
تالاب قوری گل یکی از جاذبههای طبیعی استان آذربایجان شرقی و مکان های دیدنی تبریز به شمار می رود. این تالاب با وسعت ۲۰۰ هکتار است. بازدید از آن رایگان و بهصورت ۲۴ ساعته است. از ویژگی این تالاب آب شیرین آن است.
تالاب قوری گل یکی از جاذبههای طبیعی شهر تبریز به شمار می رود. قوری گل در زبان ترکی به معنی تالاب خشک است. علت شهرت این منطقه گونههای مختلف جانوری و گیاهی می باشد. تالاب قوری گل به اسمهای گوناگونی در بین افراد شناخته شده است. این تالاب که در نزدیکی کوههای برفی واقع شده است.
تالاب قوری گل
دریاچه قوریگل (به معنی تالاب خشک) در ۳۰ کیلومتری جنوب شرق تبریز و در ۱۵ کیلومتری غرب شهر بستانآباد در مجاورت روستای یوسف آباد قرار گرفتهاست. منابع تأمینکنندهٔ آب این تالاب از آبهای جاری ناشی از برف و باران و تعدادی چشمههای زیرزمینی است که در کف آن جریان دارند.
با توجه به اهمیت زیستمحیطی دریاچه قوریگل، این تالاب جزء تالابهای بینالمللی ثبت شده در کنوانسیون رامسر میباشد. همچنین این تالاب به خاطر پذیرا بودن فصلی شماری از پرندگان حمایت شده مهاجر، حائز اهمیت ملی و بینالمللی است. هماکنون برنامههای حمایتی از این تالاب شامل حفاظت از منابع آب دریاچه و نیز ایجاد منطقه شکار ممنوع برای حفظ گونههای جانوری اطراف دریاچه میباشد.
قابلیتهای گردشگری
این تالاب از دیدگاه جهانگردی و سیاحتی نیز از جاذبههای مهم استان آذربایجان شرقی است و به علت داشتن شرایطی چون وجود چشمانداز مناسب تنوع پرندگان آبزی و دسترسی به مراکز شهری و وجود علاقه عمومی به تفرج و گذراندن اوقات فراغت در طبیعت آن از قابلیتهای ویژهای برخوردار بوده و به علت قرار گرفتن در جاده ترانزیتی تهران- تبریز مسافران زیادی را پذیرا میباشد. از کمپ گردشگری مجاور قوری گل برای برگزاری اردوهای تابستانی دانش آموزی استفاده میشود.
زیستگاهها و حیات وحش
در دهههای قبل این مناطق محل عبور و زیستگاه قوچ و میشهای ارمنی بوده که به قوچ و میشهای منطقه سهند در ارتباط بودند ولی به علت توسعه شهری و ایجاد صنایع در مسیر این ارتباط قطع شدهاست.
از حیات وحش این منطقه میتوان به پستاندارانی چون جربیل ایرانی و موش کشتزار و موش مغان و گرگ و روباه و سمور سنگی اشاره نمود. حدود ۹۲ گونه پرنده نیز در این تالاب شناسایی شده که میتوان به اردک سرسفید و اردک مرمری و اردک بلوطی اشاره نمود این گونهها طبق تقسیمبندی Iucn در کلاس در حال تهدید طبقهبندی شدهاند.
از خزندگان تالاب میتوان به مارمولکهای تالاب قوریگل و مارها و گرزه مار و مار پلنگی و کور مار و مار چلیپر اشاره کرد.
بیش از ۲۸۰ گونه گیاهی در منطقه تشخیص داده شدهاست که ۸۹٪ از گونههای گیاهی در حوزه قوریگل و حدود ۱۱٪ از گیاهان آبزی دریاچه و حوزه بلافصل آن تشکیل شدهاست. که شامل: گونههای گیاهی حوزه آبریز از جمله بومادران و شنگ و گل گندم و آلبالوی وحشی و زنبق کوهی و شیرین بیان و نسترن و گیاهان آبزی تالاب شامل نی و لوئی و عدسک آبی گیاهان غوطه ور در آب شامل بارهنگ آبی و آلاله آبزی و قوشاب شانهای و انواع جلبک و فیتو پلانکتون میباشد.
قوری گل در استان آذربایجان شرقی و در جنوب شرق شهر تبریز قرار دارد. این تالاب زیبا در نزدیکی بستان آباد واقع شده که در ادامه شیوه دسترسی به آن را توضیح میدهیم.
