى تاریک و حفره هاى زیرین غار خربس خفاش هاى دم موشى دیده می شوند که در امنیت کامل به زندگی خود ادامه می دهند و خطری برای کسی ندارند.
بخش های غارهای خربس قشم
در ظاهر، تنها سوراخ های بزرگی را خواهید دید که مانند پنجره هستند، شاید در همان ابتدا ظاهر ساده این غارجلب توجه نکند اما همین که از پله ها بالا بروید و به ورودی برسید مجذوب این عظمت الهی خواهید شد. در دهانه این غار برکه اى وجود دارد که آب باران آنجا جمع می شود و در بیشتر ایام آب دارد. به محض ورود به غار با نور دنیای بیرون خداحافظی کنید و وارد دالان ها شوید، طوری که ۹ روزنه بر روی دیواره کوه، ورودی های غار را تشکیل می دهند؛ ۶ روزنه در بالا، ۲ عدد در وسط و یک مورد در پایین قرار دارند، اما امروزه تنها از یک روزنه وارد می شوید و پس از پایان بازدید از یک روزنه دیگر خارج می شوید.
پشت این روزنه ها تالار بزرگی قرار گرفته که دو تاقچه کوچک خواهید دید که احتمالا زمانی جاچراغی بوده اند. وقتی محیط داخلی غار، تالارها، دهلیزها، اتاق ها، روزنه هایی که به هم راه دارند را بازدید کردید، به دیواره ها می رسید که آثار جالبی روی آنها نقش بسته اند، مثلا صدف هایی خواهید دید که نشانگر غرق بودن این غار در دریا است. همه این حکاکی ها و تصویرها نشانگر گذشته پررونق این غار است.
جاذبه های غارهای خربس
هنگامی که از غار خربس بازدید می کنید، روزنه هایی توجه تان را به خود جلب خواهد کرد که نرده های چوبی جلوی خود دارند. این روزنه ها در واقع بخشی از نور غار را تامین می کنند؛ اما در گذشته احتمالا به عنوان ورودی غار استفاده می شده است. وقتی از این روزنه ها بیرون را نگاه می کنید، فضای سبز کوچک پایین غار را می بینید.
درون این غارها شامل مجموعه ای از دهلیزها و تالارها و اتاقهای متعدد، چشمه ها و روزنه های گوناگونی است که نشانگر وجود مردم از دورههای کهن در این مکان است، البته به مرور زمان توسط انسان ها شکل این غارها و دیوارههایش تغییر کرده است. به دلیل اینکه این غار بر روی بلندی قرار گرفته، محققین معتقدند در زمان مادها نیایشگاه مهر و محلی برای ستودن الهه میترا بوده است.
البته برخی دیگر معتقدند حفره ها محل نگهدارى استخوانهاى مردگان پس از مرگ در آیین زرتشت بوده یا زمانی پناهگاهی براى مردم بى دفاع بوده که در این دشت زندگى مىکردهاند و از دست دزدان دریایى در امان نبودند.
در ادامه لازم به ذکر است که هنرمندان و سنگ تراشان در دوره کنونی در سمت راست غار خربس دالان هایی جدیدی تراشیده اند و بر روی دیواره غار نقاشی هایی را با الهام از هنر و زندگی دوران باستانی و تصاویر سمبلیک و رمز آلود حک شده که جلوه ای نو و شگفت انگیزی به این مکان تاریخی – طبیعی هدیه کرده است. همچنین بر فراز دهانه این غار یک جفت عقاب ماهیگیر که از عقاب های نادر و مرغوب جهان بشمار می روند، هم لانه گزیدند و از همسایگان همیشگی و دائم این اثر ملی ثبت شده محسوب میشوند.
راه های دسترسی به غار
غار خربس قشم یکی از مکان های دیدنی پر بازدید در جزیره قشم این روزها جزو پرطرفدارترین مکانهای این جزیره است که در ۱۵ کیلومتری این شهر و سمت راست جاده آن قرار دارد. هم جواری این مکان ارزشمند با شهر تاریخی خربس نشان می دهد که در زمان هایی، یک تمدن بزرگ و پیشرفته همچون مادها و ساسانیان در جزیره همیشه زیبای قشم زندگی می کردند و نیز شایان ذکر است که این غار از لحاظ ظاهری و ساختار اولیه شباهت های زیادی به دخمه های ساخته شده در آذربایجان، کردستان، لرستان، بوشهر، اهواز و شوشتر دارد و بسیار هم دیدنی هستند.
تنها راه دسترسی به غار خربس قشم این بوده که باید حتما وارد جاده قشم به سمت روستای دیدنی رمچاه بشوید و بعد از آن در طول راه تابلوهای راهنمایی به سمت غار تعبیه شده اند که به راحتی شما را به سمت این غار هدایت می کنند و در آخر زمان بازدید از این غار هر روز از ساعت ۸ صبح تا غروب آفتاب است و هزینه ورودی بازدید تنها ۲۰۰۰ تومان می باشد
آدرس: استان هرمزگان، جزیره قشم، ۱۵ کیلومتری سمت راست جاده قشم
اقامت ۲۴-معراج گشت-سفرمارکت-سلام پرواز