
نام جهنم در قران بارها تکرار شده است و در مورد ان بسیار سخن گفته شده است .برخی اوصاف جهنم در قرآن امده است که انها را بیان کرده ایم مطالب ما را دنبال کنید .
شاید بارها در مورد جهنم و عذاب های ان سخنانی را شنیده باشید .این نکته ی مهم این است که آتش جهنم اتشی ندارد بلکه این همان عذاب های اعمال زشت فرد می باشد که فرد با انجام عمل زشت در عذای جهنمی خود میسوزد و عذاب میبیند . دوزخ جایگاه افراد زشت کار و جنایتکاران و بد رویان می باشد که هیچ گاه بخشیده نمیشوند . مطالب ما را در نیک صالحی ببینید.
آتش جهنم
چگونه در قرآن، مرگ و عذاب های جهنم جزو نعمت های الهی به حساب آمده است؟در سوره الرحمن آیاتی را ذکر می کند و سپس می گوید: “فَبأَىِّ ءَالَاءِ رَبِّکُمَا تُکَذِّبَانِ”.اما در این بین آیاتی را می بینیم که با این سبک سازگار نیستند.از جمله آیات ۳۵، ۴۱، ۴۴ همین سوره، حال آیا این سیاق منتفی است، یا این که اینها در زمرهنعمت های الهی قرار می گیرند؟ در صورت دوم لطفا توضیح دهید.
سوره الرحمن به طور کلى بیانگر نعمت هاى مختلف “معنوى” و “مادى” خداوند است که بر بندگان خود ارزانى داشتهو آنها را غرق در آن ساخته است، به گونه اى که مىتوان نام این سوره را “سوره رحمت” یا”سوره نعمت” گذارد؛ و به همین دلیل با نام مبارک “الرحمن” که رحمت واسعه الاهى را بازگو مىکند آغاز شدهاست.[۱]
اما هر خلقتی برای این که بتواند در زمره نعمت قرار گیرد، لازم نیست در تمام موارد موجب راحتیو خوشی باشد، بلکه برای نعمت بودن همین بس که خیر بیشتری داشته باشد و وقتی که آن را به
صورت کلی در نظر می گیریم، می بینیم سود آن بیشتر از ضررش است، هرچند گاهی در موارد خاص موجبعذاب نیز شده باشد.
در آیات مورد بحث نیز باید همین امر را لحاظ کرد و کلیت موارد یاد شده را دید تا بتوانبه قضاوت نشست که آیا می توان آنها را در زمره نعمت های الهی برشمرد یا خیر؟در آیه ۲۶سوره الرحمن “کلُُّ مَنْ عَلَیهْا فَان” مشاهده می کنیم که در بحث از نعمت های الهی، فنای انسان ها راذکر می کند.
تهدید به جهنم
در تفسیر نمونه چند احتمال ذکر شده است که بنابر تمام آنها می توان مرگ و فنا را در زمرهنعمت های الهی قرار داد:”اما چگونه مسئله فنا مىتواند در زمره نعمت هاى الهى قرار گیرد؟ ممکن است ااین نظر باشد که این فنا به معناى فناى مطلق نیست، بلکه دریچهاى است آتش جهنم به عالم بقا و دالان وگذرگاهى است که شرط وصول به سراى جاویدان عبور از آن است.
دنیا با تمام نعمت هایش زندانى است براى مۆمن، و خروج از این دنیا آزاد شدن از این زندان تنگو تاریک است.و یا از این نظر که ذکر نعمت هاى فراوان گذشته ممکن است مایه غفلت و غرق شدن گروهى درزندگى دنیا و انواع خوردنیها و نوشیدنی ها و لۆلۆ و مرجان و مرکب هاى راهوارش گردد، لذا یادآورى مىکندکه این دنیا جاى بقا نیست، مبادا دلبستگى به اینها پیدا کنید، و از آنها در مسیر پروردگار بهره نگیریدکه این تذکر خود نعمتى است بزرگ”.[۲]
بنابراین هر یک از این احتمالات مذکور، مرگ جزو نعمت های الهی قرارمی گیرد و مشخص می شود که مرگ در یک نگاه کلی و با لحاظ کردن تمام موارد، چیزی جزنعمت نیست و دیگر نمی توان آن را از سیاق این سوره خارج دانست.دسته دوم از آیات سوره الرحمن که نعمت بودن آنها با کمی تأمل همراه است؛ آیاتی است که جهنم وعذاب الهی در آن مطرح شده است.
از جمله آنها: “بر شما شعلهاى بىدود فرستاده شود، یا دودى بىشعله، پس با او مقابله نتوانید کرد”.[۳] “کافران رابه نشان صورتشان مىشناسند و از موى جلو سر و پاهایشان مىگیرند”.[۴]
و “آنان در میان آتش و آب جوشانرفت و آمد مىکنند”.[۵] این آیات نیز مورد شبهه بوده و ممکن است آتش جهنم شخصی در نگاه اول این آیات رابه دور از رحمت الهی دانسته و شمارش آنها در زمره نعمت های الهی برای او عجیب باشد، اما بایدبه این موارد نیز نگاه عمیق تری داشت.ذکر این موارد مانند این است که یک مادر برای جلوگیری از غذا خوردن زیاد فرزندش، او را به
یاد بیماری های ناشی از آن بیاندازد تا او را از این اشتباه دور کند.
عذاب های جهنم
خداوند نیز با ذکر جهنمو عذاب های آن در پی تلنگر زدن به انسان ها بوده و ذکر این عذاب ها هشداری است براینگه داشتن انسان ها در راه درست و همچنین عاملی است برای اصلاح و تربیت که در این صورت ذکراینها لطف و نعمتی به حساب می آید و اگر این عذاب ها و جهنمی در کار نبود بسیاری بهگمراهی دچار می شدند و تنها جهنم بوده که آنها را از گناه و اشتباه دور کرده است.
بر این اساس، عذاب ها را نیز از همین جهت می توان از نعمت های الهی برشمرد و همان گونهکه قرار دادن مجازات در قوانین و اجرای آن توسط نیرو های انتظامی در راستای نظم بخشیدن به جامعه بودهو نمی توان آن را خلاف حق دانست، خلقت جهنم و عذاب آن را نیز باید در راستای هدایت بشرفرض کرد.
عرش نیوز