اگر بخواهیم بنایی مربوط به سالهای پایانی دوران زندیان و سالهای آغازین دوران قاجار را به شما معرفی کنیم آن بنایی نیست به جز خانه بهنام تبریز. خانه بهنام در محله تاریخی مقصودیه واقع است که به ثبت ملی رسیده است. با ما همراه باشید.
ما در متن زیر اطلاعاتی درباره خانه بهنام تبریز برای شما آورده ایم. زیبایی آن خانه خیلی از افراد را به سمت خودش میکشاند. حدود ۲ ساعت برای بازدید کامل خانه وقت شما را میگیرد ولی ارزش دیدن دارد. این خانه در مرکز شهر تبریز و در محله مقصودیه قرار دارد. برای آشنایی بیشتر با ما همراه باشید.
خانه بهنام تبریز
خانه بهنام بنایی مربوط به سالهای پایانی دوران زندیان و سالهای آغازین دوران قاجار است که در محلهٔ مقصودیه تبریز جای گرفته است. این اثر در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۵۰ به همراه خانههای قدکی و گنجهای بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه بهنام یکی از ساختمانهای تاریخی شهر تبریز است که در اواخر دوران زندیان و اوایل دوران قاجار، به عنوان یک خانه مسکونی ساخته شده است. در زمان پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار، این خانه نوسازی و با نقاشیهایی تزیین شد. این خانه شامل یک ساختمان اصلی، به عنوان ساختمان قشلاقی و یک ساختمان کوچک به عنوان ساختمان ییلاقی است.
مانند بسیاری از خانههای قدیمی ایرانی، این خانه دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی است. در بازسازی اخیر این خانه، تاکنون چند نگارگری ایرانی فرسکو کشف گردیده است که هماکنون در حال تعمیر شدن توسط متخصصان است. خانه بهنام بخشی از مدرسه معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز است.
معماری خانه بهنام
ورودی این ساختمان از کوچه مشیردفتر و از طریق دالانی در پشت خانه قدکی صورت میپذیرفته است. این بنا دارای اندرونی و بیرونی است: بیرونی آن شامل طنبی (هفت دری)، کلهای و اتاق است که در ضلع شمالی حیاط شکل گرفتهاند. در طنبی ارسی دار آن که درای ایوان ستوندار با تزیینات گچی است، نقاشیهای بسیار زیبایی بر دیوارهها و سقفها نقش بسته است. تزیینات و نقاشیهای موجود در طاقچهها، شومینه طنبی و اتاقهای جنبی نیز چشمگیر است. در ضلع جنوبی بیرونی نیز فضاهایی شامل تراس تابستانی با ستونها، سرستونهای گچی مقرنس کاری و نیز فضای ورودی و چند اتاق دیگر دیده میشود. در ضلع شرقی و غربی، حیاط بیرونی به دیوارههایی که دارای طاق نما طاق نما میباشند محدود است.
اندرونی خانه در شمالیترین بخش ساختمان قرار گرفته که طرفین آن را اتاقهایی در قسمت شرق و غرب و مشرف به حیاط اندرونی تشکیل دادهاند. پشت بام اتاقهای اندرونی به صورت مهتابی استفاده میشود. این بخش ساختمان دارای زیر زمین نیز میباشد که اتاقهای زیر طنبی برای نشیمن تابستانی و دیگر اتاقها به صورت انباری و مطبخ در آن، مورد استفاده قرار میگرفت.
مساحت اعیانی این ساختمان ۸۴۰ متر مربع و مساحت عرضه آن ۹۰۰ متر مربع است اکنون جزو مجموعه دانشکده معماری شهرسازی دانشگاه تبریز است.
بازدید از خانه بهنام
خانهای با معماری چشم نواز و قدمت تاریخی بالا
یکی از خانههای تبریز است که دارای مکانهای جدا برای اقامت در تابستان زمستان است.
دارای نقاشیهای دیواری زیبا و باستانی است که به تازگی کشف شده است.
