
متاسفانه اینروزها تبلیغ روشهای غیرمجاز ترک اعتیاد در همه جا اپیدمی شده که باید با آن برخورد اساسی صورت بگیرد .
فارس: مدیر کل سلامت روان وزارت بهداشت گفت: در بازار مکاره درمان اعتیاد، افرادی با ادعای هیئت درمانی، درمانهای تضمینی و روشهای ترک اعتیاد از طریق سینهزنی در هیئتهای مذهبی از احساسات پاک مذهبی مردم سوء استفاده میکنند که به هیچوجه مورد تایید وزارت بهداشت نیست.
محمدباقر صابریزفرقندی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی فارس افزود: بر اساس گزارشهای مختلفی که وزارت بهداشت میرسد .اکنون یکی از مشکلات ما در مدیریت درمان اعتیاد در کشور این است که افرادی با حضور در مجالس مختلف از جمله هیئتهای عزاداری، روشهای درمانی غیرمجازی مانند هیئت درمانی، درمانهای تضمینی اعتیاد، درمان اعتیاد با داروهای گیاهی و از این قبیل را تبلیغ میکنند که هیچ کدام مورد تأیید وزارت بهداشت نیست.
روشهای غیرمجاز ترک اعتیاد
وی اضافه کرد: هر روش درمانی جدید اعتیاد باید پس از طی مراحل مشخص علمی، توسط وزارت بهداشت تایید شود تا در پروتکلهای درمانی وارد شود. اما در بازار مکارهای که متأسفانه امروز به نام درمان اعتیاد به غلط در جامعه ترویج و تبلیغ میشود، خطرات زیادی سلامت مردم را تهدید میکند.
وی گفت: گزارشهایی که به وزارت بهداشت میرسد حاکی از این است که افرادی مثلاً در هیئتهای عزاداری با سوءاستفاده از احساسات پاک مذهبی مردم، معتادان را به مجالس سینهزنی میبرند و ادعا میکنند که از این طریق اقدام به ترک اعتیاد آنان میکنند.
مدیر کل سلامت روان، اجتماعی و مدارس وزارت بهداشت اضافه کرد: گزارشهایی که به وزارت بهداشت رسیده از تهران و جاهای مختلف کشور است و نشان میدهد که این روشهای غیر علمی و غیر مجاز رو به گسترش است، در برخی از مجالس حتی به معتادان دارو به خصوص داروهای مخدر میدهند که به هیچوجه مورد تأیید وزارت بهداشت نیست.
صابری زفرقندی گفت: وزارت بهداشت مانع ورود روشهای جدید درمان اعتیاد به کشور نمیشود اما هر کس ادعای درمان جدید کرد که نباید به او اجازه کار داد، وزارت بهداشت هر روش جدید درمانی را به چالش میکشد و مدعیان آن باید مدارک علمی مورد تأیید آن را بیاورند، اگر تأیید شد که قابل قبول است اما اگر از نظر علمی تأیید نشد وزارت بهداشت جلوی آن را میگیرد.
وی افزود: فعالیت دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور برای گسترش روشهای پیشگیری، درمان و کاهش آسیب علمی اعتیاد شاهد این مدعاست که وزارت بهداشت از روشهای جدید درمان اعتیاد که از تأییدیههای علمی دارند، استقبال میکند.
وی افزود: تأیید و ورود یک داروی جدید ترک اعتیاد در کشور در حیطه وظایف معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت است که پس از تأیید پروتکلهای درمانی آن انجام میشود و برای تأیید ورود یک داروی ترک اعتیاد به فهرست دارویی کشور باید معیارها و استاندارهای علمی آن وجود داشته باشد.
وی گفت: داروهای جدید درمان اعتیاد که باید مورد استفاده قرار گیرند اولاً باید مورد تأیید مجامع معتبر جهانی قرار گیرند و در کشورهای دیگر امتحان خود را پس داده باشند و در ایران نیز پایلوت آنها جواب دهد تا نهایتاً ورود آنها به کشور مجاز شود و البته پس از این مرحله بحث تأمین هزینههای گزاف یک دارو مطرح میشود زیرا مردم باید توان خرید داروهای جدید را داشته باشند.
