
قبل از ورود به ماه رمضان که ماه بخشش و استغفار می باشد، بهتر است با بخشیدن دیگرانی که در حق ما ظلم روا داشته اند، خود را آماده پذیرایی از بخشش خداوند نماییم. با ما همراه باشید.
آیا می دانید ماه خدا چه ماهی است ؟ ماه رمضان، نهمین ماه در تقویم اسلامی، از اهمیت ویژهای در دین اسلام برخوردار است در این مطلب از سایت به آمادگی برای ماه خدا خواهیم پرداخت . انسان در ماه رمضان به مهمانی خدا میرود لذا باید با دعا و استغفار و توبه خود را لایق ورود در این ماه قرار دهیم تا با قلبی بیکینه در این مهمانی و پذیرایی که با روزهگرفتن و اعمال دیگر همراه است، وارد شویم، در ادامه با ما همراه شوید.
آمادگی برای ماه خدا
با نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان، فرصت مغتنمی برای آمادگی روحی و معنوی فراهم میشود. حجتالاسلام و المسلمین دکتر رفیعی هشت توصیه مهم را برای بهرهمندی بیشتر از این ماه بیان کردهاند:
- زیاد دعا کنید؛ ارتباط با خداوند را تقویت کنید و حاجات خود را از او بخواهید.
- استغفار را فراموش نکنید؛ ماه رمضان فرصتی برای پاک شدن از گناهان است، اما آمادگی برای آن از شعبان آغاز میشود.
- با قرآن مأنوس شوید؛ تلاوت و تدبر در آیات الهی مسیر بندگی را هموار میکند.
- از گناهان خود توبه کنید؛ بازگشت به سوی خداوند با نیت خالصانه، گامی مهم برای درک فیوضات این ماه است.
- اگر امانتی بر عهده دارید، آن را ادا کنید؛ پاکی مالی و ادای حقوق دیگران زمینهساز پذیرش عبادات است.
- کینهای از مؤمنان در دل نداشته باشید؛ با قلبی صاف و ذهنی آرام وارد این ماه شوید.
- یک عادت نادرست را کنار بگذارید؛ ماه رمضان فرصتی برای اصلاح رفتارها و ترک عادتهای ناپسند است.
این دعا را زیاد بخوانید:
اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَکُنْ غَفَرْتَ لَنا فیما مَضى مِنْ شَعْبانَ فَاغْفِرْ لَنا فیما بَقِىَ مِنْهُ
همچنین دعای سی روز ماه رمضان را در اینجا ببینید ، آرشیو دعای روزهای ماه رمضان به صورت متنی و صوتی و تصویری
توصیه های أئمّه اطهار «علیهم السلام» برای آمادگی ورود به ماه مبارک رمضان:
۱- دعا، توبه و استغفار، تلاوت قرآن، رد کردن امانات و بیرون کردن کینه ها.
عبدالسلام بن صالح هروی ، معروف به ابا صلت، می گوید: آخرین جمعه ماه شعبان، شرفیاب محضر مبارک حضرت علی بن موس الرضا(علیه السلام) شدم، ایشان فرمودند: اباصلت ! ماه شعبان بیشترش رفته و این آخرین جمعه آن است، جبران کن در باقیمانده این ماه کوتاهی های گذشته ات را، فراهم ساز آنچه تو را کمک می کند(در بهره برداری بهتر از این ماه) و ترک نما آنچه تو را یاری نمیدهد.
زیاد دعا و استغفار کن و قرآن بخوان، از گناهانت توبه کن، تا در حالی ماه خدا به تو رو آورد که خود را خالص گردانیده ای، امانتی بر گردنت نباشد مگر آن که ادا کرده باشی.
در قلبت نسبت به هیچ مۆمنی کینه و عداوتی نباشد، و خود را از گناهی که مرتکب شده ای جدا ساز، تقوای الهی پیشه کن و بر خدا در سر و علنت توکل نما که «و من یتوکل علی الله فهو حسبه».
۲- خواندن این دعا در باقیمانده ماه شعبان
بگو: «اللّهم إن لم تکن قد غفرت لنا فی ما مضی من شعبان فاغفر لنا فیما بقی منه» زیرا خداوند متعال به احترام این ماه (رمضان) گروه هایی را از آتش جهنم آزاد می سازد.
