معرفی بازار قدیمی و سنتی سمنان و راهنمای بازدید از این بازار بزرگ تاریخی و مسیر دسترسی به بازار سمنان
بازار سمنان از بازار های سنتی و قدیمی ایران است که مربوط به دوره قاجار می باشد. این بازار قدیمی در خیابان امام سمنان واقع شده است. بازار سمنان به عنوان یکی از آثار ملی ایران در تاریخ ۱۳۷۵ ثبت شده است. جالب است بدانید که این بازار حدود ۱۸۰ سال پیش ساخته شده است. در قسمت زیر به معرفی بازار بزرگ سمنان پرداخته ایم. برای افزایش اطلاعاتتان در این زمینه در نیک صالحی همراه ما باشید.
بازار بزرگ سمنان
معرفی قدیمی ترین بازار سمنان و جزئیاتی از تاریخچه این بازار سنتی را بخوانید.
تاریخچه بازار سمنان
بازار سمنان، در حدود ۱۸۰ سال قبل، در آغاز پادشاهی دودمان قاجاریه ساخته شد. بازار سمنان که به سبک معماری کهن ایرانی با سقفهای خشتی و آجری، متناسب با وضعیت آب و هوای خاص منطقه کویری ساخته شده تا امروز بزرگترین مرکز خرید و فروش کالاهای تجارتی است. در گذشته، بازار عمومی شهر متشکل از راسته بازار و بازار شیخ علاءالدوله ( بازار مردهها ) بودهاست.
معرفی معماری بازار تاریخی
این بازار یکی از بزرگترین بازار ها در کشور ایران است و از د و قسمت شمالی و جنوبی تشکیل میشود استان سمنان دراری دو بازار اصلی است یکی بازار اصلی شهر و بازار مرده ها یا عین الوله در این بازار با توجه به معماری مناطق کویری جنس مواد ان از سنگ و گچ و خاک است این بازار در اوایل دوران قاجار به نظر میاید ساخته شده باشد و عمر طولانی را در خود دیده باشد .
هر ساله گردشگران زیادی به این مکان امده و برای دیدن و خرید مایحتاج زندگی خود تا این بازار بزرگ این این استان را ببینند و از دیدن ان لذت ببرند.
معرفی بخش های مختلف بازار
بازار عمومی به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شدهاست.
بازار شمالی
طول بازار شمالی (به بازار بزرگ معروف است)که تقریباً ۱/۵ کیلومتر است و کماکان به نام قدیمی خود راسته بازار یا بازار بالا خوانده میشود، از بالای شهر یعنی تقاطع خیابانهای نظامی و یغما (شهدا) آغاز میشود و تا خیابان امام خمینی ادامه مییابد.
بازار شمالی شامل ۲۵۴ باب مغازه میباشد. در این بازار سه حمام قدیمی، ۵ مسجد و ۴ کاروانسرای مخروبه وجود دارد. تکیه ناسار از تکایای معروف این بازار است که در گذشته و حال محل گرد آمدن هیئتهای عزاداری در روزهای عاشورا و تاسوعا است. نمای سر در شمالی و نمای سر در جنوبی این بازار با کتیبههایی زیبا از کاشیهای لاجوردی پوشانده شدهاست.
این بازار، دارای سقف و تاق ضربی است که روی تاقهای جناغی استوار شدهاست. پنجرههای شیشهای بزرگ بر بام آن نصب شدهاست که نور داخل بازار را تأمین میکند.
بازار جنوبی
بازار جنوبی که به بازار پایین یا بازار کوچک مشهور است در راستای بازار شمالی قرار دارد و از خیابان امام خمینی آغاز و تا تکیه بزرگ پهنه که در محل اسفنجان قرار دارد، ادامه مییابد.
این بازار به علت نزدیکی با امامزاده یحیی بن موسی بازار حضرت خوانده میشود. طول تقریبی این بازار ۲۰۰ متر است. این بازار دارای ۵۰ باب مغازه است.
بازار شیخ علاءالدوله
بازار شیخ علاءالدوله که به بازار مردهها نیز معروف است از جنوب شرق خیابان امام آغاز میشود تا گورستان قدیمی علمدار (سنادره) واقع در غرب میدان امام ادامه مییابد. بنای این بازار را به دوره ایلخانی و پیش از آن نسبت میدهند. بنای این مکان تاریخی سمنان به وسیله شیخ علاءالدوله سمنانی از عرفای به نام ایران در قرن هفتم و هشتم هجری قمری و همزمان با بنای شبستان شیخ علاءالدوله مسجد جامع سمنان ساخته شدهاست.
به علت احداث خیابان امام، قسمتهای زیادی از بافت سنتی این بازار تخریب شدهاست و تنها قسمتی کوچکی، از ابتدای بازار جنوبی تا ابتدای خیابان امامزاده یحیی، باقی مانده است.
به علت اینکه بازار شیخ علاءالدوله را در مسیر انتقال اموات برای دفن در گورستان علمدار بوده، به بازار مردهها مشهور است.
