
عمارت خسروآباد شاخصترین بنای تاریخی کردستان به شمار می رود. این بنا جلوه خاصی به معماری شهر بخشیده و از زیبایی چشمگیری برخوردار است.
این بنا یکی از ارزشمندترین آثار تاریخی ایران است. باغ خسروآباد نیز اهمیت ویژهای دارد . با ما همراه باشید.
عمارت خسروآباد کردستان را در این متن بیشتر بشناسید. همه ایام هفته به صورت رایگان به این مکان تاریخی میتوانید سر بزنید. اولین چیزی که در نگاه اول خودنمایی میکند حوض بزرگ واقع در جلوی درب عمارت است. عمارت خسرو آباد به دو بخش اصلی قصر و باغ تقسیم می شود. با ما همراه باشید.
عمارت خسروآباد کردستان
عمارت خسروآباد یا کاخ موزه خسروآباد در بلوار خسروآباد «شبلی» شهر سنندج قرار دارد. این عمارت در نوع خود بینظیر و مرکز حکومت اردلان به ویژه خسروخان اردلان بوده است. مجموعه عمارت و باغ خسروآباد افزون بر دو بخش اصلی، یعنی قصر سلطنتی با ورودی ستون دار، باغ خسروآباد نیز از اهمیت خاصی برخوردار بوده است این باغ که بهوسیلهٔ ۴ خیابان روبرو و اطراف عمارت خسروآباد عملاً به ۴ باغ خسروآباد تبدیل شده بود و اطراف آن بهوسیلهٔ ۴ خندق در طرفین باغ و کاخ خسروآباد با انواع درختان مختلف احاطه شده جلوه خاصی را به این مجموعه داده است.
در حال حاضر تنها درختان ۴ باغ و بخشهایی از ۴ خیابان آن باقیمانده است. عمارت خسروآباد کتیبهای دارد که اسم فتحعلی شاه قاجار و والی کردستان امانالله خان و تاریخ ۱۲۲۳ ه.ق بر روی آن حک شده است. عمارت خسروآباد شاخصترین بنای استان کردستان است که به عنوان مقر حکومت والیان اردلان مورد استفاده قرار میگرفت. از سال ۱۳۷۳ عملیات مرمت این بنای تاریخی آغاز گردید اگر چه در سال ۱۳۷۹ بیشترین مرمت و بازسازی این بنا انجام گردید. عمارت خسروآباد با شماره ۱۴۹۱ در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردیده است.
تاریخچه عمارت خسرو آباد
عمارت خسرو آباد سنندج در سال ۱۲۲۳ هجری قمری توسط امان الله خان اردلان والی، حاکم کردستان ساخته شده است. عمارت خسرو آباد مقر حکومت در سنندج بوده و تشریفات و استقبال از شاهان و مقامات در این عمارت صورت میگرفته است. یکی از مهمترین مراسمی که در عمارت خسرو آباد انجام شده، جشن عروسی حسن جهان خانم دختر فتحعلی شاه قاجار با خسرو خان پسر امان الله خان بوده است. در سال های ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۹ عمارت خسرو آباد مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.
معماری عمارت خسرو آباد
عمارت خسرو آباد با مساحتی در حدود ۶۰۰۰ متر مربع، یکی از ارزشمندترین آثار تاریخی ایران است و بازدید از آن در برنامه سفرتان به سنندج ارزشش را دارد. به دلیل افزوده شدن برخی از بخش ها پس از فوت امان الله خان اردلان، معماری عمارت خسرو آباد دارای سبک های متفاوتی است. عمارت خسرو آباد دارای تزئیناتی از جمله گچ بری و آجر کاری است. اروسی های زیبا و حوض چلیپا به جذابیت این مجموعه افزودهاند.
بخش های مختلف عمارت خسرو آباد
عمارت خسرو آباد از بخش های مختلفی تشکیل شده است. درب اصلی این عمارت از تنه های درخت گردو و به سبک دروازه های قلعه های حکومتی ساخته شده است. متاسفانه طاق سردر در گذر زمان تخریب شده است.