تاریخچه خانه بهنام یا خانه گنجهای تبریز
اگرچه ساخت این بنا به اواخر حکومت زندیان باز میگردد اما در زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار این خانه مورد بازسازی قرار گرفت و بسیاری از تزئینات گچی و نقاشیهایی که امروزه میبینید در این دوران به خانه اضافه شد.
معماری خانه بهنام یا خانه گنجهای تبریز
از نوع مهماری و تزئیات این خانه میتوان فهمید برای سکونت یکی از بزرگان و افراد مهم آن دوره طراحی و ساخته شده است که در ادامه به جزئیات بیشتر این خانه میپردازیم:
در بدو ورود به خانه همانند خانههای ایرانی قدیم ابتدا وارد هشتی میشویم جایی که در گذشته برای انتظار مهمان هنگام اطلاع دادن به صاحبخانه تعبیه شده بود معماری هشتی خانهها به گونه ای بود که کمترین دید از داخل حیاط خانه را به مهمان میداد. بعد از عبور از هشتی به حیاط بیرونی وارد میشویم. و با حوضی زیبا مواجه میشویم که تصویر طنبی (تالار بزرگی که اطرافش اتاقهای دیگر قرار گرفته) در آن منعکس میشود و گویی زیبایی فضا را دو چندان میکند.
بخش های مختلف خانه بهنام یا خانه گنجهای تبریز
خانه بهنام گنجهای یا گنجهای همانند خانههای قدیمی ایرانی دارای قسمتهای مختلفی است که در زیر به تفکیک توضیح میدهیم:
در این خانه دو ساختمان دیده میشود یکی از آن ها ساختمان ییلاقی است که به عنوان ساختمان اصلی یاد میشود و ساختمان دیگر با نام قشلاقی شناخته میشود. از آنجایی که معماری این خانه ایرانی قدیم است بنابراین وجود قسمتهایی با نام اندرونی و بیرونی دور از انتظار نیست. در خانههای ایرانی قسمتی به عنوان اندرونی در نظر گرفته میشد که محلی برای سکونت زنان، فرزندان و خدمتگذاران بود. نکته مهم در ساخت این قسمت این است که به گونهای طراحی میشد که به هنگام ورود مهمان و افراد غربیه کمتر در معرض دید باشد. در این خانه حیاط اندرونی وسعت بیشتری نسبت به حیاط بیرونی دارد.
خانه بهنام یا خانه گنجهای تبریز
از آنجایی که این خانه در بافت تاریخی وقدیمی شهر تبریز قرار گرفته است به اماکن گردشگری بسیاری مانند خانه شهریار، میدان ساعت و عمارت شهرداری، موزه سنجش، خانه نیکدل، خیابان تربیت نزدیک است.
خانه نیکدل: ۲ دقیقه پیادهروی
خانه حیدر نژاد: ۳ دقیقه پیادهروی
موزه سنجش: ۳ دقیقه پیادهروی
خانه شهریار:۵ دقیقه پیادهروی
میدان ساعت:۱۰ دقیقه پیادهروی
موزه موسیقی تبریز: ۱۰ دقیقه پیادهروی
هتل های نزدیک خانه بهنام
هتل آذربایجان تبریز
هتل اهراب تبریز
هتل هتل آپارتمان نوبر تبریز
هتل سهند تبریز
هتل سینا تبریز
آدرس: استان آذربایجان شرقی، تبریز، نوبر، ارک جدید
شرایط بازدید از خانه بهنام
برای بازدید از خانه بهنام باید در ساعات ۱۰ صبح تا ۲ بعد از ظهر و ۱۶ الی ۱۸ عصر مراجعه کنید. میزان هزینه ای که برای بازدید از این بنا باید بپردازید برابر با ۴ هزار تومان گردشگران داخلی و ۳۵ هزار تومان گردشگران خارجی می باشد.
برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل تبریز شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
ویکی پدیا، سفرمارکت، مستر بلیط