مدیرکل سلامت روان وزارت بهداشت ادامه داد: وزارت بهداشت از داروهایی برای درمان اعتیاد استقبال میکند که تأییدیههای علمی لازم را داشته باشند، تجربه بیشتری در درمان اعتیاد با استفاده از آنها باشد، عوارض کمتری داشته باشند و برای مردم ارزانتر باشند. این سیاستی است که درباره هر داروی جدید در دنیا اجرا میشود.
وی گفت: استفاده از درمانهای غیر دارویی نیز یکی از دغدغههای وزارت بهداشت است که متاسفانه در برخی مراکز تحقیقاتی و درمانی اعتیاد به آن توجه زیادی نمیشود و در برخی از این مراکز مشهور توجه بیش از حدی به درمان اعتیاد با متادون میشود. ایراد وزارت بهداشت به این مراکز این است که چرا تمرکز بیش از حد به یک دارو آن هم داروی مخدر دارند و اعتراض مکرر رسمی و غیر رسمی وزارت بهداشت به ترویج بیش از حد این روش کاملاً روشن است.
صابری زفرقندی افزود: سم زدایی با متادون یک بخش کوچک درمان اعتیاد است و اگر کسی بخواهد نگاه کلی تری به درمان اعتیاد داشته باشد. نمیتواند روی دارو و روش خاصی تمرکز کند. وزارت بهداشت معتقد است که درمانهای اعتیاد اعم از درمانهای دارویی و غیر دارویی باید فراگیر باشد.
وی اضافه کرد: سادهسازی درمان اعتیاد کمکی به موضوع نمیکند و وقتی که مثلاً درمان از طریق سمزدایی نتیجه بخش نبود. ممکن است این ذهنیت غلط را در مردم ایجاد کند که پس اعتیاد اصلاً درمان ندارد و نمیشود به معتادان کمکی کرد و این خطرناک است.
مدیر کل سلامت روان وزارت بهداشت گفت: مشکل دیگر این است که برخی داروهای مورد تأیید وزارت بهداشت مانند نالترکسون تحت پوشش بیمه نیست که ما درخواست پوشش بیمهای این دارو را بارها به سازمانهای بیمهگر دادهایم ولی استفاده از این دارو نیز بخشی از درمان است و همه چیز درمان نیست.
وی که این سخنان را در واکنش به اظهارات اخیر، حسن رفیعی، رئیس سابق مؤسسه تحقیقاتی داریوش وابسته به دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی میزد، افزود: داروی کلونیدین نیز عوارضی بیش از داروهای دیگر ندارد و در جایگاه خودش مؤثر است و به عنوان یک داروی علمی در دنیا مورد استفاده است و هنوز از رده خارج نشده است.
وی گفت: اینکه متادون باید در دسترس همه باشد نیز یک نظریه است و باید اثبات شود. خیلی از دانشمندان و صاحبنظران درمان اعتیاد مخالف این نظرند و به هر حال این نظریه نیز باید به تأیید مجامع معتبر علمی برسد. کسی حق ندارد نظر شخصیاش را به عنوان تنها راه درمان اعتیاد تبلیغ کند. چنین ادعاهایی توقع بیش از حد معمول در مردم ایجاد میکند و عواقب بدی دارد.
صابری زفرقندی افزود: درباره ترویج درمان با متادون وزارت بهداشت معتقد است که تمام درمانها از جمله این درمان باید تحت چارچوب مشخص و توسط افراد با صلاحیت انجام شود و همان طور که یک جراح برای جراحی باید مدارک و مستندات لازم را اخذ کرده باشد. فردی که اجازه درمان با داروی مخدر متادون را دارد نیز باید دورههای خاصی را گذرانده باشد و مستندات آن را ارائه کند.
وی تأکید کرد: این طور نیست که ما متادون را به خیابان بریزیم همه مشکلات حل میشود، درمان با متادون باید طبق مقررات علمی، بهداشتی انجام شود و متولی تعیین این مقررات نیز وزارت بهداشت است.