تالاب میقان در استان مرکزی و در ۱۵ کیلومتری شهر اراک قرار دارد. قدمت تشکیل آن به حدود ۶۵ میلیون تا ۵۵ میلیون سال پیش باز میگردد. در گذشته تالاب میقان به نام نمکزار فراهان مشهور بوده است. تالاب میقان یکی از مهمترین جاذبههای دیدنی اراک نیز محسوب میشود. در ادامه با نیک صالحی همراه باشید.
تالاب میقان اراک یکی از ده تالاب مهم ایران است. که در استان مرکزی قرار گرفته است. میقان در لغت به معنای کسی است که چیزی را به راحتی قبول میکند. علت نامگذاری این تالاب به این نام این است که میزان تبخیر آب در آن زیاد است. فصل بهار و پاییز بهترین زمان جهت بازدید از تالاب می باشد. با ما در نیک صالحی همراه باشید.
تالاب میقان اراک
تالاب میقان یک تالاب است که در استان مرکزی، ایران قرار دارد. در سالهای با بارندگی مناسب، تالاب دارای آب قابل توجه است و در سالهای کمآبی عموماً سطح تالاب خشک شده و به حالت کویری در میآید. ارتفاع تالاب از سطح دریاهای آزاد ۱۷۰۰ متر است و سطح آب در آن نسبت به فصل سال از مانداب (عمق بسیار کم) تا حدود ۱٫۴۰ تغییر میکند. منابع تأمین آب تالاب را بارشهای جوی، آب سه رودخانه قره کهریز، فراهان و شهراب و پساب تصفیه فاضلاب اراک تشکیل میدهند. وسعت تالاب حدود ۲۵٬۰۰۰ هکتار است که شامل دریاچه با سه جزیره در وسط، قسمت کویری و دشتهای اطراف میشود. از نظر دیرینهشناسی قدمت آن به دوره پالئوسن بازمیگردد که در آن دوره به دلیل حرکت صفحههای تکتونیکی اطراف شکل گرفتهاست.
این تالاب دارای ویژگیهای بومشناسی خاصی است، از جمله اینکه سالانه تعداد زیادی از پرندگان مهاجر را در خود جای میدهد که در میان آنها بعضی از گونههای نادر و حمایت شده دیده میشوند. به علت جمعیت بالای درنا در تالاب نسبت به زیستگاههای دیگر کشور، این تالاب اهمیت بیشتری پیدا کردهاست. همچنین پوشش گیاهی منطقه بیشتر از نوع گیاهان شورپسند یا هالوفیت بوده که از این نظر نیز تالاب یکی از ذخیرهگاههای مهم گیاهان شور کشور بهشمار میرود. علاوه بر پرندگان، گونههای پستانداران، آرتمیا و انواع جلبک آب شور از دیگر جانداران تالاب و محیط اطراف آن هستند.
به علت شوری آب، لایههای نمکی در منطقه دیده میشود، علاوه بر این گنبدهای نمکی نیز در سطح زیرین منطقه وجود دارند که تحت تأثیر گسلهای منطقه باعث لرزه خیزی خفیف در منطقه میشوند. این تالاب دارای بزرگترین منبع سولفات سدیم در کشور است که شرکت املاح معدنی ایران حق برداشت از معادن این تالاب را اخذ کردهاست. تالاب از نظر گردشگری، یکی از مراکز مهم طبیعت گردی و پرنده نگری کشور محسوب میشود. روز ۱۵ آبان به دلیل تجمع درناها در تالاب میقان، «روز درنا» نامگذاری شدهاست.
ریشه نام میقان
میقان در لغت به معنای خوش باور، یا آنچه که هر که بشنود باور کند، معنی شدهاست. تالاب در گذشته به نام «نمکزار فراهان» مشهور بودهاست. در متون قدیمی نام تالاب را «چغاناوور» نیز ذکر کردهاند. علت این نامگذاری، جابهجایی ذرات نمک و خاک رس توسط باد در فصل گرم بودهاست.