راهنمای بازدید از بازار سمنان
بازار سمنان تنها مکانی برای خرید و گشتوگذار در مغازهها نیست بلکه چندین جاذبه توریستی در بافت بازار سمنان وجود دارد که همه آنها از نظر تاریخی بسیار با اهمیت هستند و قدمت بالایی دارند. دو بنای مسجد جامع سمنان و امامزاده یحیی در قدیم الایام بسیار مورد توجه اهالی این منطقه بودند و امروزه به علت معماری شاهکار علاقهمندان بسیاری برای بازدید به این مکان ها میروند. از دیگر مکان های گردشگری بازار سمنان گرمابه حضرت یا موزه پهنه، تکیه پهنه و تکیه ناسار میباشد. در صورتی که بازار خلوت باشد، میتوانید به راحتی با نگاهی به قسمت انتهایی بازار، منظره چشمنواز گنبدها را تماشا کنید. امکانات مختلفی در تمام قسمت های بازار دیده میشود که از آنها میتوان به چندین سالن غذاخوری، حمام و مسجد اشاره کرد.
در این بازار سنتی هه چیز پیدا میشود، از مایحتاج روزانه گرفته تا لوازم خانگی و سوغات مورد نیاز مسافران. برای بازدید بهتر از بازار، بهتر است از درب ورودی که در نزدیکی میدان امام سمنان است وارد بازار شوید زیرا از این مسیر میتوانید به خوبی برنامه بازدید از تمام قسمتهای بازار و جاذبه های توریستی آن را تنظیم کنید.
سوغات بازار سمنان
پیشنهاد میکنیم برای خرید سوغات سمنان مانند پسته، جاجیم های زیبا، نان های محلی، انگور شاهرودی، سفال های تزئینی، منبت چوب و …بازار بالا یا بازار شمالی را انتخاب کنید زیرا این قسمت به خاطر داشتن مغازههای بسیار امکان خرید سوغات های متنوعی را به مسافران میدهد. البته ناگفته نماند که گردش در بازار شمالی با توجه به طولانی بودن مسیر تقریبا ۲ الی ۳ ساعت زمان می برد و ممکن است بعضی افراد در طول راه خسته شوند که در این صورت میتوانید از رستوران های موجود در بازار استفاده کنید و زمانی را برای استراحت اختصاص دهید. رستوران هایی مانند کافه رستوران سنتی تدین، عمارت بادگیر، رستوران سنتی کهن دژ، مجموعه تجاری گردشگری و رستوران نقشجهان، رستوران و تالار گل سرخ و مجموعه فرهنگی، تاریخی و پذیرایی زندگی در بازار سنتی سمنان میزبان مسافران این مکان تاریخی هستند.
برای بازدید از موزه حمام حضرت و جاذبههایی همچون مسجد جامع سمنان به بازار جنوبی بروید.
این بازار بخشی از ابنیه تاریخی به شمار میرود و درواقع به عنوان یک بازار خیابانی شناخته میشود به همین خاطر هیچ هزینه ورودی ندارد. ساعات کار بازار همچون سایر بازارهای مرکزی و بزرگ از ساعت ۹ صبح الی ۲۲ شب است و در این بین کسبه و فروشندگان ممکن است حدود ۱ الی ۲ ساعت را به اقامه نماز و صرف ناهار اختصاص دهند.
اماکن مهم واقع در بازار
مسجد جامع سمنان که درب جنوبی آن در بازار شیخ علاء الدوله و درب شرقی آن در بازار جنوبی قرار دارد
امامزاده یحیی بن موسی در انتهای بازار جنوبی
تکیه ناسار واقع در بازار شمالی
تکیه پهنه واقع در بازار جنوبی
گرمابه پهنه سمنان واقع در بازار جنوبی
مسیر دسترسی به بازار سمنان
برای رفتن به بازار به خیابان امام رفته و از آنجا مسیر خیابان شهدا را در پیش بگیرید. میدان امام از میدان های مشهور شهر است که بهراحتی در هر کجای شهر که باشید میتوانید به آن دسترسی داشته باشید. در طول مسیر خیابان شهدا سردر تاریخی و بزرگ بازار سنتی سمنان نمایان میشود.
دیدنی های اطراف بازار
بعد از بازدید و خرید از بازار میتوانید از مکان هایی همچون موزه مهر و سکه کومش، کاروانسرای شاهعباسی میاندشت، دروازه ارگ سمنان، موزه حیاتوحش و تاریخ طبیعی سمنان، پارک موزه دفاع مقدس، خانه تدین، عمارت و باغ امیر و سرای نقشجهان دیدن کنید. فاصله این جاذبه های توریستی از هم بسیار کم است و میتوان به صورت پیاده روی در طول یک روز از تمام این مکان ها بازدید کرد. چشمه هفت رنگ شاهرود، جنگل فینسک و تنگه زندان از دیگر جاذبه های استان سمنان هستند
ویکی پدیا , ویلاجار , گردشگری ۷۲۴