
آرامستان ارامنه مشهد در خیابان حر عاملی مشهد قرار دارد و یکی از گورستانهای قدیمی این شهر به شمار میرود. محل دفن مسیحیانی بوده که در مشهد قدیم زندگی میکردند. متفاوت بودن شکل صلیب ها و سنگ قبرها این آثار را دیدنی کرده است.
قبرستان ارامنه مشهد یکی از معروفترین آرامستانهای کشور به شمار می رود. این قبرستان، قدمتی بیش از صد سال دارد و از قدیمی ترین قبرستان ها محسوب می شود. این آرامستان در خیابان حر عاملی مشهد قرار دارد. این آرامگاه ها محل دفن مسیحیانی بوده که در مشهد زندگی میکردند.
قبرستان ارامنه مشهد
قبرستان ارامنه در منطقه شمالی شهر قرار گرفته است. این قبرستان، در میدان ابوطالب مشهد، خیابان حر عاملی قرار دارد. ابتدای تقاطع شهید کریمی که میرسید، بنای متفاوت با بافت اطراف را خواهید دید. دیواری زرد رنگ کنار ساختمان شهرداری منطقه دو قرار گرفته است که در پشت آن حکایت یک قرن مدفون شده است. دری با پیشانی هلالی شکل که روی آن طرح صلیب با یک خط مورب طراحی شده است،
آرامگاه فراموش شده ارامنه
در مقابلتان است. با وجودی که در حال حاضر این قبرستان در یکی از شلوغترین خیابان شهر قرار گرفته است اما در قدیم، یعنی حدود صد سال پیش، جایی به دور از مشهد بود. روزگاری این قبرستان یک باغ بود که حصار و ورودی نداشت اما بعد از گذشت یک قرن، با افزایش تعداد قبور، شهرداری دور آن دیوار کشید. در حال حاضر از این باغ تنها گورستانی باقی مانده که آرامگاه مسیحیان و ارامنه است.
این بنا به ثبت آثار ملی رسیده است و مکانی تاریخی برای گردشگران و علاقهمندان محسوب میشود و بازدید از آن برای عموم آزاد است البته تا سالهای قبل اجازه ورود به آن کمی سخت بود. در روزهای انتهایی سال میلادی که به این قبرستان بیایید، با تعداد زیادی از مسیحیان و ارامنه که برای زیارت عزیزانشان به این آرامستان آمدهاند، روبرو میشوید.
نگاهی به مزارهای مسیحیان خفته در خاک
وقتی توی این قبرستون قدم میزنی متوجه میشی که شکلهای صلیبهای روی قبرها بعضا باهم متفاوته. این ماجرا حتما کنجکاوت میکنه و با خودت میپرسی که چرا این شکلیه مگه همشون مسیحی نبودن؟
چرا همه افرادی که توی این قبرستون خاک شدن مسیحی بودن ولی از مذاهب مختلف مسیحی دور هم جمع شدن. صلیبهای روی قبر کاتولیکها، ساده و به همون شکل معمول چلیپایی هست. صلیبهای ارامنیها طرحی شبیه گل توی حاشیههای خودش داره و در نهایت آشوریهای صلیبهایی دارن که انتهای اون به شکل نیم دایره هست.
همینطور که به قدم زدنت ادامه میدی متوجه میشی که بعضی از سنگ قبرها باهم فرق دارند یعنی تفاوت قبرها فقط به شکل صلیب یا نوشتههای روش محدود نمیشه.
شکل سنگها هر کدوم نشونگر جاه و مقام فرد در زمان زندگیش بوده. یعنی اگه از ثروت زیاد یا شهرت و موقعیت اجتماعی خوبی برخورد میبود سنگ قبرشون با آدمهای عادی فرق میکرده!
محل دفن مسیحیان و قبرستان ارامنه مشهد
توی این مجموعه یکی از سنگ قبرها هست که از همه جالبتره و اون سنگ قبر سدا مستوفیان هست. سدا مستوفیان نویسنده ۲۵ سالهای بوده که روزگار بهش فرصت زندگی زیاد رو نمیده. به همین خاطر هم هست که سنگ قبرش مثل یه کتاب ساخته شده.
روی سنگ قبر افراد مختلف دستهای مختلفی رو هم میبینی. این رسم الخطها انواع مختلفی داره و شامل همه جور زبانی میشه از زبان فارسی و ارمنی گرفته تا فرانسوی و روسی و انگلیسی!
توی گشت و گذار در قبرستون ارامنه متوحه میشی که همه افرادی که در خاک خفتهان ایرانی نبودن. خیلیهاشون از ملیتهای مختلف بودن که دست تقدیر اونها رو به ایران کشونده. توی این قبرستون افرادی از آمریکا، روسیه، گرجستان، کانادا، فرانسه، آلمان، لهستان، سوئیس، اکراین و ارمنستان پیدا میکنی که سرنوشت اونا رو به مشهد کشونده و در خاکشون کرده.
رهی نو، سفربازی،