روستای هزاوه در استان مرکزی واقع شده است. روستای هزاوه در دامنه کوه هزاوه شکل گرفته است و برای رسیدن به آن باید از مسیری کوهستانی بگذرید. در زمستان سفر به این روستا چندان رضایتبخش نیست. هزاوه با کشت انگور به یکی از بزرگ ترین مناطق تولید انگور تبدیل شده است.
روستای هزاوه اراک یکی از روستاهای شهرستان اراک در استان مرکزی ایران است. روستای هزاوه زادگاه امیرکبیر، میرزا بزرگ قائم مقام است. این روستا در اکثر روزهای سال آبوهوایی سرد دارد. بافت و چینش خاص خانه های این روستا بسیار جالب است. با ما همراه باشید.
روستای هزاوه اراک
هزاوه یکی از روستاهای شهرستان اراک در استان مرکزی ایران است. این روستا در ۱۸ کیلومتری غرب اراک قرار دارد، هزاوه از توابع بخش مرکزی شهرستان اراک و محل تولد امیرکبیر بزرگمرد تاریخ ایران است و دارای بافت روستایی کوهستانی و آب و هوای مناسب برای باغداری و دارای مزارع وسیع انگور است. مردم هزاوه به زبان فارسی سخن میگویند.
روستای هزاوه علاوه بر ویژگیهای تاریخی دارای ذخایر آب فراوان، آب و هوای کوهستانی و چشماندازهای طبیعی و معماری است.
نامگذاری
برخی ریشه کلمه هزاوه را از ریشه «زاو» و «زاوه» میدانند. در زبان فارسی کلمه زاو به معنای دره میباشد که این با جغرافیای روستا همخوانی دارد. کلمه هزاوه از ۳ جزء «ه» به معنی خوب، «زاو» به معی دره و «ه» نسبت تشکیل شدهاست که معنی «درهٔ خوب» را منتقل میکند.
روستا دارای چشمههای متعددی بوده که در فصل بهار تعداد آنها بیشتر هم میشود و از اینرو نام این ده را «هزارآبه» نیز گذاشته بودند که بعداً به «هزارآوه» و به مرور به «هزاوه» تبدیل شدهاست.
تاریخ
قدمت هزاوه با توجه به سفالهای پیدا شده و مطالعات باستانشناسی بر روی تپه تاریخی هزش قرن پنجم هجری را نشان میدهد. مقبره شاهزاده احمد بر روی بلندترین قسمت روستا واقع در محله بالا ازدیگر آثار تاریخی هزاوه میباشد. بنیان این مقبره به دوره ایلخانان میرسد اما در دوره صفویه تغییر و تحول بنیادین در آن ایجاد شده تا به شکل کنونی درآمدهاست. هزاوه زادگاه امیرکبیر میباشد
روستای هزاوه ملقب به زادگاه میرزا تقیخان امیرکبیر
روستای تاریخی و گردشگری هزاوه اراک با زیباییهای بکر و طبیعی همراه با ذخایر آب فراوان جاذبهای بینظیر را در دل کوهستان به وجود آورده است. این روستای تاریخی زادگاه مفاخری چون «امیرکبیر» و «قائم مقام فراهانی» است. منزل تاریخی میرزاتقی خان امیرکبیر هنوز در روستای هزاوه پابرجا است.خانهی تاریخی امیرکبیر وسعتی حدود ۸۱۵ مترمربع و زیربنایی با ۶۲۵ مترمربع دارد و در دوطبقه ساخته شده است. قدمت این خانه به دوران قاجار بازمیگردد و در سال ۱۳۸۹ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. در واقع خانه پدری امیر کبیر یکی از جاذبههای گردشگری روستای هزاوه محسوب میشود و گردشگران زیادی هرساله از این خانه بازدید میکنند.
جمعیت
این روستا در دهستان امیریه قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱٬۵۸۷ نفر (۴۷۴خانوار) بودهاست. مردم هزاوه به زبان فارسی سخن میگویند.