موقعیت تالاب قوری گل
در صورتی که دوست دارید از یکی از زیباترین و منحصربهفردترین زیستگاههای جانوری موجود در ایران دیدن کنید، باید خودتان را به شمال غربی ایران برسانید تا از مشاهده جاذبههای شگفتانگیز تالاب قوری گل به وجد بیایید. این تالاب از نظر موقعیت جغرافیایی در ۴۵ کیلومتری شهر تبریز قرار داشته که برای رفتن به آنجا باید از تبریز به سمت بستان آباد حرکت کنید.(سمت جنوب شرقی تبریز) اما توجه داشته باشید که نرسیده به شهر بستان آباد و در فاصله ۱۵ کیلومتری مانده به این شهر، باید به سمت قوری گل بروید. یکی از ویژگیهای مهم این تالاب این است که دسترسی به آن آسان است، چراکه در نزدیکی جاده و اتوبان قرار دارد.
در سفر خود به شهر تبریز اگر قصد دارید به دیدن جاذبههای طبیعی قوری گل بروید، این مسیرها را دنبال کنید:
ابتدا از شهر تبریز به سمت جاده ترانزیت تبریز-بستان آباد حرکت کنید.
در طول مسیر به تابلوها توجه داشته باشد.
۱۵ کیلومتر مانده به شهر بستان آباد، میتوانید در قسمت شمال جاده، تالاب را ببینید.
نامگذاری تالاب قوری گل
جالب است بدانید که برای این تالاب نامهای مختلفی بر سر زبانها است، ازجمله:
قوری گل که به معنای استخر خشک است.
دوری گل معنای آن، استخر آب زلال است.
قویل گل که در زبان و گویش ترکی، استخر و گودال عمیق تعبیر میشود.
در میان اسامی ذکر شده، قویل گل به ویژگیها و خصوصیات این تالاب زیبا در استان آذربایجان شرقی نزدیکتر است. زیرا این دریاچه عمق زیادی داشته و در تمام طول سال پرآب است. ابعاد و اندازههای این تالاب به شرح زیر است:
طول و عرض: ۴ کیلومتر
مساحت تقریبی: ۱۶ کیلومتر
عمیقترین بخش آن: ۱۳ متر
تاریخچه منطقه اطراف تالاب
همانگونه که گفتیم تالاب قوری گل آذربایجان شرقی در نزدیکی شهرستان بستان آباد قرار گرفته که این شهر نیز در محل شهر تاریخی اوجان ساخته شده است. اوجان در زمان ایلخانیان منطقهای ییلاقی بود که در فصل تابستان مورد توجه قرار میگرفت، ولی بعدها رونق خود را از دست داد. همچنین خوب است بدانید که این ناحیه در مسیر ارتباطی جاده ابریشم واقع شده بود و همواره افراد زیادی در آنجا تردد میکردند. ولی آنچه که طبیعت این منطقه را محبوب همگان کرده آب و هوای دلپذیر، سبزهزارهای سرسبز و آب شرب گوارا است که همچنان مورد توجه گردشگران و مردم محلی قرار میگیرد.
حیات وحش قوری گل
تالاب قوری گل تبریز در سال ۱۳۵۴ به عنوان یک تالاب بین المللی به ثبت رسید و از سال ۱۳۷۳ شکار در این ناحیه ممنوع شد. در اطراف این تالاب گونههای جانوری مختلفی زندگی میکند که شامل پرندههای مهاجر زیادی است. به همین دلیل از این منطقه برای اهداف آموزشی و تحقیقاتی نیز استفاده میشود. از جمله گونههای جانوری ساکن در حومه تالاب قوری گل میتوان به گرگ، روباه، سمور، مار، اردک سفید، قورباغه، اردک مرمری، موش مغان و غیره اشاره کرد. همچنین ماهیهای متنوعی در این تالاب سکونت دارند که باعث شده تا بعضی ماهیگیران برای صید ماهی راهی آنجا شوند.
پوشش گیاهی اطراف تالاب
در اطراف تالاب قوری گل بستان آباد پوشش گیاهی متنوعی هم وجود دارد که بعضی از آنها در دل آب رشد میکنند. به همین دلیل گیاهان شناور روی آب تالاب به جذابیت آنجا افزودهاند و منظرهای جالب برای عکاسی به وجود آوردهاند. همچنین در تالاب و اطراف آن میتوان انواع جلبک، آلاله آبی و غیره را دید که چشماندازی زیبا خلق کردهاند.
ویکی پدیا، اقامت ۲۴، سفرمارکت