۳- روزه گرفتن در ماه شعبان
یکی از کارهایی که انسان را آماده حضور در ماه مبارک رمضان می کند، گرفتن روزه در آخرین روزهای ماه شعبان است. که نوعی به پیشواز رفتن این ماه بزرگ محسوب می گردد.
از رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) سوال کردند که کدام روزه برتر است؟ فرمودند: روزه شعبان در بزرگداشت رمضان.
امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: هر کس سه روز آخر ماه شعبان را روزه بدارد و آنها را به ماه رمضان متصل نماید، خداوند برای او پاداش روزه دو ماه پیاپی را می نویسد.
توجّه: (کسانی که روزه قضا به گردشان هست روزه قضای خود را بگیرند و البته از ثوابهای ذکر شده بهره مند میشود.).
۴- اصلاح غذا و پرهیز از لقمه حرام
یکی دیگر از اسباب آمادگی برای ماه مبارک رمضان اصلاح غذا می باشد، که این امر مهم، در صورت غفلت، باعث از بین رفتن تمامی عبادات و اعمال ماه مبارک رمضان می گردد.
پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: روز قیامت، گروهی می آیند، در حالی که حسناتشان همچون کوه هاست، خداوند هیچ کدام را نمی پذیرد، سپس فرمان می رسد، که آنان را به خاطر نداشتن حسنات به آتش بیفکنند.
سلمان پرسید: ای پیامبر خدا، آنان چه افرادی هستند؟
حضرت فرمودند: آنان، کسانی هستند که روزه گرفته، نماز خوانده و شب زنده داری کرده اند، لیکن هرگاه حرامی بر آنان عرضه می شده، بر آن می شتافتند.(در خوردن و آشامیدن، حلال و حرام را رعایت نمی کردند)
در روایتی رسول گرامی اسلام فرمودند: «العباده مع اکل الحرام کالبناء علی الرمل» عبادت همراه با حرامخواری، مثل بنا ساختن بر شنزار است.
به قول آقای قرائتی هواپیما با هر بنزینی پرواز نمی کند و نیازمند بنزین مخصوص است. اعمال عبادی ما هم با هر لقمه ای که انسان بخورد بالا نمی رود و برای به ثمر نشستن عبادات، نیاز به غذای حلال و طاهر دارد.
دادن خمس و زکات و حقوق واجب مالی یکی از موارد اصلاح غذا و پرهیز از حرام هست
یکی از مشکلات مهم امروزی، نپرداختن حقوق اموال است. یعنی نپرداختن خمس و زکات اموال، باعث شبهه ناک شدن آنها شده و مصرف این گونه اموال تأثیر منفی بر عبادات و روزه های انسان خواهد گذاشت.
سزاوار است به جهت آماده شده برای ماه مبارک رمضان، دقت در اموال و پول های به دست آمده و همچنین حسابرسی از اموال و پرداختن خمس، تا در این ماه آنچه مصرف میکنیم، پاک بوده و عبادات انجام شده در این ماه را تباه نگرداند.
۵- بخشیدن دیگران، تا خداوند هم ما را ببخشد
قبل از ورود به این ماه که ماه بخشش و استغفار می باشد، بهتر است با بخشیدن دیگرانی که در حق ما ظلم و یا بی مهری روا داشته اند، خود را آماده پذیرایی از بخشش خداوند نماییم. اگر ما نمی توانیم از دیگران بگذریم و آنها را ببخشیم، چگونه از خداوند متعال توقع داریم که او ما را ببخشد.
به همین دلیل یکی از کارهایی که برای ورود به ماه مبارک رمضان باید انجام دهیم، بخشیدن دیگران و پاک نمودن دل از هر گونه کینه و دشمنی با دیگران است.
۶- خواندن دعاهای ورود به ماه مبارک رمضان
خواندن دعاهای ورود به ماه مبارک رمضان، (در کتب ادعیه، دعاهای زیادی برای ورود به ماه مبارک رمضان و زمان رویت هلال این ماه وارد شده است) که توجه به متن این دعاها و درخواست هایی که در این دعاها از خداوند تبارک و تعالی می شود، به انسان یک حالت معنوی با نشاطی، برای ورود به این ماه بزرگ را عنایت می کند.
