حیفا المنصور تنها کارگردان عربستانی می باشد که با وجود تمام محدودیت های موجود در عربستان توانسته است فیلم بسازد و هم اکنون این کارگردان ۴۴ ساله ساکن آمریکا می باشد .
حیفا المنصور تنها کارگردان عربستانی می باشد که در حال حاضر چهل و چهار سال دارد و به سختی توانسته است در کشور عربستان که حتی رانندگی زنان ممنوع بوده است فیلم بسازد . در ادامه بیشتر با حیفا المنصور کارگردان عربستانی آشنا می شوید .
حیفا المنصور کارگردان عربستانی
ددلاین در گزارشی به کارنامه و زندگی حرفهای حیفا المنصور اولین و تنها کارگردان زن سینمای عربستان پرداخته است. در این گزارش تجربیات عجیب منصور از ساخت فیلم در کشور تحت حکومت خاندان سعودی منعکس شده است. در کشوری که هنوز خیلی از زنان اجازه رانندگی ندارند، ساخت فیلم از سوی آنها قطعا یک پدیده عجیب است. منصور میگوید زمانی که میخواسته «وجده» را کارگردانی کند، برای این که توجهات و خشم عمومی مردم برانگیخته نشود مجبور بوده پشت یک ماشین ون مخفی شود و از آنجا دستورات صحنه را بدهد و آن را کنترل کند.
«وجده» نخستین فیلم بند منصور است که در سال ۲۰۱۲ ساخته شد.
این فیلم داستان دختری عربستانی را روایت میکند که در آرزوی دوچرخه سواری است.
اثری که به عنوان اولین فیلم تاریخ توسط حکومت سعودی به آکادمی علوم و هنرهای فیلمسازی آمریکا برای شرکت در بخش خارجی زبان اسکار انتخاب شد و هر چند در آن مراسم به نامزدی یا جایزه نرسید توانست در مراسم بفتا نامزد جایزه شود.
هر چند در کشور خودش با ساخت این فیلم حیفا المنصور تهدید به مرگ شد.
زندگی حیفا المنصور کارگردان عربستانی
با آغاز شدن موج غربی شدن عربستان توسط ملک جدیدشان، اوضاع برای منصور بهتر شده به طوری که از این کارگردان زن خواسته شده برای طراحی سیاستهای فرهنگی جدید عربستان به کشور خودش برگردد.
او اکنون ساکن لس آنجلس است و به تعبیر ددلاین، آنجا را «خانه خودش» میداند.
البته زندگی منصور از ابتدا با خانههای گوناگونی همراه بوده.
او یکی از ۱۲ فرزند خانوادهای عرب است که در حاشیه ریاض زندگی را آغاز کرده است.
با وجود مخالفتهای جامعه با موسیقی، منصور میگوید پدرش او را تشویق به گوش دادن موسیقی میکرده. در نهایت اما این دختر نتوانسته در عربستان به زندگی و تحصیل بپردازد و برای ادامه مسیر پیشرفت راهی مصر شده و از آنجا به استرالیا میرود.
جایی که موفق شد سینما را یاد بگیرد.
منصور فیلم اولش را در عربستان و با شرایط ویژه ای که ذکر شد می سازد و به واسطه دیده شدن آن در مراسمات و جشنواره های بین المللی به هالیوود می رود و «مری شلی» را کارگردانی میکند. اثری زنانه با بازی ال فنینگ و میسی ویلیامز که به داستان زندگی عاشقانه مری شلی، خالق «فرانکنشتاین» می پردازد.
وقتی سال گذشته دومین فیلم سینمایی او روی پرده رفت توسط منتقدان مورد اقبال قرار نگرفت با این حال منصور در آمریکا ماند و سومین فیلمش را برای امسال کلید زد که در مرحله پس از تولید قرار دارد. «کاندیدای مناسب» قرار است بار دیگر منصور را در عربستان به کار مشغول کند و هنوز تاریخ دقیقی برای اکران آن مشخص نشده. خلاصه داستان این اثر هم هنوز رسانه ای نشده است. آیا با روی کار آمدن محمد بن سلمان و انجام اصلاحات غربی، از سوی کارگردانی که روزی در کشور خودش تهدید به مرگ شده و حالا پستی دولتی دارد، با یک پروپاگاندای عربی مواجه می شویم!؟
درباره حیفا المنصور کارگردان عربستانی بیشتر بدانید
حیفا المنصور (به عربی: هیفاء المنصور) زاده ۱۰ آگوست ۱۹۷۴ کارگردان فیلم اهل کشور عربستان سعودی است.
وی مشهورترین، جنجالی ترین و اولین کارگردان زن اهل عربستان سعودی است.
وی تحسین منتقدان را برای فیلم Wadjda دریافت کرد.
حیفا المنصور هشتمین فرزند (از دوازده فرزند) یک شاعر به نام «عبدالرحمن منصور» است.
پدرش کسی بود که دنیای فیلمها را به وی شناساند، درحالی که هیچ سالن سینمایی در عربستان سعودی وجود نداشت.
با تشویقهای پدرش در دانشگاه آمریکایی قاهره ادبیات تطبیقی خواند.
پس از آن برای تحصیل سینما به شهر سیدنی در استرالیا رفت.
وی کار حرفه اش را با ساخت سه فیلم کوتاه آغاز کرد که در امارات متحده عربی و هلند برندهٔ جوایزی شدند. پس از آن مستندی ساخت به نام «Women Without Shadows» که به زندگی پنهانی زنان در خلیج فارس میپرداخت.
این مستند در ۱۷ جشنواره مختلف به نمایش درآمد.
این مستند جایزهٔ خنجر طلایی را از جشنواره فیلم مسقط و جایزهٔ ویژهٔ هیئت داوران از جشنواره فیلم عرب در روتردام دریافت نمود.
حیفا المنصور در بیست و هشتمین دورهٔ جشنوارهٔ سه قاره نانت به عنوان مهمان حضور داشت.
در سال ۲۰۱۲ فیلم «Wadjda» را ساخت که در جشنواره فیلم ونیز به نمایش درآمد و بسیار مورد توجه قرار گرفت.
سینماپرس – ویکی پدیا