ایسکانیوز: سیگار یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان است ، این جمله را کم و بیش همه ما با آن آشناییم و روزانه بارها و بارها از طریق رسانه های مختلف اطلاع رسانی به همراه نکاتی دیگر در مذمت سیگار و هشدارهای مربوط به آن می بینیم و می شنویم اما کو […]
ایسکانیوز: سیگار یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان است ، این جمله را کم و بیش همه ما با آن آشناییم و روزانه بارها و بارها از طریق رسانه های مختلف اطلاع رسانی به همراه نکاتی دیگر در مذمت سیگار و هشدارهای مربوط به آن می بینیم و می شنویم اما کو گوش شنوا، گویا، این تنها افراد سیگاری هستند که اصلا توجهی ندارند و این جمله که ” حالا که قراره بمیریم ، بگذار زودتر بمیریم” را تکرار می کنند و به نوعی به آن عشق می ورزند و همه چیز آنهاست. چندی پیش سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که سیگار دومین عامل اصلی مرگ و میر در جهان است و در حال حاضر سیگار کشیدن سالانه عامل مرگ یک دهم از جمعیت بزرگسال در سال است که تقریبا معادل ۵ میلیون انسان در سال می شود.؟!
دانشمندان می گویند اگر الگوهای فعلی سیگار کشیدن در جهان به همین شکل ادامه یابد، تا سال ۲۰۲۰، حدود ۱۰ میلیون انسان به کام مرگ خواهند رفت و نیمی از سیگاری های امروز که شمار آنها حدود ۶۵۰ میلیون نفر است در نتیجه سیگارکشیدن خواهند مرد.
کشیدن هرنخ سیگار ۹/۵دقیقه از عمر انسان میکاهد ، خطر بیماریهای قلبی و سرطان ریه درافراد غیرسیگاری که در خانه در معرض دود سیگاراطرافیانشان هستند ۲۵درصد بیش از دیگران است.
مطالعات و تحقیقات داخلی نشان می دهد که شیوع مصرف دخانیات در مردان ۱۲/۶درصد و درزنان ۰/۹درصد بوده که ۹/۳درصد کل جمعیت است.
با این حال و با وجود آنکه رابطه مستقیم میان استعمال دخانیات و برخی بیماریها به ویژه بیماریهای قلبی به اثبات رسیده و روزانه میلیونها نفر در سراسر جهان بر اثر مصرف سیگار جان خود را از دست میدهند، باز هم مصرف سیگار روز به روز در حال افزایش است و جالبتر آنکه یک مقام مسوول در شرکت دخانیات ایران از برنامه تولید این شرکت در سال ۸۶ خبر داده که این میزان حدود ۱۲ میلیارد نخ است که مشابه همین رقم نیز تولیدکنندگان غیردولتی خارجی در ایران تولید خواهند کرد و بین ۳ تا ۴ میلیارد نخ نیز توسط بخش خصوصی داخلی تولید سیگار انجام خواهد شد. ؟!
حال نمی دانیم که مبارزه با سیگار و مذمت و نکوهش و هشدارهای آن را بپذیریم یا تولید رو به رشد و واردات و صادرات آن را ؟!
مصرف سیگار که خود نوعی اعتیاد محسوب میشود و ضررهای جسمی ، روانی، اجتماعی و اقتصادی بسیاری دارد، متاسفانه در جامعه امروزی ما از زشتی و قبح چندانی برخوردار نیست و علی رغم وضع قوانین مختلف و فرهنگ سازی در این زمینه نه اثری از آن در مردم(سیگاری ها و افراد مرتبط با آن) می بینیم و نه از سوی مسوولان و دست اندرکاران این امر پیگیری، اجرا و نظارت می شود که این مهم مستلزم وضع قوانین سخت تر و برخورد جدی تر با عوامل گوناگون گسترش این ماده خانمان برانداز و مرگ خاموش است که خود دروازه ورود به اعتیاد و هزار کوفت و زهرمار دیگر است و متاسفانه، متاسفانه در این زمینه به جای مبارزه و برخورد با این پدیده شوم و معضل دست و پاگیر جامعه،با خبرهایی مبنی بر واردات و یا تولید میلیون ها نخ سیگار مواجه هستیم که معلوم نیست با چه اهدافی دنبال می شود.
راستی تابحال فکر کرده و استدلال منطقی در مورد این که چرا شرکت دخانیات داریم، پیدا کرده اید؟ چرا واردات سیگار آزاد است ، یا اگر نیست چرا جلوی قاچاق آن گرفته نمیشود؟ چرا قیمت سیگار بهجای مثلاً پاکتی ۵۰۰ یا ۶۰۰ تومان نباید به بستهای ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰تومان برسد تا لااقل غیرحرفهایها بهخاطر قیمت آن منصرف شوند؟و صدها پرسش بی پاسخ دیگر از هزینه های میلیونی درمان و سودهای کلان دلالان این کوفتی و مضرات فرهنگی – اجتماعی آن گرفته تا علل عدم مبارزه ساختاری و ریشه ای با آن و چرا با وجود آنکه مطالعات نشان می دهد و ثابت شده که بین سیگارکشیدن و ارتکاب برخی جرایم رابطهی معناداری وجود دارد و هزینه مبارزه با این جرایم (شامل خسارات، هزینه دادگاه، هزینه نارضایتی ناشی از ناامنی، هزینه زندان و…)را نیز باید در نظر گرفت، حرکت مثبتی انجام نمی شود؟!