سادات هزاوه: گفته می شود سادات هزاوه از نسل امامزاده این روستا سلطان سید احمد هستند. همچنین قائم مقام فراهانی از سادات این روستا بوده اند. امروزه بسیاری خانواده ها مانند هاشمی, هاشمی هزاوه، هزاوه سجادی، قائممقامی و …از نسل سادات این روستا هستند.
جاذبههای گردشگری
علاوه بر معماری زیبای روستای هزاوه آثار دیگری در این روستا یافت میشود که ارزش تاریخی و فرهنگی دارد. این آثار عبارتاند از خانهقدیمی امیرکبیر، آستان سلطان سید احمد، مسجد شبستان دار، درخت سرو کهنسال، حمام قدیمی روستای هزاوه
چگونه به روستای هزاوه برویم؟
روستای هزاوه در استان مرکزی واقع شده است و در ۱۸ کیلومتری غرب اراک و ۲۵ کیلومتری فرمهین قرار دارد. شما میتوانید با خودرو شخصی یا با وسایل نقلیهای که به این روستا تردد میکنند خود را به این هزاوه برسانید و از دیدنیهای آن لذت ببرید. بازدید از این روستا برای همه رایگان است. اگر به شهر زیبای اراک سفر کردید پیشنهاد میکنیم حتما به این روستای تاریخی باصفا هم سری بزنید و زادگاه بزرگمردان ایرانی را از نزدیک ببینید.
چه زمانی برای بازدیداز هزاوه مناسب است؟
این روستا در اکثر روزهای سال آبوهوایی سرد دارد که دلیل آن هم مجاورت با کوههای مرتفع، قرار داشتن در حاشیه مرکزی ایران، همجواری با بخشی از منطقه حوض سلطان، کویر میقان و حوزهی آبریز دریاچهی نمک ومحل تلاقی دو رشته کوه است. بازدید از این روستا در اواخر بهار و اوایل تابستان توصیه میشود. البته به دلیل چشماندازهای طبیعی بسیار زیبا برای سفرهای پاییزی هم مناسب است اما در زمستان سفر به این روستا چندان رضایتبخش نیست.
ویژگی های اقتصادی
جالب است بدانید که این روستای کوچک توانسته است تا یکی از قطب های اقتصادی موفق در استان مرکزی باشد. ویژگی های منطقه و آب هوایی در این روستا باعث شده است تا هزاوه با کشت انگور به یکی از بزرگ ترین مناطق تولید انگور تبدیل شود و علاوه بر آن محصولات دیگری مانند باسلوق هم از تولیدات این روستا به شمار می آید، که حسابی آن را محبوب و کارآمد کرده است. بنابراین بیشتر مردم این روستا به کار کشاورزی و باغداری مشغول اند و پایه های اقتصاد این روستا به مزارع و کشت انگور وابسته است.
معماری روستای هزاوه
یکی از اصلی ترین ویژگی هایی که در ابتدا توجه تان را جلب می کند بافت و چینش خاص خانه های این روستا است. اکثر خانه ها به صورت پلکانی و شیب دار قرار گرفته اند و مواد به کار رفته در ساخت آن ها اغلب از سنگ و گل است. بام خانه ها به صورت مسطح طراحی و ساخته شده و ویژگی های منطقه ای و جغرافیایی باعث شده است تا روستای هزاوه به هفت محله مختلف تقسیم شود.
عکسهای یادگاری زیبا در هزاوه بگیرید
روستاها با مناظر طبیعیشان معمولا مناظر زیبایی را برای عکاسی به وجود آوردهاند. در این روستا نیز از چشمهها، مناطق سرسبز و کوهپایهها عکسهای فراوانی را میتوانید به ثبت برسانید. یکی از جذابترین مناظر، فرم خانههای روستای هزاره است که به صورت پلکانی ساخته شدهاند. عکاسی از جشن انگور این روستا و مراسم گرفتن شیره انگور نیز خالی از لطف نیست.
ویکی پدیا، یومگ، آقای بلیط،