
بازار سقز در بین مهم ترین جاذبه های گردشگری سقز قرار گیرد. بازار سقز از به دو بخش بازار میان قلعه و بازار سرپچه تقسیم شده است. سقز ، دارای مراکز خرید بسیار زیاد و پرکنده ایی می باشد امکان خرید را برای همه افراد در هر نقطه قرار داده است ، با ما همراه باشید.
بازار سقز کردستان بهعنوان یکی از مراکز تجاری اصلی شهر محسوب می شود. ازار سقز از به دو بخش بازار میان قلعه و بازار سرپچه تقسیم شده است دیدار و گشت و گذار در این بازار رایگان است . بازار سقز در این شهر نقش مهمی دارد و یکی از قسمت های اصلی شهر سقز شناخته است. با ما همراه باشید.
بازار سقز کردستان
بازار سقز مجموعه ای تاریخی و محل داد و ستد انواع کالا مابین بازرگانان منطقه و سراسر کشور است که در مرکز شهر سقز قرار گرفته و نقش عمده ای در تجارت انواع کالا بین کشورهای ایران و عراق و ترکیه دارد.
تاریخچه
بازار سقز از جمله اماکن تاریخی این شهر است که با توجه به بناهای باقیمانده از کاروانسراها و راسته بازارها مانند کاروانسرای تاجوانچی و راسته بازار یهودیان، به زمان زندیه بر می گردد که در دوران صفویه و قاجار نیز رونق داشته و مرمت شده است و در حال حاضر احیای مراکز تاریخی بازار همچون حمام حاج صالح، مسجد دومناره و کاروانسراها و احداث موزه تاریخی در دست مطالعه و انجام می باشد
ساختار بازار
این بازار از دو بخش اصلی میان قلعه و بازار سرپچه تشکیل شده است که رودخانه سرپوشیده ولی خان (خیابان فخررازی کنونی) آنها را از هم منفک و جدا کرده است[۷]. بازار سقز از چندین بازار کوچکتر تشکیل شده که براساس کالاهای عرضهشده و فروشندگان تقسیمبندی شدهاند. از میان این بازارها میتوان به «بازار بالا» که محل عرضهٔ کالاهای لوکس است، همچنین «بازار پایین» که محل عرضهٔ کالاهای سنتی مانند پارچه، لوازم عروسی و اقلام کشاورزی است اشاره کرد. بازارهای دیگری نیز وجود دارد مانند بازار یهودیها که هماکنون محل کار خیاطی ها و تولیدی های پوشاک است و نیز بازار قازاخانه که امروزه بهطور گستردهای مورد بازدید مسافران قرار میگیرد
خصوصیات
بازار سقز با توجه تعداد زیاد مغازه ها و بازرگانان پارچه و پوشاک به عنوان قطب پارچه ایران شناخته شده است و این بازار به عنوان یکی از مراکز اصلی توزیع پارچه و پوشاک در منطقه و ایران مطرح است و بیش از ۵۰۰ مغازه و پاساژ پارچه و پوشاک فروشی بهویژه پارچه لباس کردی زنانه در مجموعه مغازه ها و پاساژهای گذر ابریشم، پشت بازار روز (قزاق خانه)، راسته اردلان، بازار بالا و زیرگذر آزادی مشغول فعالیتند
ساختار و بخش های مختلف بازار بزرگ
این بازار از بخش های متعددی تشکیل شده است به عنوان مثال بخشی در این بازار وجود دارد که با نام بازار بالا شاخته می شود و محل فروش کالاهای لوکس و خاص است و در بخش دیگر آن، که بازار پایین نام دارد، کالاهای سنتی مانند پارچه، لوازم عروسی و اقلام کشاورزی فروخته می شود. علاوه بر اینها در این محل بخش های دیگری نیز دیده می شود که در ادامه توضیحاتی درباره آنها می دهیم.
پارچه و پوشاک
شهر سقز محل فروش پارچه های بسیار زیبا است و پارچه های آن از این نظر بسیار شهرت دارند. در بخش هایی از این بازار افراد به فروش این کالاها اشتغال دارند که شامل گذر ابریشم، پشت بازار روز (قزاق خانه)، راسته اردلان، بازار بالا و زیرگذر آزادی می شوند.