هشتی: پس از در اصلی هشتی قرار دارد، هشتی عمارت خسرو آباد شامل ۴ مدخل ورودی، سقف گنبدی شکل و ستون نماهایی زیبا است که با گچ بری تزئین شدهاند.
حیاط: حیاط عمارت خسروآباد برخلاف عمارت های دیگر توسط دالان به هشتی متصل نشده است، بلکه بلافاصله بعد از هشتی قرار دارد. حوضی بزرگ و چلیپایی شکلی در مرکز حیاط قرار دارد که اطرافش با درختان انبوه احاطه شده است. گفته میشود آب این حوض از قنات آبیدر تامین میشود.
قصر خسرویه: قصر خسرویه مهمترین ساختمان عمارت خسرو آباد است و در ضلع غربی ساختمان قرار دارد. پس از طی ۱۷ پله سنگی به قصر خسرویه میرسید. این قصر ۳ طبقه از بخش های مختلفی تشکیل شده است.
عمارت خسروآباد، بنایی خیره کننده برای چندین نسل
طبقه دوم این قصر زیبا دارای یک حوض خانه جذاب است. سقف این فضای حوض خانهای شکل، گنبدی شکل است و آب نمایی از سنگ، در مرکز آن قرار دارد. در اطراف حوض خانه اتاق هایی بزرگ قرار دارند که همه آن ها دارای ایوان ستوندار هستند.
با طی کردن پله های چوبی به طبقه سوم و اتاقی میرسید که در دو طرفش راهرو قرار دارد. جالب است بدانید از بالکن این اتاق برای نجوم استفاده میشده و به همین دلیل به بالکن نجم آباد شهرت پیدا کرده است.
عمارت سردر: عمارت سردر در ضلع شرقی مجموعه قرار دارد. عمارت سردر یک عمارت دو طبقه است که در دو طرف ورودی آن دو راه پلهی متقارن قرار دارد. ساخت این عمارت به نوهی خسرو خان نسبت داده میشود. یکی از جذابیت های این عمارت، ایوان سرتاسری آن است که به غلام گردش معروف است. در طبقه دوم عمارت سردر، تالار ستون دار یا تالار اصلی قرار دارد که به عنوان مهمان خانه استفاده میشده است.
در حال حاضر تنها درختان ۴ باغ و بخشهایی از ۴ خیابان آن باقیماندهاست.
عمارت خسروآباد کتیبهای دارد که اسم فتحعلی شاه قاجار و والی کردستان امانالله خان و تاریخ ۱۲۲۳ هجری قمری بر روی آن حک شدهاست.
عمارت خسروآباد شاخصترین بنای استان کردستان است که به عنوان مقر حکومت والیان اردلان مورد استفاده قرار میگرفت. از سال ۱۳۷۳ عملیات مرمت این بنای تاریخی آغاز گردید اگر چه در سال ۱۳۷۹ بیشترین مرمت و بازسازی این بنا انجام گردید.
عمارت خسروآباد با شماره ۱۴۹۱ در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردیدهاست.
شرایط بازدید از عمارت خسروآباد
برای بازدید از عمارت خسروآباد می توانید همه ایام هفته به صورت رایگان به این مکان تاریخی تشریف ببرید. در محدوده اطراف عمارت جاذبه های تاریخی و تفریحی دیگری مانند؛ حمام تاریخی صلاحی، امام زاده پیر محمد، حمام شگفت انگیز شیشه، پارک هفت آسیاب، پارک کوهستانی امیریه و عمارت سالار سعید قرار دارند، که بازدید از آن ها خالی از لطف نیست. ساعات بازدید از عمارت خسرو آباد از ۹ صبح تا ۱۷ عصر است.
ویکی پدیا، سفرمارکت، مهرنیوز، آقای بلیط،