از این تالاب با نام «کویر میقان» نیز یاد میشود که علت نامگذاری آن، تبخیر زیاد آب در تالاب است. اما نهادن نام کویر به معنای بیابان نیست، زیرا در فرهنگ ایران واژه کویر به جای پلایا بکار برده میشود.
غذاهای محلی تور تالاب میقان چیست؟
در این تور داخلی مسافران میتوانند طعم و مزه غذاهای محلی اراک را تجربه کنند. یکی از خوشمزهترین غذاهای محلی اراک «کباب ته تالی» یا «تتالی مخصوص» است که با گوشت و ترکیب گوجهفرنگی و غوره پخته میشود. «گوشتابه» غذای خوشمزه دیگری است که مواد اولیه آن گوشت چرخکرده، پیاز و تخممرغ است و طعم بسیار لذیذی دارد. «آش اشکنه» یکی از غذاهای پرطرفدار دیگر اراکی است که چشیدن طعم آن در زمستان میتواند حسابی به دلتان بنشیند.
ویژگیهای تالاب میقان اراک
این تالاب سه جزیره با نامهای کریستالین یک، دو و سه دارد که در وسط تالاب واقع شدهاند و تالاب، یک دریاچه نیز در دل خود جای داده است. علاوهبراین، در گذشته درست در وسط تالاب بر روی یکی از جزیرهها خرابههای یک قلعه قدیمی به چشم میخورد که ساخت آن به سالها پیش بازمیگشت. این قلعه در حال حاضر از بین رفته است. افسانههای زیادی درباره این قلعه وجود دارد و برخی از افراد آن را به نمرود، فرعون و اردشیر نسبت میدهند.
در این تالاب گنبدهای نمکی زیادی به دلیل شوری آب به وجود میآید. این گنبدها همانند طبقههای نمک کل سطح دریاچه را پوشاندهاند. به همین دلیل از دور همانند برف به نظر میرسند. این دریاچه تحت تاثیر گسلهایی در لایههای زیرین است به همین دلیل گاهی پسلرزههایی در اطراف تالاب رخ میدهد.
تالاب میقان یکی از بزرگترین ذخیرهگاههای سولفات سدیم در ایران است. شرکت املاح معدنی کشور میتواند از سولفات سدیم این تالاب برداشت کند.
شرایط اقلیمی تالاب میقان اراک
آب و هوای تالاب میقان مدیترانهای، خشک و گرم است. میزان بارش سالیانه آن ۳۵۴ میلیمتر برآورد شده است. این منطقه در فصلهای سرما و گرما اختلاف دمایی بسیار زیادی دارد. بالاترین دمای ثبت شده از منطقه تالاب تاکنون، ۴۴ درجه سانتیگراد و سردترین دمای ثبت شده از آن برابر با منفی ۳۳ درجه سانتیگراد بوده است. با این حال در تمامی فصول سال تبخیر از تالاب صورت میگیرد و این امر سبب تلطیف هوا، افزایش مه و کاهش ریزگردها شده است. زمستانهای تالاب نسبتاً سرد است و با مه زیادی همراه است. به دلیل این که تالاب میقان در نزدیکی فرودگاه قرار گرفته است، در فصل زمستان به دلیل شرایط جوی اغلب پروازها لغو میشود. در پاییز و اوایل زمستان تالاب آب و هوای مناسبی دارد و به همین دلیل به زیستگاه پرندگان مهاجر تبدیل شده است.
بهترین زمان جهت بازدید از تالاب میقان اراک
این تالاب در اغلب ماههای سال آب و هوای مطلوبی دارد با این حال اگر قصد دارید به دیدن پرندگان مهاجر و گونههای نادر بروید، فصل بهار و پاییز را جهت سفر به استان مرکزی و بازدید از تالاب انتخاب کنید. تالاب میقان در فصل پاییز پذیرای بیشترین تعداد پردندگان مهاجری است که ساعتها پرواز کردهاند و خود را از سیبری به منطقه میقان رساندهاند.
ویکی پدیا، دالاهو ، سفرمارکت،