به گفته پژوهشگر مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد (موسسه داریوش) همه معتادان، بدون استثنا، پیش از آغاز اعتیاد، دچار مشکل در مدارهای لذت و پاداش مغز هستند و به دلیل همین اشکال، به مصرف مواد مخدر و اعتیاد آور گرایش پیدا میکنند. محمد حسن فرهادی در گفتوگو با خبرنگار «اجتماعی» خبرگزاری دانشجویان ایران […]
به گفته پژوهشگر مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد (موسسه داریوش) همه معتادان، بدون استثنا، پیش از آغاز اعتیاد، دچار مشکل در مدارهای لذت و پاداش مغز هستند و به دلیل همین اشکال، به مصرف مواد مخدر و اعتیاد آور گرایش پیدا میکنند. محمد حسن فرهادی در گفتوگو با خبرنگار «اجتماعی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تاکید کرد: معتادان به علت این که لذت کافی را از پاداشهای طبیعی، از جمله لذتهای جسمی و جنسی نمیبرند، مصرف مواد مخدر و روانگردانها را آغاز میکنند که البته اشکال در مدارهای لذت و پاداش مغزی این افراد تا حد قابل توجهی، ژنتیکی است.
وی با بیان این که مواد مخدر و اعتیاد آور میزان دوپامین مغز یا عامل لذت بخشی جسم را به شدت افزایش میدهند، خاطر نشان کرد: این مواد به طور حاد، سیستم پاداشی مغز را تحریک میکنند، اما در درازمدت موجب پیدایش تحمل، یعنی نیاز به افزایش مصرف دارو برای تولید سرخوشی میشوند.
این پژوهشگر موسسه داریوش، با اشاره به این که ضریب تحمل نسبت به مواد مسکن و مخدر در افراد معتاد تا چند برابر افراد عادی افزایش مییابد، توضیح داد: برای مثال یک معتاد روزانه به ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیگرم مرفین احتیاج پیدا میکند و این در حالیست که ۶۰ میلیگرم مرفین برای یک فرد عادی کشنده است.
فرهادی در پاسخ به درجهبندی مواد مخدر و اعتیادآور نسبت به میزان افزایش ترشح دوپامین مغز و لذت بخشی بیشتر به فرد، اظهار کرد: متافتامین یا شیشه (کریستال)، کوکائین، مرفین، نیکوتین و الکل به ترتیب بیشترین لذت را برای مصرف کنندگان در پی دارند که این امر لزوم توجه بیشتر به کاهش گرایش به مواد محرک از جمله شیشه که مصرف آن در کشور رو به افزایش است را نشان میدهد.
این پژوهشگر همچنین به تاثیر ۶۰ درصدی ژن در گرایش به اعتیاد در کنار عوامل محیطی اشاره و اعلام کرد: طبق نتایج پژوهشهای علمی، بعضی از ژنها مختص به اعتیاد به یک ماده مخدر و اعتیادآور و برخی ژنها مشترک در گرایش به اعتیاد به چند ماده هستند که اگر بر روی تاثیرات ژن در گرایش به اعتیاد در ایران بیش از پیش کار شود، قطعا میتوان بسیاری از اعتیادهای حتمی پیشگیری کرد.
انتهای پیام