آمادگی برای ماه رمضان ، ماه مهمانی خدا
آمادگی برای ماه رمضان، که به عنوان ماه مهمانی خدا شناخته میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار است. این ماه فرصتی برای نزدیکی به خداوند و تقویت ایمان است.
در زیر به برخی از نکات مهم برای آمادگی در این ماه اشاره میشود:
۱. آمادگی معنوی
- استغفار و توبه: قبل از ورود به ماه رمضان، از گناهان گذشته توبه کنید و استغفار را به عمل آورید تا با قلبی پاک وارد این ماه شوید.
- قرائت قرآن: خواندن قرآن را افزایش دهید تا از برکات معنوی آن بهرهمند شوید.
- دعا و مناجات: دعا و مناجات را در برنامه روزانه خود قرار دهید تا ارتباط خود را با خداوند تقویت کنید.
۲. آمادگی جسمانی
- روزه داری تمرینی: در ماههای رجب و شعبان روزه بگیرید تا بدن به روزهداری عادت کند. اگر این امکان وجود ندارد، حداقل سه روز آخر شعبان روزه بگیرید.
- تغذیه مناسب: حجم غذای مصرفی را به تدریج کاهش دهید تا بدن به شرایط کم غذایی عادت کند. از غذاهای سبک و مغذی برای افطار و سحری استفاده کنید و مصرف غذاهای سنگین را کاهش دهید.
- آب و مایعات: بین افطار و سحر به نوشیدن آب و مایعات توجه کنید تا بدن دچار کم آبی نشود.
۳. آمادگی روانی و اجتماعی
- بخشش و گذشت: از کسانی که به شما ظلم کردهاند، گذشت کنید تا خود را برای پذیرایی از بخشش الهی آماده کنید.
- پاک کردن دل از کینه: تلاش کنید که دل خود را از کینه و بغض پاک کنید تا با قلبی صاف وارد ماه رمضان شوید.
با رعایت این نکات، میتوانید خود را به بهترین شکل ممکن برای ماه رمضان آماده کنید و از برکات معنوی و جسمی آن بهرهمند شوید.
اهمیت ماه رمضان ، ماه مهمانی خدا
ماه رمضان، نهمین ماه در تقویم اسلامی، از اهمیت ویژهای در دین اسلام برخوردار است. این ماه به عنوان ماه روزهداری، ماه قرآن و ماه خودسازی شناخته میشود.
در زیر به برخی از جنبههای مهم ماه رمضان اشاره میشود:
۱. اهمیت معنوی
- نزول قرآن: ماه رمضان به عنوان ماه نزول قرآن شناخته میشود. مسلمانان معتقدند که قرآن در این ماه بر پیامبر اسلام نازل شده است.
- روزهداری: روزهداری در ماه رمضان یکی از ارکان پنجگانه دین اسلام است و مسلمانان با روزه گرفتن از طلوع تا غروب آفتاب، خود را به خدا نزدیکتر میدانند.
- شب قدر: شب قدر که در این ماه قرار دارد، از مهمترین شبهای سال محسوب میشود و مسلمانان به احیای این شبها میپردازند.
۲. فضیلتها و برکات
- ماه رحمت و مغفرت: رمضان ماهی است که درهای آسمان و بهشت گشوده و درهای جهنم بسته میشود. این ماه فرصتی برای طلب بخشش و رحمت الهی است.
- افزایش پاداش اعمال: پاداش کارهای نیک در ماه رمضان چندین برابر است و مسلمانان به انجام اعمال خیریه و کمک به نیازمندان تشویق میشوند.
۳. اهمیت اجتماعی و فرهنگی
- تقویت روابط اجتماعی: ماه رمضان فرصتی برای تقویت روابط اجتماعی و فرهنگی است. مسلمانان در این ماه به برگزاری افطار جمعی و کمک به دیگران میپردازند.
- خودسازی و معنویت: رمضان فرصتی برای خودسازی و تقویت معنویت است. مسلمانان با روزهداری و مراقبه، به پاکسازی روح و بدن میپردازند.
۴. آداب و اعمال
- قرائت قرآن و دعا: مسلمانان در ماه رمضان به قرائت قرآن و خواندن دعاهای خاص میپردازند.
- استغفار و توبه: استغفار و توبه از گناهان گذشته در این ماه از اهمیت ویژهای برخوردار است.