امروزه یکی از مهمترین مشغلههای فکری پدران و مادران نگرانی آنها از گرایش فرزندانشان به سیگار، مواد مخدر و روانگردان است که در این میان سیگار هموارکننده زمینه گرایش به سایر موارد است. داخل تاکسی، سالن انتظارها، سرسرای اداره ها و سازمانها، داخل سوپر مارکت سر کوچه وووو…… شاهد دود زهرآگین این ماده کشنده هستیم که برای همه سردرد میآورد واقعا با این همه آدم متجاوز به حقوق دیگران چکار باید کرد؟ و تعجب اینجاست که تابلوهای بزرگ سیگار کشیدن ممنوع در همهجا ناظر سیگارکشیدن سیگاریهاست؟!
سیگاری ها همچنین بدانند که سیگار چهارمین عامل محرک ابتلای انسان ها به بیماری های مختلف در سراسر جهان است (دود سیگار بیش از ۴۰نوع ماده سرطان زا دارد که میتوان به “نیترو زامینها” که از فعالترین مواد سرطان زای موجود در سیگار است ، اشاره کرد) تازه هزینه خرید سیگار نیز سرسام آور است. علاوه بر هزینه های درمانی برای درمان بیماری های ناشی از سیگار، سیگار موجب مرگ افراد در بالاترین نقطه کارآیی آنان می شود، خانواده را از نان آور و کشورها را از نیروی کار سالم محروم می کند. (نرخ سالانه مصرف سیگار در کشور ایران به ازای هر نفر بین ۵۰۰تا یک هزار و ۵۰۰نخ، معادل با ۲۵تا ۷۵پاکت است که جزء پایین ترین نرخهای دنیاست.)
مطالعات به دست آمده حاکی از آن است که سیگار و فقر به شدت با یکدیگر مرتبط اند. بسیاری از تحقیق های انجام شده نشان می دهند که تا ۱۰ درصد از درآمد فقیرترین خانوارها در کشورهای کم درآمد، صرف هزینه کشیدن سیگار می شود یعنی اینکه خانواده ها پول کمتری برای موارد اساسی زندگی مثل تغذیه، تحصیل و بهداشت صرف می کنند. به نوشته سایت سازمان بهداشت جهانی، محققان نقش سیگار در تشدید فقر را به شدت نادیده گرفته اند.
به علاوه سیگار به سوء تغذیه، افزایش هزینه های بهداشت و درمان و مرگ زودرس نیز منجر می شود. مصرف سیگارباعث از میان بردن انواع ویتامینها، افزایش سموم بدن و کاهش مقاومت آن در برابر بیماریها و میکروبها میشود.
سازمان بهداشت جهانی اعلام می کند تجربه نشان داده است که روش های ارزان بسیاری برای کنترل مصرف سیگار وجود دارد که تاثیر فراوانی بر مصرف سیگار دارد.
بر همه دولتهاست تا برای سلامت جامعه خود اقدامات لازم را انجام دهند و با ارزان ترین روش که همان سیاست های عمومی جمعیت شناختی است با نصب تبلیغات مستقیم و غیر مستقیم ضد سیگار، افزایش قیمت و مالیات سیگار، ممنوعیت سیگار در تمامی محیط های کاری و عمومی به صورت جدی و چاپ پیغام های حاکی از تاثیر سیگار بر سلامتی روی بسته بندی های سیگار جامعه ای سالم و عاری از سیگار و مضرات دخانی بسازند.
همچنین برای ترک دخانیات باید کلینیکهای بیشتری در مراکز بهداشتی کشور تعبیه شود که افراد سیگاری برای مشاوره ترک سیگار به این مراکز مراجعه میکنند ، ارائه توصیههای کاهش مصرف ، عمل مشاوره و بررسی مشکلاتی که این افراد در طول دوره ترک باآن مواجهاند به سوی نقطه ترک هدایت میکند.
بحث علل گرایش به سیگار بحثی مفصلی است که مجالی جدا می خواهد اما به عنوان نمونه می توان به باورهای غلط که بسیاری از سیگاریها فکر میکنند سیگار باعث فروکش کردن ناراحتیهای عصبی میشود، همچنین برخی جوانان به گمان اینکه مصرف سیگار نشاندهنده بزرگ شدن آنهاست و به آنان شخصیت میدهد به سیگار رو میآورند و … اشاره کرد.
به سلامت امروز و فردای جامعه خود اگر علاقهمند هستیم باید به تحقق جامعه بدون دخانیات کمک کنیم البته با شرکت فعال مسوولان و دست اندرکاران دخانیات چرا که به تازگی کاهش میزان واردات سیگار به کشور در یک برنامه چهار ساله هدف قرار گرفته است که به منظور تحقق آن در سال ۸۶ میزان واردات سیگار به کشور نسبت به سال ۸۵ با ۲۵ درصد کاهش مواجه خواهد شد و در سال های مذکور که میزان واردات سیگار به کشور کاهش می یابد، شرکت دخانیات ایران می تواند نظارت های فنی و بهداشتی خود را گسترش دهد.
با همه این تفاسیر و با اطلاع رسانی وسیع و نشر مطالب زیاد و هر روزه در مطبوعات راجع به این ماده کشنده و مذمت و نکوهش آن ، اما تاثیرگذاری کمی را شاهد هستیم که باید به دنبال آن بود؟! کو گوش شنوا؟!
احسان عربی مفرد