باغ زیبای نارنجستان در شهر شیراز متعلق به خاندان قوام یکی از خانوادههای مهم و بانفوذ دوران قاجار بود. به عبارتی باغ نارنجستان قوام شیراز، از مجموعههای تماشایی شهر بهارنارنجها و متعلق به دوران قاجار است. معماری باغ نارنجستان قوام در شیراز، این بنا را به یکی از منحصربهفردترین و زیباترین باغهای ایرانی تبدیل کرده است.
باغ نارنجستان قوام شیراز از جاهای دیدنی استان فارس در شیراز است. که بهشکل یک باغ نارنج و عمارت در دوران قاجار ساخته شده است. این باغ باشکوه در زمینی به مساحت ۳۵۰۰مترمربع ساخته شد. سبک معماری عمارت قوام را میتوان الهام گرفته از سبک قاجاری و معماری دوران زندیه دانست. در ادامه با ما همراه باشید.
باغ نارنجستان قوام شیراز
خانهٔ قوام یا باغ نارنجستان قوام، در دورهٔ قاجار محل اقامت حاکم شیراز بود. این عمارت توسط چند نسل از خاندان قوام پیریزی، احداث و تکمیل شد. لقب «نارنجستان» هم از درختان نارنج حیاط این عمارت میآید. امروزه این مکان با عنوان موزهٔ نارنجستان در اختیار دانشگاه شیراز قرار دارد. خانهٔ قوام بین سالهای ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۸ خورشیدی مورد استفادهٔ مؤسسه آسیایی دانشگاه پهلوی، تحت سرپرستی آرتور اپهام پوپ، ایرانشناس معروف بود.
معرفی نارنجستان قوام باغ موزه
در سالهای اخیر زیرزمین ضلع شمالی تعمیرات اساسی شده و به عنوان موزه مورد استفاده قرار گرفته که در آن اشیای فرهنگی اهدایی پروفسور پوپ نگهداری میشود. قوام السلطنه در سال ۱۲۵۲ ه.ق به حکومت فارس منصوب گردید و در محله سکونت خویش (محله بالاکفت) اقدام به احداث ابنیه تاریخی و سکونتی نمود که به شکلگیری مجموعه قوام منجر گردید. این مجموعه که در بین عامه مردم به باغ قوام معروف است به واسطه نام بنای بیرونی خود امروز به نارنجستان قوام معروف است.
تاریخ پرفراز و نشب باغ
خاندان قوام در دوره قاجار مدت زیادی بر فارس حکومت میکردند و بناهای زیادی از آن دوره آنها بهجا مانده، مثل باغ عفیفآباد، باغ کلانتر، باغ بیگلربیگی و همین مجموعه قوام.
این مجموعه در طول سالهای ۱۲۵۷ تا ۱۲۶۷ خورشیدی ساخته شده و کمکم بناهای دیگری به آن اضافه شده و آخرین مرحله آن یعنی آینهکاری و گچکاری آن هم در ۱۲۹۸ بهپایان رسیده.
در دوران حکمرانی محمدرضا خان قوامالملک سوم، باغ قوام و عمارتش، بیرونی نامیده میشدند و کاربرد اداری داشتند؛ خانه زینتالملک اندرونی بود و خانواده قوام در آن زندگی میکردند. عمارت بیرونی محلی بود برای انجام کارهای سیاسی و نظامی یا برگزاری جلسه با نمایندگان دولتهای خارجی.
این دو بخش با تونلی به هم وصل میشدند و عمارت نارنجستان کنونی، همان «بیرونی» دوران قاجار محسوب میشد. سالها زندگی در این خانه جریان داشت، تا اینکه بالاخره در سال ۱۳۴۵ وقف دانشگاه شیراز شد.
ویکی پدیا،