سعدی یکی از شاعران ارزنده ایرانی بوده که . جهانی داشته و اشعارش در اقصی نقاط جهان بسیار محبوب گشته است. این مفبره اکنون در شمال شرقی شهر شیراز کنونی و در دامنه کوه فهندژ واقع شده است. بنای اصلی که مقبره سعدی در آن جای گرفته، از بیرون به شکل یک مکعب به نظر میرسد.
آرامگاه سعدی شیراز یکی از مشهورترین جاهای دیدنی شیراز به شمار میرود. ابومحمّد مُشرفالدین مُصلح بن عبدالله بن مشرّف، متخلص به سعدی، شاعر و نویسنده پارسی گوی ایرانی است . نشانی مقبره سعدی، بلوار بوستان، خیابان سعدی جنوبی است. بنای اصلی که مقبره سعدی در آن جای گرفته، از بیرون به شکل یک مکعب به نظر میرسد.
آرامگاه سعدی شیراز
آرامگاه سعدی معروف به سعدیه مکان خاکسپاری سعدی، شاعر پارسیگوی است. این اثر را محسن فروغی طراحی کردهاست.
این آرامگاه در انتهای خیابان بوستان و کنار باغ دلگشا در دامنهٔ کوه در شمال شرق شیراز قرار دارد. در اطراف مقبره، قبور زیادی از بزرگان دین وجود دارند که بنا به وصیت خود، در آنجا مدفون شدهاند. از جمله مهمترینهای آن میتوان شوریده شیرازی را نام برد که آرامگاهش به وسیله رواق به آرامگاه سعدی متصل شدهاست. آرامگاه شیخ مشرف الدین بن مصلح الدین سعدی شیرازی در تاریخ ۲۰ آبان ۱۳۵۳ به شمارهٔ ثبت ۱۰۱۰٫۳ در انجمن آثار ملی به ثبت رسیدهاست.
لغتنامه دهخدا به نقل از فرهنگ برهان قاطع نام موضعی که شیخ سعدی در آنجا آرمیده را «گازرگاه» نامیده و به نقل از فرهنگ آنندراج گازرگاه را حد شیراز نزدیک به مرقد شیخ مصلحالدین سعدی شیرازی دانستهاست.
سکههای پانصد ریالی برنزی جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۸۷ خورشیدی به نقش آرامگاه سعدی مزین شدهاست و همچنین از سال ۱۳۸۹ اسکناسهای یکصد هزار ریالی با نقش آرامگاه سعدی در پشت آن چاپ شدهاست.
تاریخچه آرامگاه سعدی در شیراز
سعدی شیرازی، شاعر پارسی زبان و جهانگرد، در سال ۶۹۰ هجری پس از عمری ۸۸ ساله فوت کرد. وی را در خانقاهی که در آن می زیست دفن کردند. برای مدت ها هیچ ساختمانی بر روی آرامگاه سعدی در شیراز نبود، تا این که سالها بعد با فرمان آباآقاخان، وزیر مشهور ایلخانان بنایی برای او احداث شد.
سالها بعد از ساخت بنای آرامگاه سعدی در شیراز، حاکم فارس در سال ۹۸۸ هجری قمری آن را کاملا ویران می کند. محل دفن شاعر پارسی زبان تا زمان حکومت زندیه بدون هیچ ساختمانی می ماند. کریم خان زند، پادشاه شیرازی این دوره، دستور به بازسازی آرامگاه سعدی در شیراز را می دهد. این بنا دوطبقه و بسیار زیبا بوده است.
در دوره قاجار، سنگ مزار سعدی توسط برخی افراد خراب می شود. علی اکبر قوام شیرازی، یکی از شخصیت های آن زمان سنگ جدیدی را بر روی مزار او می گذارد. حبیب الله خان قوام الملک شیرازی نیز بنای مقبره را بازسازی می کند تا وضعیت بهتری پیدا کند. این حالت تا سال ۱۳۳۱ ادامه دارد که بنای کنونی آرامگاه سعدی در شیراز احداث می شود.
حوض ماهی
حوض ماهی در سمت چپ آرامگاه قرار گرفته و همان طور که از اسمش پیداست یک حوض است که بهصورت هشتضلعی در ارتفاع پایینتر نسبت به صحن آرامگاه قرار گرفته است. آب این حوض و بخشهای دیگر از قنات سعدیه که درست در زیر مجموعه جریان دارد تامین میشود.
حوض سکه
حوض سکه یکی از دیدنیهای جذاب سعدیه است. برخی برای برآورده شدن حاجتشان و البته بعضی دیگر صرفا برای تفریح سکه به داخل این حوض میاندازند. در دین زرتشت و آئین میترا باور بر این است که انداختن سکه به داخل آب نوعی نذر و کار نیک است.
ویکی پدیا، الی گشت، پینورست،