
برخی بر این باورند که یکی از راه های توسل کردن این است که عریضه ای بر روی کاغذ بنویسند و بعد ان را درون چاه واقع در مسجد جمکران بیندازند . فلسفه وجودی چاه امام زمان(ع) در جمکران را در این بخش ببینید.
چاه عریضه در مسجد جمکران واقع شده است اما این چاه ، چاهی است که برخی افراد نوشته ای به عنوان عریضه را درون چاهی که در این مسجد وجود دارد می اندازند .این انداختن عریضه در چاه نمونه ی یک نوع توسل می باشد. اما در مورد چاه عریضۀ مسجد جمکران سندی وجود ندارد. برای بررسی دلیل توسل کردن و اطلاعات بیشتر در مورد چاه مسجد مقدس جمکران مطالب ما را دنبال کنید. قضیه چاه مقدس مسجد جمکران را در نیک صالحی ببینید.
چاه مسجد مقدس جمکران
هر از گاهی دیده میشود که برخی مغرضان به دین و مذهب درصدد تشکیک در اعتقادات و باورهای اصیل مردم هستند.از آنجایی که اعتقاد به وجود مقدس حضرت ولی عصر(عج) و تمایل به درک دوران ظهور آن حضرت با گوشت و خون مردم کشورمان عجین شده، ترویج خرافات باطل به منظور تقدسزدایی در این امر شتاب بیشتری داشته است.
تصویر دستکاری شده زیر مصداق بارزی از این دشمنیهاست و ناخودآگاه آیه مبارکه «یُرِیدُونَ أَن یُطْفِؤُواْ نُورَ اللّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَیَأْبَىاللّهُ إِلاَّ أَن یُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ کَرِهَ الْکَافِرُونَ؛ آنها میخواهند نور خدا را با دهان خود خاموش کنند، ولی خدا جز این نمیخواهد که نور خود را کامل کند هر چند کافران کراهت داشته باشند.» را به ذهن متبادر میکند.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود به کمک نرمافزار فوتوشاپ توضیحاتی دروغین به عکس اضافه شده است: امام زمان(ع)به همه زبانها آگاه است نکته دیگر اینکه عدم تسلط امام زمان(ع) به زبان فارسی صحت ندارد، چرا که امام معصوم از علم لدنی برخوردار است.پژوهشکده مهدویت در کتاب «مهدویت، پرسشها و پاسخها» در این باره مینویسد: «بر اساس روایات مربوطه، امام معصوم به همه زبانها آگاه است و با هر کس به زبان خودش سخن میگوید؛ مقتضای امامت نیز همین است، ضمن آنکه حضرتمهدی(عج) در زمان غیبت و در تشرفات نیز به زبان شخص مخاطب سخن گفته است؛ زیرا مقتضای ایجاد ارتباط کلامی نیز همین است».
چاه عریضه صحت دارد؟
* عریضههای چاه جمکران خوانده نشده خمیر میشود درباره سنت عریضهنویسی روایاتی وجود دارد که آن را نفی نمیکند، اماروایتی مبنی بر مقدس بودن چاه جمکران و انتصاب آن به امام زمان(عج) نداریم.حجتالاسلام مرتضی وافی معاون معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران در این باره میگوید:
عریضه نویسی و به چاه انداختن ویا به عبارت دیگر دل نوشته اگر چه براساس دعای مشهوری صورت میگیرد که در کنار چاه ترجمه آن نصب شده است، اما عدهای از تعابیر نادرست استفاده میکنند و در صدد هستیم که از تعابیر نادرست برای این کارمقابله کنیم، برخی ایجاد شبهه در این امر میخواهند اصل مسجد را زیر سؤال ببرند.
وی همچنین با تأکید بر اینکه حرکتهای انحرافی و مناسک آیینی اصیل ممزوج با خرافهها باید از هم جدا شوند،درباره فرآیند عرضهنویسی میافزاید: زائران از داخل یا خارج از کشور کنار چاه جمکران با عریضه مکتوب خود حاضر میشوندو متن عریضه خود را مینویسند و آن را داخل چاه میاندازند، هر دو تا سه ماه ورود به چاهصورت میگیرد و این نامهها بیرون آورده میشود، پس از خارج کردن این نامهها به خمیر تبدیل میشوند و احدی آنها را نمیخواند.
* چاه جمکران هیچ ویژگی خاصی ندارد در سایت رسمی مسجد جمکران هم آمده است: «یکى از راههاى توسل بهامام زمان (علیه السلام) نوشتن عریضه براى آن حضرت است توسلی که اصل آن از مستحبات در منابع دینی است.عریضهنویسی از سیرههای بزرگان بوده آثار و برکات شگفتانگیزی از آن ذکر شدهاست.طریقه آن چنین است که: فرد نامهاى خطاب به امام زمان(علیه السلام) با قواعدی که در کتب ادعیه معتبر درج شده مىنویسد و پس از نوشتن درخواست خود آن را در چاه آب یا آب جارى نظیر رودخانه و جوى آب و یا برکه آب مىاندازید.
نکته مهم اینکه فقط این درخواست شکل توسل داشته و امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بعنوان واسط برای استجابت دعا مدنظر است.وگرنه لازم به ذکر نیست که طبق مفاهیم اسلامی و شیعی، به جزخداوند متعال کسی قاضی الحاجات نیست.گفتنی است همانطور که در تابلو نصب شده بالای چاه عریضه موجود در مسجد درج شده، چاه مذکور هیچ ویژگی خاصی ندارد.»