لواز خانگی و آرایشی
از دیگر اجناسی که افراد را برای خرید به سمت خود می کشانند، لوازم خانگی و آرایشی به شمار می روند. از جمله قسمت هایی که می توانید این وسایل را پیدا کنید می توان به بازار اصلی و خیابان فخر رازی (چه م ولیخان) و پاساژهای صابریان، سه روک، تاج محل، بازار بالا و پایین، بازار روز (قزاق خانه)، پاساژهای عرفانی، آدمی، ئالان و دیلان، کوثر و … اشاره کرد. لازم به ذکر است که این وسایل قیمتی ارزان تر از دیگر شهرهای کشور دارند.
موقعیت جغرافیایی و تاریخچه بازار سقز
سقف، مرکز شهرستان سقز، در شمال غرب ایران و استان کردستان واقع شده است. این شهرستان با جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی متعدد، یکی از مقاصد مهم گردشگری در منطقه به شمار میآید. بازار سقز در مرکز این شهرستان و در نزدیکی میدان اصلی شهر قرار دارد. در گذشته، این بازار بهعنوان یکی از کانونهای مهم تجاری و اقتصادی غرب ایران عمل میکرد و محل تبادل کالاهای مختلف میان کردستان و دیگر مناطق کشور بود.
تاریخچه شکلگیری بازار سقز
بر اساس اسناد تاریخی و شواهد باستانشناسی، بازار سقز قدمتی طولانی دارد. این بازار در دورههای مختلف تاریخی، بهویژه در دوران سلجوقیان و صفویان، رونق خاصی داشته است. سقز به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، که در نزدیکی مسیرهای تجاری مهم قرار دارد، همواره نقطه تلاقی بازرگانان و مسافران از مناطق مختلف ایران و حتی خارج از مرزها بوده است.
در گذشته، بازار سقز از چندین بخش مختلف تشکیل شده بود که هر کدام به یک نوع خاص از تجارت و تولید اختصاص داشت. همچنین، بازار سقز در کنار بسیاری از دیگر بازارهای مهم ایران، مانند بازار تبریز و اصفهان، نقش مهمی در ارتباطات تجاری و فرهنگی ایفا میکرد.
ویژگیهای معماری و ساختار بازار سقز
بازار سقز، مانند بسیاری از بازارهای سنتی ایران، در گذشته دارای معماری خاص خود بوده است که به نیازهای تجاری، فرهنگی و اجتماعی مردم این منطقه پاسخ میداد. معماری این بازار ترکیبی از ویژگیهای سنتی ایرانی و تاثیراتی از معماری عثمانی و عربی بود که بهویژه در ستونها، سقفها و طرحهای داخلی بازار دیده میشود.
ساختار و بخشهای مختلف بازار
بازار سقز در گذشته از چندین راسته و راستههای فرعی تشکیل میشد که هرکدام به یک نوع خاص از کالاها اختصاص داشت. از جمله بخشهای مختلف این بازار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
راسته زرگری: یکی از بخشهای معروف بازار سقز که بهعنوان مرکز فروش طلا، جواهرات و زیورآلات شناخته میشد. این راسته محل ملاقات بازرگانان و هنرمندان زرگر بود.
راسته پارچهفروشان: در این بخش، انواع پارچهها و منسوجات مختلف از جمله ابریشم، پشم و پنبه به فروش میرسید.
راسته مواد غذایی: محل عرضه مواد غذایی مختلف مانند غلات، میوهها، خشکبار و چای، که از نقاط مختلف ایران به سقز وارد میشد.
همچنین، در بازار سقز خانهها و کارگاههای متعددی برای تولید صنایع دستی و کالاهای مختلف وجود داشت. این صنایع دستی، از جمله قالیبافی، سفالگری، و ساخت انواع اشیاء چوبی، در گذشته یکی از منابع درآمدی مهم مردم سقز بود.
ویکی پدیا، آقای بلیط، پرواز ما،