
یکی از مشهورترین دروازههای تاریخی ایران، دروازه قرآن شیراز است. دروازه قرآن در گذشته با نام طاق قرآن شناخته میشد.. این دروازه برای اولین بار در زمان سلطنت عضدالدوله دیلمی ساخته شد. این دروازه بهواسطه قرآنی که بالای آن قرار داده میشد، شهرت پیدا کرده است. با ما همراه باشید.
دروازه قرآن شیراز یکی از آثار تاریخی شهر شیراز به شمار می رود. شیراز جز دروازه قرآن چند دروازه دیگر هم داشته است. تاریخ ساخت اولین دروازه قرآن به هزارسال پیش و به دوران پادشاهی عضدالدوله دیلمی بازمیگردد. دروازه قرآن در گذشته با نام طاق قرآن شناخته میشد. قدمت این بنا به سده چهارم هجری قمری میرسد. با ما همراه باشید.
دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن یکی از دروازههای به جای مانده از دورههای قدیم در شیراز است که امروزه به عنوان یکی از آثار تاریخی این شهر به حساب میآید و در شمال شهر قرار دارد و جز دروازه ورودی شمال شیراز حساب می شود.
دروازه معروف شیراز؛ تلاقی معماری و دینداری
دروازهها همه در خروجیهای پررفتوآمد شهرها ساخته میشدند؛ جایی که آمدوشد مسافران و بازرگانان بیش از بقیه نقاط بود. دروازه قرآن هم به پیروی از این قانون در شمال شهر شیراز ساخته شد. در تنگ اللهاکبر و میان کوه چهلمقام و کوه باباکوهی. از سمت این دروازه افراد بهسمت کمربندی و جاده مرودشت میرفتند یا از این مسیر وارد میشدند.
حاکم شهر دستور داد قرآنی را سردر دروازه بگذارند تا خدا همه را به سلامت نگه دارند. اهمیت معنوی دروازه قرآن بهقدری بود که مردم ابتدای هر ماه قمری کنار آن جمع میشدند تا تمام ماه را در پناه او باشند.
تاریخچه ساخت دروازه قرآن
دروازه قرآن شیراز، نمادی از غنای فرهنگی و معماری اسلامی در شیراز است. این دروازه در زمان عضدالدوله دیلمی ساخته شده و قرآنی در سر در دروازه قرار گرفت تا مسافرانی که از دروازه رد میشوند با عبور از آن متبرک شوند. این دروازه در دوران حاکمیت کریمخان زند بازسازی شد و برای نگهداری دو جلد قرآن با خط ثلث که به قرآن هفده من معروف هستند، یک اتاق کوچک بالای آن ساخته شد.
دروازه قران در زمان قاجار به دلیل وقوع زلزله آسیب دید؛ اما دوباره بازسازی شد. همچنین در سال ۱۳۱۵ به دلیل ناکارآمدی شهردار شیراز این بنای تاریخی با دینامیت منفجر شد، ولی در سال ۱۳۲۸ با کمک یک تاجر معروف به نام حاج حسین ایگار بار دیگر ساخته و مرمت شد. همچنین چند بخش دیگر همچون یک طاق از سنگ و آجر و کاشیکاریهای هفترنگ به دروازه قرآن اضافه شدند.
جاذبه های گردشگری و تاریخی دروازه
دروازه قرآن کنونی، در سال ۱۳۲۷ و ۱۲ سال بعد از تخریب دروازه تاریخیِ عضدالدوله ساخته شد. این دروازه در شکل و اندازه تفاوتهایی با دروازه قبلی داشت. دروازه جدید به لحاظ ارتفاع و پهنا، از دروازه قبلی بزرگتر است و به جای یک طاق هلالی ساده، ۳ طاق (۱ طاق بزرگ و ۲ طاق کوچک) با قوس تیز دارد.
بالای دروازه قرآن، اتاقی با ۶ پنجره مشبک وجود دارد که محل نگهداری از قرآن است. آرامگاه سازنده بنا، حاج ایگار، در طاق شرقی قرار گرفته و در طاق غربی دروازه نیز به راهپلهای برمیخوریم که به اتاق بالای دروازه راه دارد. در بازسازی و ساخت این بنای ایرانی-اسلامی، از مصالحی مثل سنگ و سیمان استفاده شده و طاقنماهایش، مزین به کاشیهای هفترنگ و آیات قرآنیاند.
در بالای طاق اصلی، آیه ۹ سوره اسرا نوشته شده و بر دیواری که به سمت شهر است، آیه ۸۸ از همین سوره آورده شده است. در کنج غربی دروازه نیز آیه ۹ از سوره حجر دیده میشود.
ویکی پدیا، علی بابا، سفرمارکت، یومگ،